Lékařka Lenka Štádlerová říká, že nemoc je odpovědí na nějakou životní situaci. „Řada studií prokázala, že když pacient ví, co se s ním děje a jak působí jeho léky, léčba funguje líp. Proto je komunikace s ním strašně důležitá! Část lidí se po onemocnění dostane do fáze popření, kdy se s nemocí nedokážou smířit a vypadá to, že léčbu odmítají. Tato psychologická fáze může u každého trvat různě dlouho. Kdybych tomu nevěnovala potřebný čas, napíšu si do dokumentace „pacient léčbu odmítá“, a šmytec. Pacient by odešel, aniž by dostal druhou šanci, což se v systému s přetíženými a vyčerpanými lékaři často děje. Pak se léčí až následky, kterým se dalo předejít,“ vysvětluje Lenka Štádlerová.

Celý rozhovor s jednou z mála praktických lékařek, kterým se podařilo otevřít praxi „na zelené louce“, si můžete přečíst v novém čísle Vlasty, které je právě na stáncích.

Další téma, kterému se v časopise věnujeme, se týká digitalizace našeho světa. Místo tužky a papíru používáme chytré telefony, tablety, sdílené internetové tabulky, kalendáře a sociální sítě. Nejen v práci. V mnoha případech to život ulehčuje, ale má to i negativní dopad na vztahy. Přestáváme spolu totiž mluvit. Skutečně mluvit. Z očí do očí. Jak to ovlivňuje vztahy? A jak je nenechat zničit?

Zajímavé je také povídání s Kateřinou Bělkovou. Pracuje jako mediátorka, tedy ta, která například umí zklidnit rozhádané rozvádějící manžele, aby spolu mohli mluvit. Je profesionálka na zvládání konfliktů a tlumení negativních emocí a tvrdí, že hádat bychom se měli učit už v mateřské školce. Prý to jde!

A na konec jako vždy recepty! Nedáte dopustit na smaženici? Když rostou, bylo by škoda zůstat jen u ní. Připravili jsme pro vás 8 nejlepších receptů, kde houby hrají hlavní roli.