"Od mala mi vtloukali do hlavy, že je sice hezké, že maluju, zpívám a tancuju, ale že je třeba, abych dělala něco pořádného. Hudbou se uživí jen pár vyvolených. A to ty nejsi, četla jsem mezi řádky. I když mi pak spousta přátel, učitelů i posluchačů řekla, že mám zpívat, ve mně pořád hlodalo to, že hudba je hezký koníček, ale ne víc. Protože já rozhodně nejsem talent od boha, že. Takže jsem vystudovala molekulární biologii a hudbu jsem odložila jako něco nepodstatného," popisuje Karolína roky, kdy se od své vnitřní touhy odpojila, ale i to, jak se k ní vrátila.

Brit Jensen točí audiodokumenty o tom, co ji dráždí nebo straší. Třeba o daňových podvodech, nekalostech v českém soudnictví nebo o strachu z osamělosti. Dokumentaristka dánského původu žije v Česku sedmnáct let a patří mezi oceňovanou špičku ve svém oboru. Nápadů na audiodokumenty má pořád spoustu. "Někdy mám pocit, že mi z nich praskne hlava. Jsou to spíš nahodilé věci. Nedávno jsem byla u lékaře na kontrole srdce, kam chodí většinou o dost starší lidé. Všichni přijdeme ráno a odsedíme to tam. Seděly tam starší paní, které se neznaly, povídaly si a začaly sdílet, jak v noci nemůžou spát a co dělají, aby se necítily samy a aby jim to do rána uteklo. Jedna říkala, jak se to neuvěřitelně vleče, že se čas zrychlí, jen když něco uklízí. Druhá se dívá na televizi, a když ji to přestane zajímat, hledá si různé věci na internetu… A já jsem si říkala: To je výborný námět – co dělají starší lidé v noci, když nemůžou spát?"

Vypravte se s námi na legendární plovárny pro dámy a gentlemany. Řadu z nich odvál čas, leckde ale jejich slávu obnovují. Dozvíte se, kam se chodila slunit Adina Mandlová, kde měl opalovací lehátko Oldřich Nový i kde s permanentkou kralovala Míla Myslíková!

V receptech jsme předběhli letní cestovatelské události a vydali se na dovolenou do Řecka. I na českém talíři tak můžete objevovat krásy tradiční středomořské kuchyně.

Další články si můžete přečíst v nejnovějším časopise Vlasta (číslo 24), který je nyní na stáncích: