V Polsku našla teprve sedmnáctiletá studentka způsob, jak obětem pomoct. Oficiálně prodává krémy a gely na kožní problémy, otoky či modřiny, neoficiálně jde o důmyslnou platformu pomáhající obětem domácího násilí.

Portugalci emocemi nešetří

Má styl, jasnou vizi a hlavně nepopíratelný talent, který zdědila po svých rodičích – dokumentárním fotografovi a učitelce hudby. Špičková flétnistka Monika Duarte Štreitová ale vždycky šla svou vlastní cestou a překračovala hranice. Mezi žánry i mezi zeměmi. Před lety ji flétna zavedla do Portugalska. Potkala tu svou životní lásku a našla druhý domov. V čem se Portugalci liší od Čechů? „To není zrovna jednoduchá otázka. Možná v tom, že nemají problém vyjadřovat svoje city. Češi jsou v tomhle směru takoví zakřiknutí. Jako by to byla slabost říct „Mám tě rád, jsi krásná…“ Portugalci naopak emocemi nešetří, a to ani v přátelství, i když jsou na druhou stranu velmi distingovaní. Rodina je pro ně posvátná. V Čechách se příbuzní navštěvují hlavně v rámci velkých svátků, jako jsou Vánoce či Velikonoce. V Portugalsku se vídají skoro pořád. Rádi se sejdou u jídla, které je i jedním z hlavních témat jejich hovoru. Je to součást národní kultury. Dát si schůzku s Portugalcem, znamená jít se dobře najíst.“

Sezona jedlých kytek začíná. Co nasbírat a jak vytvořit květinové lahůdky. Zkusíte vyrobit nejkrásnější lízátka, jaké v obchodech neprodávají?

Muž roku 2020 David Kremeň je skutečný krasavec, ale pozoruhodnější na něm je, jak dokázal negativní zkušenosti z dětství přetavit v dobrou energii. Rozhovor, po kterém dost možná přehodnotíte svůj pohled na soutěže krásy.

Tento a další články si můžete přečíst v nové Vlastě (číslo 17), která je nyní na stáncích: