Řeč došla i na rozdílnosti charakterů s manželem Radkem Holubem. „Radek, kdyby se doopravdy rozčílil, tak by mohl být i nebezpečný. Dělal řeckořímský zápas a má strašnou sílu. Na ty „čertíky“, na rychlé cholerické výstupy jsem já, ale zásadní věci řeší on. A v tom momentě jsem tichá jako beránek a jenom dávám pozor, aby nebouchl“, říká oblíbená herečka.

Přibývá žen ve vědě a Sestra roku

V hlavním tématu se Klára Kubíčková zamýšlí nad tím, proč se klub laureátů Nobelových cen pomalu rozpadá a přibývá žen laureátek. Nemohou za to kvóty, ale prostý fakt, že počet žen ve vědě i v umění roste. Zatímco za prvních šedesát let existence Nobelovy ceny ji získalo jen 12 žen, v posledních dvaceti letech už jich je 28! Počet žen v porotách, které laureáty nominují, dokonce přesáhl v roce 2018 poprvé v historii ceny počet mužů porotců. Ne všichni vědci jsou s tím ale smíření.

O léčbě a uzdravování a hlavně o naději je profil zdravotní sestry Veroniky Petrášové, která zasvětila celý svůj profesní život nejmenším dětem, těm, které na svět přišly předčasně. Kromě radostných pokroků zažívá i bolest rodičů, které podporuje při ztrátě dítěte. Za svou práci získala titul Sestra roku.

Přestože dění posledních dní nepřináší mnoho důvodů k úsměvu, na smích jsme se zaměřili v dalším tématu. Dokáže totiž zbořit i zdánlivě nepřekonatelné bariéry mezi lidmi a vybudovat přátelské a milostné vztahy. Uvolňuje stres, čímž také vylepšuje imunitu. A pomáhá při léčbě a uzdravování. Důvodů, proč se co nejčastěji smát, je nepřeberně. A teď bychom si jich měli všímat zvlášť!

Pro úsměv nemusíme jít daleko. Když se povede dobré jídlo, na tvářích strávníků se radost pozná okamžitě. Dýně jsou poslední roky absolutní hit podzimu. Dají se z nich vařit a péct úžasné dobroty. Třeba pálivé dýňové kari, lahodné polévky, skvělé saláty i neuvěřitelně dobré moučníky. Užijte si je!

Všechny články a ještě další si můžete přečíst v časopise Vlasta číslo 44, který je nyní na stáncích.