Když už musíme sezónu co sezónu překopávat botník, je třeba najít pro nenošené, tentokrát letní kousky, místo, kde se budou cítit v pohodě, nepomačkají se, neotlučou či jinak nezdeformují, abychom je mohly na jaře zase obout se vší parádou.

Ještě před samotným uskladněním je nutné boty, které ukládáme k zimnímu spánku, dokonale ošetřit. Jako první přichází na řadu důkladné omytí. Někdo je zvyklý látkové boty strčit do pračky a využít jednoduchý šetrný program, většina z nás se ale obává toho, že se látka může srazit a hlavně může dojít k deformaci podrážky. K omytí pak postačí jemný hadřík a saponát, na podrážky – především ty moderní bílé – použijte tekutý čisticí prášek a kartáč. Špínu ze špatně dostupných rýh v podrážce odstraní i starý zubní kartáček. Na umyté a usušené boty použijte krém a impregnaci podle toho, z jakého materiálu jsou vyrobené. Umělá hmota na žabkách stačí jen doleštit, dražší koženku a kůži vyživte speciálním krémem a naimpregnujte. Látkovým balerínkám a teniskám bohatě postačí jen vyprání, impregnace přijde na řadu až na jaře. Nejlepší je poradit se s odborníky ve specializovaných prodejnách nebo si přečíst návod k ošetření obuvi… Pokud ho tedy ještě někde najdete.

Do krabice s nimi!

Lodičky a dražší střevíčky je nejlepší uložit v původních krabicích. Krabice naskládejte do skříně štítkem ven, abyste se lépe orientovala, kde které střevíčky najdete. Občas se i v zimě najde příležitost, kdy je třeba střevíčky vytáhnout, třeba na stylovou party nebo podnikový večírek. Pro tento případ není od věci nalepit na krabici miniaturní fotku. Do krabice vlepte sáček s náhradními podpatky a nechte v ní i pytlíček se směsí proti vlhkosti.

Úložné boxy s víkem

Boty bez podpatků můžete uložit do plastových nebo proutěných boxů s víkem, vysokých stejně jako délka vašich bot. Řiďte se vždy tou nejdelší botou. Do boxů naskládejte boty na výšku a jednotlivé oddělte pomocí čtvrtek nebo kartónů z rozstříhaných papírových krabic. Jednotlivé páry můžete obalit kousky látek, aby se mezi sebou neodřely. Někteří výrobci nabízejí už hotové vyztužené látkové boxy s přehrádkami a víkem na suchý zip.

Kapsář na nízké boty

Jako úložný botník můžete využít i látkový kapsář původně určený do koupelny nebo třeba na šicí potřeby. Můžete si ho i jednoduše vyrobit – stačí použít třeba staré šaty, pověsit je na ramínko, které bude sloužit jako závěsný systém, prošít je po okrajích a na ně zvenku našít kapsy pro uložení nízkých bot. Kapsář můžete zavěsit do nevyužívané skříně nebo třeba do sklepa.

Jako školní přezůvky

Netradiční uskladnění představují i klasické látkové sáčky na bačkory, které používají školáci. Pro úsporu místa je můžete zavěsit třeba na několik víceramenných sušáků na ručníky přimontovaných v rohu skříně nad sebou. Nebo si sušáky na ručníky přimontovat do rohu šatny, v sáčcích se botám nic nestane, ani když se budou zlehka opírat přímo o zeď.

Jak na boty s podpatkem?

Ideální místo pro uskladnění botiček na podpatku je u stropu v šatně nebo v předsíni. Na obvodové zdi těsně pod stropem přivrtejte lištu, na kterou boty za podpatky pověste. Nejenže je to velmi praktické, ale překvapivě i docela pěkné, obzvlášť dámy ulítající na botách se mohou svými úlovky kochat i v zimě.