Jak se stalo, že se žena, která má postavu vyloženě jako gazela, dala na kulturistiku? Iva Pazderková k tomu říká: "Posilování onu přírodou nadělenou gazelovitost ještě víc prohlubuje, ale o to mi nešlo. Chtěla jsem se vydat mimo svoji komfortní zónu. Dokázat a poznat něco nového a jiného. Bylo to pro mě, jako když se vydáváte na pouť – neznáte všechny důvody, proč tam jdete, ale cítíte, že tam potřebujete jít. A často až po cestě zjistíte, proč jste na ni vlastně vyrazila. Ten prvotní impulz se dá takhle zjednodušit, ale dobrý psycholog by určitě našel víc faktorů, které mě ovlivnily. Jedním z nich byl třeba ten, že jsem sice vždycky sportovala, ale s blížící se čtyřicítkou jsem si uvědomila, že svému tělu příliš dlouho více beru, než dávám. Proto jsem se rozhodla to změnit a postavit se všem těm svým výmluvám na nedostatek času, špatné geny nebo neschopnost vytrvale dodržovat zdravou životosprávu. Jedním z hlavních důvodů bylo i motivovat ostatní. Když já můžu zvládnout extrém, zvládne si doslova každý najít týdně pár desítek minut jen pro sebe. Největší pasti a překážky si klademe před sebe sami a já jsem se rozhodla ty své prostě překonat v té největší možné míře."

Celý rozhovor s herečkou Ivou Pazderkovou ve Vlastě a zdaleka není jen o kulturistice.

Dcery v rodinných formách

Také jsme připravili téma o dcerách, které stojí v čele rodinných firem. Jsou šikovné, úspěšné a rodinný byznys pod jejich rukama vzkvétá. Mají dobré organizační schopnosti, umějí čelit tlaku i pochybnostem. Aspoň na některých místech už zjistili, že ženský element obchodům prospívá.

Eva Střihavková vždycky věděla, že se chce živit psaním, a stalo se. Má na kontě dvě knížky a momentálně pracuje na dalších dvou. Dcera rockera Kamila Střihavky (a snacha hudebníka Davida Kollera) dokazuje, že není žádný protekční mazánek. Jde svou vlastní cestou a nenechá se ovlivňovat.

Po vánočním hodování je čas na změnu stylu. Máme pro vás lehké recepty, v nichž hraje podstatnou roli zelenina. Návod, jak dosáhnout při dietě konečně úspěchu. A rozhovor se sportovním lékařem, který se zabývá fyzickou náročností jednotlivých profesí. Co myslíte, kdo se v práci nejvíc nadře?

Tyto a další člínky si můžete přečíst v novém časopisu Vlasta (číslo 2), který je nyní na stáncích.