Bolí, otékají a zařezávají se do sandálků. Co si budeme povídat, opuchlé nohy atraktivní zrovna nejsou. Kdyby to byla pouze krása, na které nám ubírají, tak bychom to nějak přežily, oteklé nohy však způsobují také odřenou kůži a těžkou chůzi, takže nám jinak příjemné letní měsíce dokážou pořádně znepříjemnit. Navíc s nateklými končetinami není radno si zahrávat, mohou být varováním zatíženého nebo špatně fungujícího oběhového systému.

„Otoky nohou představují závažný a rozsáhlý zdravotní problém. Za jejich vznikem můžou být například zánětlivé nebo infekční procesy v těle, špatná výživa, poruchy oběhu, nesprávně pracující vnitřní orgány, zejména ledviny či játra, nebo prodělané úrazy,“ vysvětluje primář Ota Schütz z Žilní kliniky v Praze a dodává: „Teplé letní dny, nadváha nebo kouření navíc umocňují vznik sezonních otoků, které ovšem lze, jsou-li krátkodobé nebo občasné, vyřešit i bez návštěvy lékaře.“ A my vám řekneme, jak na to.

Ohroženy jsou sekretářky i kadeřnice

Oteklé nohy od kotníků třeba až po stehna však netrýzní pouze lidi s nadváhou nebo těhotné ženy, potrápit dovedou i „modelkovské“ typy. Pokud v práci celý den sedíte nebo stojíte, máte na napuchlé nohy zaděláno raz dva. Do končetin se dostává velké množství krve, kterou žilní systém nestíhá odvádět zpátky k srdci, což způsobuje nejen těžké a bolavé nohy, ale může to vést až k tvorbě křečových žil.

Zvedání pat a masáže

Způsobů, jak otokům předejít, je mnoho. Nikoho nepřekvapí, že mezi ně patří samozřejmě pohyb, zejména ten, do něhož se aktivně zapojuje dolní polovina těla, tedy například jogging, plavání nebo obyčejná chůze. Další dobrou prevencí je nošení vzdušné a volné obuvi, pravidelné (lymfatické) masáže, dodržování pitného režimu a absence cigaret a alkoholu. Pokud vám končetiny otékají hlavně večer, můžete si ulevit tím, že je podepřete výše, než je srdce, nebo opláchnutím studenou vodou. Dobré také je provést každý večer před spaním pár jednoduchých cviků, například „jízdu na kole“ vleže na zádech, kroužení chodidly ve vzduchu, zvedání pat nebo krčení a roztahování prstů.

5 věcí, které přispívají k oteklým končetinám:

5 věcí, které přispívají k oteklým končetinám:

  • Život bez sportu 
  • Dlouhodobé slunění nebo pobyt v sauně
  • Dlouhé stání či sezení
  • Nošení těsných ponožek a bot
  • Vysoké podpatky