Jak na dokonalé italské noky? A s čím je bude nejlepší servírovat?
Zeptejte se kohokoliv, jaké zná těstoviny. Patrně na vás vychrlí smršť italských názvů počínaje špagetami přes penne až po ravioli, následovanou nudlemi, fleky či kolínky. Těstovin zná každý opravdu mnoho druhů, jen trochu zapomínáme na základ tohoto slova – těsto. A z něj se dají dělat věci!
Základní recept na italské noky neboli gnocchi (čtěte ňoky)
Noky, tedy malé knedlíčky z italského severu, mají hodně společného s moučnými pokrmy jižního Německa a Rakouska a potažmo i s českými knedlíky. Také v Itálii je jejich hlavní úlohou zasytit, rozdíl je však v tom, že se zde podávají jako hlavní jídlo, a to v nespočetných variacích. Těsto na noky se připravuje z krupice, mouky, chleba, sýru, ale nejčastěji jsou jeho hlavní složkou vařené brambory, které dodají nokům správné aroma a konzistenci. Noky se podávají pokapané máslem a posypané parmazánem, s různými omáčkami (rajčatovou, pestem) nebo s masovým ragú.
Suroviny:
- 1 kg moučných brambor
- 250 g hladké mouky
- sůl
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a ještě horké je propasírujeme. Přidáme mouku, osolíme a promícháme. Z těsta tvoříme válečky silné asi jako ukazováček a nožem je nakrájíme na špalíčky dlouhé asi 2 cm (nebo z těsta noky vykrajujeme lžící). V hrnci uvedeme téměř do varu osolenou vodu, vhodíme do ní noky a vaříme, dokud nevyplavou na hladinu. Hotové noky vyjmeme děrovanou naběračkou nebo scedíme a necháme okapat.
Náš tip: Do těsta na noky můžete ještě přidat jedno vejce, těsto pak bude jemnější.
Bramborové a špenátové noky
Suroviny:
- 1 kg brambor
- 300 g hladké mouky
- 300 g zmrazeného listového špenátu
- 2 vejce
- 40 g strouhaného tvrdého sýru
- 4 lžíce smetany
- 4 lžíce másla
- sůl
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce doměkka, oloupeme je a ještě teplé propasírujeme. Přidáme vejce a mouku, osolíme a vypracujeme husté těsto. Rozdělíme je na dvě části a do jedné přidáme rozmrazený a vyždímaný špenát nakrájený nadrobno. Lžící vykrajujeme z obou těst malé bochánky, které vhodíme do hrnce s téměř vroucí osolenou vodou a uvedeme do varu. Když noky vyplavou na hladinu (asi za 4 minuty), scedíme je. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme smetanu a necháme přejít varem. Ještě teplé noky přelijeme smetanou s máslem, posypeme nastrouhaným sýrem a ihned podáváme.
Zapékané noky s mozzarellou a bazalkou
Suroviny:
- 600 g noků
- 2 plechovky loupaných rajčat
- 2 balíčky sýru Mozzarella (v nálevu)
- 1 svazek bazalky
- olivový olej
- 1 stroužek česneku
- sůl
Postup:
Na plátky nakrájený česnek osmahneme na zahřátém oleji. Přidáme loupaná konzervovaná rajčata a na silném plameni necháme zhoustnout. Odstavíme z ohně, přidáme nakrájenou mozzarellu a lístky bazalky (několik si také necháme na ozdobení) a vše promícháme s noky uvařenými v osolené vodě. Směs pak vložíme do zapékací misky a zapečeme asi 7 minut na grilu. Před podáváním noky ozdobíme čerstvými lístky bazalky.
Noky s krémem z gorgonzoly a šalvěje
Suroviny:
- 800 g noků
- 250 g sýru Gorgonzola (lze ji nahradit nivou)
- 2 dl smetany
- 50 g másla
- 5 lístků šalvěje
- špetka šafránu
- strouhaný parmazán na posypání
- sůl
Postup:
Do hrnce rozdrobíme gorgonzolu, přidáme smetanu a na slabém plameni rozmícháme na hladký krém, který ochutíme šafránem a případně dosolíme. Na pánvi rozehřejeme máslo a krátce na něm osmahneme lístky šalvěje. Noky uvaříme v osolené vodě, slijeme a promícháme se sýrovou omáčkou. Přelijeme je šalvějovým máslem a před podáváním posypeme strouhaným parmazánem.
Bramborové bylinkové noky
Suroviny:
- 800 g bramborových noků
- 2 sladké papriky
- 50 g směsi nadrobno nasekaných bylinek (šalvěj, rozmarýn, petržel, pažitka, tymián, majoránka)
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- feferonka
- sůl
Postup:
Omyté a osušené papriky opečeme v troubě nebo na grilu, až slupka zčerná. Zabalíme je do mikrotenového sáčku a po vychladnutí oloupeme černou slupku a papriky nakrájíme na proužky. Na pánvi s rozpáleným olejem osmahneme dozlatova na plátky nakrájený česnek, přidáme feferonku a osolíme. Pánev odstavíme z ohně, přidáme nasekané bylinky a nakrájenou papriku a promícháme. Noky uvaříme v osolené vodě, scedíme, promícháme s připravenou bylinkovou omáčkou a ihned podáváme.
Noky s lososovým pstruhem
Suroviny:
- 800 g noků
- 300 g filetů z lososového pstruha
- 2 cibule (šalotky)
- 1 citron
- 2 větvičky máty
- olivový olej
- mletý pepř
- sůl
- lístky máty na ozdobení
Suroviny:
Z vymačkané citronové šťávy, nakrájených mátových lístků, 5 lžic olivového oleje, pepře a soli připravíme marinádu. Z rybích filetů odstraníme kůži a kůstky, nakrájíme je na kostky a naložíme asi na 30 minut do marinády. Oloupané šalotky nakrájíme na větší kusy a osmahneme je na oleji. Přidáme kousky ryby i s marinádou a za stálého míchání povaříme na mírném plameni asi 5 minut. Noky uvaříme v osolené vodě, slijeme je a promícháme s rybí směsí. Podáváme ozdobené lístky máty.
Náš tip: Lososový pstruh je pstruh s červeným masem a prodává se běžně v obchodech. Lze ho nahradit lososem.