Jak zásah osudu ovlivnil partnerský vztah? „Jsou páry, které zátěž zvládnou. A pak ty, které to naopak rozdělí. A tohle byla mega zátěž… Myslím, že šlo hlavně o děti. S rodinou jsme počítali, dokonce ji už plánovali, a najednou nebylo jasné, co se mnou bude. V mých devětadvaceti se nade mnou vznášel velký otazník. On byl o deset let starší a nechtěl na nic čekat. Lhala bych, kdybych tvrdila, že to nebolelo a že jsem neprobrečela několik nocí, ale svým způsobem jsem jeho chování chápala. Každý z nás se ocitnul v úplně jiné životní situaci. A každý jsme ji řešili po svém.“

Žijme s uměním

Nemusíte jezdit do Louvru na Monu Lisu, abyste se setkali s uměním. Je všude kolem nás. Jak se na něj dívat a proč jím žít? Žijeme obklopeni vizuálním uměním, málokdy se ale zastavíme a soustředěně obrazy, sochy, instalace či objekty vnímáme. Ty přitom skýtají mnoho příležitostí k tomu, jak lépe porozumět světu, historii i sobě. Návod na to, jak na sebe nechat působit umění a nadchnout se pro něj, není nijak složitý.

Uběhlo to jako voda a kruhy pod očima po probdělé noci u uplakaného miminka vystřídaly nervy při nekonečně dlouhém čekání na dorostence, který vyrazil na první diskotéku či mejdan. Pak přijde odchod na studia, stěhování z domu a najednou zůstanete sami. Co s tím a proč syndrom prázdného hnízda postihuje ženy a muži jím trpí jen velmi výjimečně?

Míla Mellanová patřila k typickým levicovým intelektuálkám, které se pokoušely za první republiky realizovat své sny. Jen díky jejímu nadšení a financím, které poskytoval manžel advokát, mohlo vzniknout Pražské dětské divadlo, první stálá scéna pro nejmenší diváky. Místo, kde k herectví přičichly pozdější hvězdy filmu jako Stella Zázvorková, Rudolf Hrušínský nebo Vlastimil Brodský.

Zimní období je ideální čas na pořádnou pečínku z plechu. Kotlety, žebra nebo bůček...péct ale můžete i lehčí kuřecí maso či rybu a vegetariáni třeba květák s cizrnou!

Tento a další články si můžete přečíst v nejnovějším časopise Vlasta (číslo 3), který je nyní na stáncích: