Běh je zkrátka pro děti denním chlebem a nepovažují ho za sportovní aktivitu, za to dětská kola jsou v tomto věku velmi oblíbená. Mít kolo v předškolním věku určitě v šedesátých letech minulého století ještě nebylo úplně běžné tak jako dnes, kdežto běh byl od pradávna nejpřirozenějším prvním sportem pro děti.

Ve vzpomínkách na školní léta vám určitě vytanou běhy na 800m a 1200m, které jsou na základních školách na druhém stupni jedním ze základních hodnocení známky na vysvědčení z tělocviku. Vzpomínejme dál…: Běh na základní škole určitě nebyl nejoblíbenější aktivitou z tělocviku… Mnohem raději jsme měli vybíjenou, volejbal, basketbal, ale i cvičení na nářadích a samozřejmě kluci hráli fotbal a hokej. Realita toho, jak nadšeně jsme hráli tyto kolektivní sporty, maturitou skončila. Po tomto období, zhruba tedy v osmnácti letech, kdy skončil povinný předmět TĚLOVÝCHOVA, jsme se ocitli „na chodníku“.

Co budu dělat?!

Pro toho, kdo na základní a střední škole našel oblibu v nějakém sportu a věnoval se mu i na mimoškolní půdě, bylo přirozené v něm pokračovat, avšak už za ztížených podmínek. Ten, kdo nastoupil do zaměstnání, i ten, kdo šel studovat vysokou školu, která je většinou v jiném, větším a vzdáleném městě, se stal kolektivní sport nedosažitelným. Nejen proto, že čas se zúžil na volné podvečery, ale pro studující v jiném městě i proto, že partu, která by chodila sportovat v určitý den, a čas zkrátka nenašel.

Každopádně z toho vyplývá, že nejlepším parťákem pro sport v dospělém věku jsou vlastní nohy anebo kolo. Čas je to, co většina lidí nemá a možnost nevázat se na určený čas v tělocvičně, kde v tu a v tu hodinu probíhá kondiční volejbal nebo lekce aerobiku či jógy, je k nezaplacení. Proto si spousta lidí ráno přivstane, nebo navečer obuje běžecké boty, na ruku připne chytré běžecké hodinky a může vyběhnout – teď hned… Jsou sami, na nic a nikoho se nemusí vázat, čas je v jejich rukách. Mnoho lidí si zvyklo cestu do práce „okořenit“ jízdou na kole. Když nemáte anebo nechcete používat na cestu do zaměstnání auto, je kolo ideální dopravní prostředek – pokud vám a ostatním cyklo-nadšencům v zaměstnání vyjdou vstříc možností zázemí se sprchou. :)

Když do života vstoupí děti

Ve dvaceti letech možná ještě ne, ale ve třiceti má už velká většina populace děti. Když do vztahu dvou přibude dítě - zvyky, návyky, rituály a vše kolem osob rodičů jde stranou. Tedy i výše zmíněné běhání a cyklistika. Ale jen do určitého věku, pak se děti začínají zajímat a nasávat svět okolo sebe ve velkém… a nejpřirozenější je jim pohyb. Důležité je v dětech radost z pohybu podporovat a jen co se začnou stavět a chodit, pořídit jim první odrážedlo…Když je dítko ještě příliš malé na to, abyste s ním vyjeli na cyklostezku Baťův kanál, pořiďte si pro dítě vozík. Dnes běžně vidíme dva cyklisty, z nichž jeden má za kolem připražený vozík a v něm možná ani ne tříletého potomka… Běh a cyklistiku lze zkrátka provozovat v jakémkoli životním stadiu a věku.