1. Už je po všem?

Než vylijete partnerovi na hlavu svůj problém, zamyslete se nad tím, jestli chcete ve své nevěře pokračovat, nebo to byla jednorázová záležitost. „Jestli se chcete rozvést, nepoužívejte nevěru jako důvod k ukončení manželství,“ říká na své youtube kanále Tammy Nelson, psychoterapeutka a manželská poradkyně. Tím do rozpadu vašeho vztahu zatahujete třetí stranu, a to není podle odbornice dobrý nápad. Je lepší stát si za svými city i činy sama. „Ten, kdo je nevěrný, se často vymluví na svoji aférku, místo aby řešil problémy, které měli doma už předtím,“ říká Nelson.

2. Proč jste byla nevěrná?

Neexistuje jen jeden důvod, ale hodně je jich společných. Hodně lidí uvádí pomstu, touhu odejít z manželství a potřebu potvrdit si vlastní atraktivitu. Podle psycholožky určuje každý z důvodů způsob, jakým byste měla svoji nevěru probrat s partnerem. Mstila jste se za něco? Řešte tu konkrétní věc. Chcete se rozvést? Rozveďte se z toho pravého důvodu a nevymlouvejte se na nevěru. Máte problém s vlastním sebevědomím? Řešte si svůj problém sama a netýrejte tím partnera.

3. Zjistila jste o sobě něco nového?

„Dost lidí je nevěrných proto, že v dlouhodobém partnerství ztratili část sebe sama a teď ji zase objevili. Třeba touhu po dobrodružství, romantice, sexu, sportu…“ říká Nelson. Proto byste se měli zamyslet nad tím, jak jste se nevěrou změnila, co ve vás vyvolala a jak se na vás podepsala. A tuhle svoji stránku zase vrátit do svého života.

4. Dokážete ze své nevěry nevinit partnera?

Přestože problémy v oficiálním vztahu k vaší nevěře přispěly, neměla byste podle psycholožky házet vinu na svého partnera. Takže se zeptejte sama sebe, jestli jste ochotná přijmout plnou odpovědnost dřív, než se doma přiznáte. Jestli máte pocit, že kus viny leží na to druhém, nepřiznávejte se, radí Nelson – jinak z toho nebude produktivní dialog, ale hlasité přehazování odpovědnosti.

5. Umíte si představit svůj vztah do budoucna?

Chcete se svým partnerem zůstat? Pokud ano, co můžete zlepšit nebo změnit, aby se stejná situace neopakovala? Dá se říct, že vám oběma debata na tohle téma prospěje? Pak se přiznejte. Pokud ne, nemá cenu o tom začínat. Ano, slyšíte dobře. Pokud se nechcete rozvést a zároveň vaše přiznání nepomůže probrat nějaký důležitý problém ve vašem manželství, nepřiznávejte se. Místo toho zapracujte na sobě, abyste necítila potřebu to opakovat. Váš problém, vaše řešení.

Zdroj: www.youtube.com/watch?v=0gXqLveO07A, www.psychologytoday.com/us/therapists/tammy-nelson-los-angeles-ca/489666