Dnešní moderní doba kvalitnímu spánku příliš nenahrává. Sužují nás nejen starosti a stres z práce, které, ač si myslíme, že jsme je s koncem pracovní doby zanechali za dveřmi kanceláře, nám stále svírají myšlenky a útočí na naši mysl, ideálně těsně před usnutím. Ale také negativní zprávy, které dobrovolně konzumujeme, když si večer co večer zapínáme televizi či sjíždíme zprávy na internetu. A s tím pak v neposlední řadě souvisí i škodlivé modré světlo, kterým si prostřednictvím displejů a obrazovek svítíme přímo do obličeje. Ano, přesně to světlo, které oklamává naše tělo, aby si myslelo, že je den a nebylo ospalé. Pokud tedy budete těsně před spaním koukat na televizi nebo do poslední chvíle sjíždět sociální sítě, je pochopitelné, že se spánek nedostaví hned, o jeho kvalitě pak nemluvě.

VIDEO: Až 60 % Čechů trpí nespavostí. Proč tomu tak je?

Zdroj: Youtube

Další rizikové faktory nespavosti:

  • nedostatek fyzické aktivity
  • práce na směny nebo nepravidelný spánkový režim
  • nadbytek kávy
  • užívání alkoholu, tabáku nebo jiných látek
  • traumatické události
  • bolest nebo nemoc

Je moje spánková porucha chronická? Odpovězte si

- Zůstávám dlouho do noci vzhůru, protože dřív prostě neusnu.

- Usnout mi trvá velmi dlouho.

- Brzy se probouzím a znova zabrat se mi už nepodaří.

- Spánek mám neklidný, v noci se často budím.

Nekvalitní spánek následně vede k únavě a vyčerpání během dne, podrážděnosti a změně nálad, nechuti a neochotě cokoli podnikat i potížím se soutředěním a pamatováním.

Pokud pociťujete některý z těchto příznaků minimálně 3 dny v týdnu po dobu alespoň 3 měsíců, můžete trpět chronickou nespavostí. Tuto poruchu je vhodné konzultovat s lékařem, který následně doporučí vhodnou léčbu. Neléčený stav může v dlouhodobějším měřítku narušit či dokonce ohrozit váš každodenní život.

Podle výzkumu z roku 2022 vykazují příznaky nespavosti až 3 z 10 dospělých. Ve studii z roku 2016 pak zhruba 1/3 testovaných dospělých splnila kritéria pro chronickou nespavost.

Podle výzkumu z roku 2022 vykazují příznaky nespavosti až 3 z 10 dospělých. Ve studii z roku 2016 pak zhruba 1/3 testovaných dospělých splnila kritéria pro chronickou nespavost.

Můžu trpět nespavostí, když spím během dne?

Možná se to na první pohled může zdát jako protiřeč, ale opravdu je to tak. Stále můžete trpět nespavostí, a to i přesto, že si přes den dáte šlofíka. Nespavost totiž není definována délkou spánku, ale jeho kvalitou a tím, jak se po něm cítíte. Proto pokud během dne padáte únavou a je třeba si například po obědě, či po příchodu z práce, lehnout, vše může nasvědčovat právě tomu, že váš noční odpočinek nebyl dostatečný.

Pozor na úzkostné stavy

S chronickou nespavostí se pak často ruku v ruce objevuje také úzkost. Obvykle jeden stav přivodí druhý a tím pak vzájemně zhoršuje příznaky. Příklad: Pokud nemůžete usnout kvůli úzkostným myšlenkám, máte příznaky nespavosti. Zároveň však platí, jestliže si nemůžete dostatečně odpočinout, můžete pociťovat úzkost.

Jak se projevuje úzkost:

  • cítíte se napjatě a znepokojeně
  • máte zrychlený srdeční tep a zvýšený krevní tlak
  • potíte se
  • točí se vám hlava
  • cítíte se slabě nebo letargicky
  • máte potíže soustředit se na cokoli jiného, než na své starosti
  • trpíte žaludečními problémy

Zdroj: vlasta.cz Do I Have Insomnia? Signs to Look Out For (healthline.com)

Související články