Herečka Bára Jánová nedokáže sedět na jednom místě a pořád zkouší něco nového. Sází stromy, píše básně, povídky a točí krátké filmy. Potřebuje k životu změny, jinak by to byla nuda. Proslavila ji role zlatokopky Sylvy v seriálu Slunečná, se kterou, jak se přiznává, má přece jen něco společného. „Já si z chyb snažím vždycky něco vzít. Lidi se mě často ptají, zda mám něco společného se Sylvou ze Slunečné. Jestli něco, tak to, že se ta holka rychle oklepe a jde dál. Tohle považuji za dobrou vlastnost. Ale člověk musí mít taky pokoru, musí se umět omluvit, když udělá něco špatně. Přijmout chybu či špatný krok, ale jít dál a udělat to příště jinak.“

Těžce lze odhadnout, co se odehrávalo malému Vincentovi v hlavě, když ho maminka každou neděli svátečně oblékla a vypravila se s ním na hřbitov v jeho rodném nizozemském městečku Zundert. Tam spolu vyčistili a květinami ozdobili hrob Vincenta van Gogha. Patřil bratrovi, který se narodil přesně o rok dřív, ve stejný den jako nejslavnější malíř na světě. Později Vincent trpěl poruchou chování vázanou na vztahy v rodině, syndromem týraného a zneužívaného dítěte. A to ovlivnilo nejen jeho život, ale především vztah k ženám.

Vyzkoušejte naše recepty na mikulášské sladkosti. Připravili jsme pro vás oříškové dobroty, kouzla s čokoládou, kandovaný zázvor nebo pečivo, které na Mikuláše pekli už naši předci... Obdarujete děti nebo uplatíte čerta, aby vám je neodnesl?

Tento a další články si můžete přečíst v nejnovějším časopise Vlasta (číslo 48), který je nyní na stáncích: