Za autentickým divadelním zážitkem dnes nemusíte jen na kamennou nebo letní scénu. Bez ohledu na to, v jaké fázi se nachází rozvolňování protiepidemických opatření, si ho můžete dopřát doma nebo v ulicích Prahy. Chce to jen trochu času a chuti vystoupit ze své komfortní zóny. Martina Vlčková to vyzkoušela o zážitky se podělila. Jaké to bylo stát prostřednictvím virtuálních brýlí přímo v šatně Divadla Na zábradlí a dívat se zblízka do očí Petru Čtvrtníčkovi?

Frontové linie, uprchlické tábory, africké vesnice… Do zemí sužovaných válkou a chudobou jezdí Jarmila Štuková fotit přes patnáct let. Oceňovaná fotoreportérka a dokumentaristka často zachycuje násilí na ženách. Pomáhá jí při práci, že je žena? „S Andrejem (manžel, s nímž tvoří pracovní tým, pozn. red.) jsme v Pásmu Gazy dělali náročné a pro nás těžko uchopitelné téma mučedníků – mužů, kteří se nechají opásat trhavinou a jdou vybouchnout třeba do kavárny. Mluvili jsme s nimi, byla jsem tam jediná žena. Vypila jsem s nimi nespočet čajů, vykouřila nespočet cigaret… Když se už témata včetně politických začala opakovat, zvedla jsem se a šla za ženami. Ukazovaly mi prádlo a jak intimně tančí svým mužům před aktem, i s nimi jsem mluvila o vztahu Izraele a Palestiny… Mohla jsem být v obou světech, ale Andrej se do toho ženského nedostal.“

Také už se tak těšíte na grilovací sezonu? Nečekejte, až to počasí dovolí, a udělejte si grilovačku hned! Všechny naše recepty totiž lze upravit tak, že si je připravíte snadno doma. V troubě nebo na pánvičce! Že trénink dělá mistra platí i při vaření.

Další články si přečtěte v novém časopise Vlasta (číslo 22), který je nyní na stáncích: