V tématu, kterému se věnujeme v nové Vlastě, se dozvíte, že zostuzování těla není pro většinu žen s nadváhou nový fenomén. S kritikou těla se potkávají od malička. „Neměla bys tolik jíst, budeš tlustá“, „Nepřeháníš to, miláčku, s tou přílohou?“, „Když nebudeš cvičit a hlídat si, co jíš, nebudeš hezká“ – slýchají od nejbližších. Často dobře míněné rady se ale míjejí účinkem - dokonce mají efekt úplně opačný. Adresáti si je totiž překládají jako „Jsem děsná.“

Na plný plyn

Do roku 2017 jela herečka Helena Dvořáková na plný plyn. Hrála divadlo, natáčela filmy a seriály, pracovala v rozhlase. Za své výkony získala Thálii i Cenu Alfréda Radoka. Pak se ale objevila vážná nemoc, která všechno ze dne na den zastavila. Tenkrát to považovala za tragédii, dnes za tu zkušenost děkuje. „Všechno odstartovala bolest hlavy. Do té doby, tedy do roku 2017, jsem žádné zdravotní problémy neměla, dokonce jsem nikdy nebrala prášky, vždycky jsem se nějak vyléčila sama. Tohle byl ale tak šílený stav, že jsem musela vyhledat odbornou pomoc. Verdikt zněl: skřípnutí nervu mezi krčním obratlem a lebkou. Dostala jsem léky, které to měly uvolnit, jenže nefungovaly. Krk jsem sice měla jako z gumy, ale bolesti nepřestávaly. No a pak jsem se jednoho večera v pražském Divadle v Dlouhé chystala na inscenaci Polední úděl, v níž jsem měla hlavní roli, a těsně před začátkem jsem zjistila, že nemůžu pořádně artikulovat. Ochrnula mi polovina jazyka, přesto jsem šla na jeviště a hrála,“ vypráví.

Florence Nightingale se chtěla stát ošetřovatelkou. Rodiče byli zděšeni. Nedbala společenských konvencí a šla si za svým. Proč to byl problém? Protože se narodila v roce 1820 ve významné šlechtické rodině. Práci s nemocnými zasvětila celý svůj život. Prosazovala čistotu, časté převlékání postelí a převazování ran. Díky tomu se podařilo razantně snížit úmrtnost pacientů.

Škola smyku

Řidičák má přes dvacet let, aktivně řídí rok a půl. Po autoškole ji hodně naučil táta, spoustu rad dostala od přítele i kamarádů. Řídila ale vždycky jen na suchých silnicích. Nedávno nasněžilo, začalo mrznout a ona zjistila, že se bojí vyjet. Porozhlídla se po „škole smyku“ a naučila se víc než jen ovládat auto na sněhu. Reportáž spolupracovnice Vlasty je letošní zimu velmi aktuální.

Ve vaření jsme se zaměřili na recepty, které jsou z čerstvých surovin. Že jich teď mnoho k dispozici není? Omyl! Hlíva nebo žampiony jsou v čerstvé podobě k dispozici celý rok.

Tyto a další články si můžete přečíst v nové Vlastě (číslo 8), která je nyní na stáncích.