Bábovka z ovesných vloček

Recept na tuto bábovku ocení především ctitelé moučníků připravených bez mouky, kterou v našem případě nahradí ovesné vločky.

Doba přípravy: 20 minut, pečení 40 minut

Suroviny na 1 bábovku: Zdroj: Archiv časopisu Dobré jedlo

  • 3 vejce 
  • 1 šálek třtinového cukru 
  • 1 vanilkového cukru 
  • 1 šálek oleje 
  • 1 šálek bílého jogurtu 
  • 3 šálky mletých ovesných vloček 
  • 1 sáček kypřicího prášku 
  • špetka soli 
  • 2 lžičky nastrouhané citronové kůry 
  • 50 g rozinek 
  • 50 g nasekaných ořechů 
  • máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy 
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Vejce s třtinovým a vanilkovým cukrem vyšlehejte do husté pěny. Přimíchejte olej a jogurt. Smíchejte mleté ovesné vločky s kypřicím práškem a se solí, citronovou kůru, rozinky a ořechy. K těstu po částech vmíchejte sypkou směs. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 40 minut.

2. Bábovku po mírném vychladnutí vyklopte z formy a nechte vychladnout. Pak posypte moučkovým cukrem a nakrájejte. Plátky bábovky můžete před podáváním ještě pocukrovat i z řezné strany.

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Vegetariánské burgery: Uděláte je z řepy, fazolí i z cizrny

Maková bábovka s rumovými švestkami

Mák, švestky a rum – to je silná trojka, pro kterou se tahle bábovka stane pokladem vašeho receptáře.

Doba přípravy: 25 minut, pečení asi 45 minut

Suroviny na 1 bábovku: Zdroj: Archiv časopisu Dobré jedlo

  • hrst sušených švestek 
  • 100 ml rumu 
  • 250 ml smetany na šlehání (+ k podávání) 
  • 160 g cukru krupice 
  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • 3 velká vejce 
  • 55 g rýžové mouky 
  • 55 g mandlové mouky (nebo najemno mletých mandlí) 
  • 150 g mletého máku 
  • 3 lžíce mléka 
  • máslo na vymazání formy a rýžová mouka na vysypání formy

Postup:

1. Sušené švetky zalijte rumem a nechte odstát aspoň hodinu, nejlépe přes noc.

2. Troubu předehřejte na 170 °C. Formu vymažte máslem a vysypte rýžovou moukou.

3. Smetanu vyšlehejte s 80 g cukru a vanilkou do polotuha. Zašlehejte žloutky, přidejte obě prosáté mouky, mletý mák, mléko a zamíchejte. Z bílků a ze zbylého cukru vyšlehejte pevný sníh. Zapracujte ho do makové hmoty. Nakonec přidejte scezené švestky a dobře promíchejte. Těsto vylijte do formy a pečte 40–50 minut.

4. Udělejte test špejlí, a pokud je bábovka upečená, vyndejte ji z trouby a nechte ješte 15 minut ve formě chladnout. Potom ji vyklopte, a když zcela vychladne, můžete podávat, třeba se šlehačkou.

Čtěte také

Vyzkoušejte jáhly

Čtěte také

Levné vaření: Vyzkoušejte jáhly na mexický způsob nebo jáhlový pudink na sladko