Bábovka z ovesných vloček
Recept na tuto bábovku ocení především ctitelé moučníků připravených bez mouky, kterou v našem případě nahradí ovesné vločky.
Doba přípravy: 20 minut, pečení 40 minut
Suroviny na 1 bábovku:
- 3 vejce
- 1 šálek třtinového cukru
- 1 vanilkového cukru
- 1 šálek oleje
- 1 šálek bílého jogurtu
- 3 šálky mletých ovesných vloček
- 1 sáček kypřicího prášku
- špetka soli
- 2 lžičky nastrouhané citronové kůry
- 50 g rozinek
- 50 g nasekaných ořechů
- máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy
- moučkový cukr na posypání
Postup:
1. Vejce s třtinovým a vanilkovým cukrem vyšlehejte do husté pěny. Přimíchejte olej a jogurt. Smíchejte mleté ovesné vločky s kypřicím práškem a se solí, citronovou kůru, rozinky a ořechy. K těstu po částech vmíchejte sypkou směs. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 40 minut.
2. Bábovku po mírném vychladnutí vyklopte z formy a nechte vychladnout. Pak posypte moučkovým cukrem a nakrájejte. Plátky bábovky můžete před podáváním ještě pocukrovat i z řezné strany.
Maková bábovka s rumovými švestkami
Mák, švestky a rum – to je silná trojka, pro kterou se tahle bábovka stane pokladem vašeho receptáře.
Doba přípravy: 25 minut, pečení asi 45 minut
Suroviny na 1 bábovku:
- hrst sušených švestek
- 100 ml rumu
- 250 ml smetany na šlehání (+ k podávání)
- 160 g cukru krupice
- 1/2 lžičky mleté vanilky
- 3 velká vejce
- 55 g rýžové mouky
- 55 g mandlové mouky (nebo najemno mletých mandlí)
- 150 g mletého máku
- 3 lžíce mléka
- máslo na vymazání formy a rýžová mouka na vysypání formy
Postup:
1. Sušené švetky zalijte rumem a nechte odstát aspoň hodinu, nejlépe přes noc.
2. Troubu předehřejte na 170 °C. Formu vymažte máslem a vysypte rýžovou moukou.
3. Smetanu vyšlehejte s 80 g cukru a vanilkou do polotuha. Zašlehejte žloutky, přidejte obě prosáté mouky, mletý mák, mléko a zamíchejte. Z bílků a ze zbylého cukru vyšlehejte pevný sníh. Zapracujte ho do makové hmoty. Nakonec přidejte scezené švestky a dobře promíchejte. Těsto vylijte do formy a pečte 40–50 minut.
4. Udělejte test špejlí, a pokud je bábovka upečená, vyndejte ji z trouby a nechte ješte 15 minut ve formě chladnout. Potom ji vyklopte, a když zcela vychladne, můžete podávat, třeba se šlehačkou.