Základní recept na italské noky neboli gnocchi (čtěte ňoky)

Noky, tedy malé knedlíčky z italského severu, mají hodně společného s moučnými pokrmy jižního Německa a Rakouska a potažmo i s českými knedlíky. Také v Itálii je jejich hlavní úlohou zasytit, rozdíl je však v tom, že se zde podávají jako hlavní jídlo, a to v nespočetných variacích. Těsto na noky se připravuje z krupice, mouky, chleba, sýru, ale nejčastěji jsou jeho hlavní složkou vařené brambory, které dodají nokům správné aroma a konzistenci. Noky se podávají pokapané máslem a posypané parmazánem, s různými omáčkami (rajčatovou, pestem) nebo s masovým ragú.

Suroviny:

  • 1 kg moučných brambor
  • 250 g hladké mouky
  • sůl

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a ještě horké je propasírujeme. Přidáme mouku, osolíme a promícháme. Z těsta tvoříme válečky silné asi jako ukazováček a nožem je nakrájíme na špalíčky dlouhé asi 2 cm (nebo z těsta noky vykrajujeme lžící). V hrnci uvedeme téměř do varu osolenou vodu, vhodíme do ní noky a vaříme, dokud nevyplavou na hladinu. Hotové noky vyjmeme děrovanou naběračkou nebo scedíme a necháme okapat.

Náš tip: Do těsta na noky můžete ještě přidat jedno vejce, těsto pak bude jemnější.

Čtěte také

Vyzkoušejte palačinky naslano

Čtěte také

Palačinky naslano: Vyzkoušejte dokonalé těsto a naplňte ho kuřecí směsí a sýrem

Bramborové a špenátové noky

Suroviny:

  • 1 kg brambor
  • 300 g hladké mouky
  • 300 g zmrazeného listového špenátu
  • 2 vejce
  • 40 g strouhaného tvrdého sýru 
  • 4 lžíce smetany 
  • 4 lžíce másla 
  • sůl

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce doměkka, oloupeme je a ještě teplé propasírujeme. Přidáme vejce a mouku, osolíme a vypracujeme husté těsto. Rozdělíme je na dvě části a do jedné přidáme rozmrazený a vyždímaný špenát nakrájený nadrobno. Lžící vykrajujeme z obou těst malé bochánky, které vhodíme do hrnce s téměř vroucí osolenou vodou a uvedeme do varu. Když noky vyplavou na hladinu (asi za 4 minuty), scedíme je. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme smetanu a necháme přejít varem. Ještě teplé noky přelijeme smetanou s máslem, posypeme nastrouhaným sýrem a ihned podáváme.

Čtěte také

Bramborová jídla jsou jedna z nejoblíbenějších

Čtěte také

Proměny bramboráku: Zkuste italskou verzi s mozzarellou či plněnou českou cmundu

Zapékané noky s mozzarellou a bazalkou

Suroviny:

  • 600 g noků 
  • 2 plechovky loupaných rajčat 
  • 2 balíčky sýru Mozzarella (v nálevu) 
  • 1 svazek bazalky
  • olivový olej 
  • 1 stroužek česneku 
  • sůl

Postup:

Na plátky nakrájený česnek osmahneme na zahřátém oleji. Přidáme loupaná konzervovaná rajčata a na silném plameni necháme zhoustnout. Odstavíme z ohně, přidáme nakrájenou mozzarellu a lístky bazalky (několik si také necháme na ozdobení) a vše promícháme s noky uvařenými v osolené vodě. Směs pak vložíme do zapékací misky a zapečeme asi 7 minut na grilu. Před podáváním noky ozdobíme čerstvými lístky bazalky.

Noky s krémem z gorgonzoly a šalvěje

Suroviny:

  • 800 g noků 
  • 250 g sýru Gorgonzola (lze ji nahradit nivou) 
  • 2 dl smetany
  • 50 g másla 
  • 5 lístků šalvěje 
  • špetka šafránu 
  • strouhaný parmazán na posypání 
  • sůl

Postup:

Do hrnce rozdrobíme gorgonzolu, přidáme smetanu a na slabém plameni rozmícháme na hladký krém, který ochutíme šafránem a případně dosolíme. Na pánvi rozehřejeme máslo a krátce na něm osmahneme lístky šalvěje. Noky uvaříme v osolené vodě, slijeme a promícháme se sýrovou omáčkou. Přelijeme je šalvějovým máslem a před podáváním posypeme strouhaným parmazánem.

Čtěte také

Dáváte přednost hovězímu nebo drůbežímu masu?

Čtěte také

Chalupářské guláše: Vyzkoušejte krůtí na medu nebo hovězí na pivu

Bramborové bylinkové noky

Suroviny:

  • 800 g bramborových noků 
  • 2 sladké papriky 
  • 50 g směsi nadrobno nasekaných bylinek (šalvěj, rozmarýn, petržel, pažitka, tymián, majoránka) 
  • 2 stroužky česneku 
  • olivový olej 
  • feferonka 
  • sůl

Postup:

Omyté a osušené papriky opečeme v troubě nebo na grilu, až slupka zčerná. Zabalíme je do mikrotenového sáčku a po vychladnutí oloupeme černou slupku a papriky nakrájíme na proužky. Na pánvi s rozpáleným olejem osmahneme dozlatova na plátky nakrájený česnek, přidáme feferonku a osolíme. Pánev odstavíme z ohně, přidáme nasekané bylinky a nakrájenou papriku a promícháme. Noky uvaříme v osolené vodě, scedíme, promícháme s připravenou bylinkovou omáčkou a ihned podáváme.

Čtěte také

Zkuste plněné brambory

Čtěte také

Staré dobré brambory: Zkuste závin, pudláky, lokše či pašerácký prejt

Noky s lososovým pstruhem

Suroviny:

  • 800 g noků
  • 300 g filetů z lososového pstruha 
  • 2 cibule (šalotky) 
  • 1 citron 
  • 2 větvičky máty 
  • olivový olej 
  • mletý pepř 
  • sůl 
  • lístky máty na ozdobení

Suroviny:

Z vymačkané citronové šťávy, nakrájených mátových lístků, 5 lžic olivového oleje, pepře a soli připravíme marinádu. Z rybích filetů odstraníme kůži a kůstky, nakrájíme je na kostky a naložíme asi na 30 minut do marinády. Oloupané šalotky nakrájíme na větší kusy a osmahneme je na oleji. Přidáme kousky ryby i s marinádou a za stálého míchání povaříme na mírném plameni asi 5 minut. Noky uvaříme v osolené vodě, slijeme je a promícháme s rybí směsí. Podáváme ozdobené lístky máty.

Náš tip: Lososový pstruh je pstruh s červeným masem a prodává se běžně v obchodech. Lze ho nahradit lososem.

Čtěte také

Remoska je dobrá na vaření v jednom hrnci

Čtěte také

Recepty z remosky: Zapékaná rýže, baskické kuře či slaný řecký dort