Co by dnes plavkyně řekla patnáctileté Yvettě, kdyby věděla, co ji čeká? „Děvče, vykašli se na to! Nestojí to za to! Běž, žij, užívej si dospívání, važ si svého zdraví i mládí! Žij obyčejný život plný maličkostí. Nikdy ten čas už nevrátíš. A mateřství neber jako samozřejmost. Ženství si hýčkej. A pokud tě někdo bude opravdu milovat, bude tě milovat i bez medailí. A takového muže je třeba hledat, ten zbytek stejně nestojí za nic!,“ o vrcholovém sportu dnes mluví jako o nemoci duše.

Ženy se stydí

Že mají české domácnosti půjčky počítané v řádu bilionu korun a meziročně roste tohle číslo o miliardy, o tom se píše v ekonomických rubrikách stále. Podívaly jsme se na to ale z trochu jiné strany. Ženy se jako dlužnice totiž chovají trochu jinak než muži. Liší se důvod, proč žádají o půjčky, i to, jak ukázněně je pak splácejí. „Ženy, které jsou v životní tísni, se často stydí, takže nejdou do banky, ale spoléhají spíš na mikropůjčky, které se dají vyřídit i přes telefon,“ říká Lucie Tvarůžková, která se půjčkami zabývala řadu let.

Z úplně jiného světa, než jsou dluhy a sport, je další rozhovor. David Koller je nezmar, který věci dělá naplno a srdcem. A zdaleka nejde jen o hudbu. Martina Vlčková si s ním povídala o muzice, o stěhování, třetím manželství, otcovství… i o šedesátce, kterou oslaví tenhle týden.

Šéfredaktorka Vlasty o ní tvrdí, že je nejlepší zpěvačka, která přitom vůbec neuměla zpívat. O kom je řeč? Byla slavná modelka, zpěvačka, herečka… celý svět ji v 60. letech poznal jako Nico a u nohou ji ležela spousta slavných mužů. Osud krásky, která v roce 1985 vystoupila „tajně“ na několika koncertech v Československu, popsala Eva Riegerová.

Mamahotel není moderní?

Máte-li doma dospělé dítě, sousloví „mama hotel“ asi používáte často. Zdá se však, že jeho popularita ustupuje. Aspoň před vypuknutím koronakrize byl efekt vylétání z rodinného hnízda znatelný.

Pokud už nemáte doma žádné děti, zcela jistě oceníte báječně nevinné recepty plné vína. To je to, co chce na podzim vařit a jíst snad úplně každý. Navíc do žádného receptu nepadne láhev celá!

Kupte si novou Vlastu (číslo 39), které je nyní na stáncích.