Na začátku vztahu si často myslíme, že si rozumíme beze slov. Pokud se z tohoto sladkého nesmyslu stal fakt a vy opravdu rozumíte svému partnerovi, i když mlčí, gratulujeme. Ostatní ženy, které do běla žhaví ticho, do nějž se halí jejich protějšek, ale nemusejí zoufat. Za pomoci psychologa jsme rozluštili šedesát odstínů ticha.

„Líbí se ti to?“

Nové tričko, nová rtěnka, nový kabát – samozřejmě že chcete znát jeho názor. A co se dozvíte? Nic. Muži často zaregistrují jen to, že je „něco jinak“, a pak se vrátí ke svým věcem. Přesto můžete rychle zjistit, jestli je s vámi na stejné lodi, aniž byste vymáhala komplimenty nebo kritiku. Podívejte se mu do očí. Pokud lehce zvedne obočí a rozšíří se mu zorničky, trefila jste se do jeho vkusu. Tahle mikroreakce znamená nadšení.

Stažené obočí a netečné zornice nejsou dobrá zpráva. Znamená to spontánní nesouhlas – odborníci tomu dokonce říkají negativní šok.

„Ty se zlobíš?“

Muži velmi často polykají svůj vztek a zachovávají kamennou tvář, místo aby ventilovali svoje negativní pocity. Místo vymáhání jasné odpovědi si přečtěte řeč jeho těla a gest. Když protočí oči a zatne zuby, založí si ruce na prsou a odstoupí od vás, je vytočený. Líp už to naznačit nemůže. Tak se ani dál neptejte. Radši nabídněte smír: „Tak jo, naštvala jsem tě, co můžu udělat, abych to napravila?“ Pokud ho ani tohle nerozmluví, běžte pryč. Potřebuje se uklidnit, aby si všechno rozmyslel.

Když se dívá netečně z okna, bubnuje prsty do stolu, kontroluje mobil, houpe se na židli nebo poklepává nohou, pak naštvaný není. Nudí se. Jeho rozladěnost nemá s vámi nic společného, jen potřebuje jít něco dělat. Navrhněte třeba procházku, volejbal, výstavu nebo cokoliv, co ho baví. Nálada se mu stoprocentně vylepší.

„Chceš se milovat?“

Tuhle otázku ani nemusíte vyslovit nahlas. Stačí, když se blíží vhodná situace. Místo přímého dotazu pozorujte, jak reaguje na houstnoucí erotično. Když si prohrabuje vlasy, hraje si s límečkem, dotýká se svých uší, hladí si bradu nebo rychle mrká, je to jasné ano. Usmějte se a máte o program postaráno.

Když ale drží ruce u těla, má stažená ramena a skloněnou hlavu, je na sex moc unavený nebo nenaladěný. Snaží se tak vypadat menší a menší, pro vás méně atraktivní. Po posteli sice touží, ale vy v tom nehrajete žádnou roli. Chce si jít do peřin dobít baterky.

„Je to pravda?“

Je jedno, jestli se ptáte na to, kolik měl piv (jenom jedno!), nebo na hádku s jeho šéfem (nic se neděje), máte prostě pocit, že mlží. Místo toho, co říká, sledujte jeho ruce. Pokud je má vražené v kapsách, něco vám tají. Zaťaté pěsti znamenají vnitřní boj a překrucování faktů. Jestli jde o něco důležitého, zeptejte se: „Vážně?“ Jestli je to prkotina, ukončete výslech. Bude vám vděčný.

Gesto, kterým potvrdí pravdivost svých slov, je otevřená dlaň. Ať už nastaví dlaně k vám, nebo je položí na stůl, otevřené ruce znamenají, že nemá co tajit. Pak mu věřte.

„Můžeme si promluvit?“

Chystáte se na nějaký důležitý hovor? Pak se opovažte vyděsit ho touhle přímou otázkou. Zkuste nejdřív, jestli bude kopírovat řeč vašeho těla. Změňte pozici při sezení nebo přeneste vestoje váhu z nohy na nohu. Pokud vaše gesto zrcadlí, využijte příležitosti, máte jeho plnou pozornost. Pokud ale reaguje zcela opačně nebo nijak, nechte si na upřímné popovídání zajít chuť. Jeho jediná touha je utéct.