Češi jsou neoddiskutovatelně národem zahrádkářů, a tak se do jejich malého ráje, do zahrádkářské kolonie pod Kraví horou v Brně, vydala na výzvědy i Vlasta. Každá kolonie má svoje vlastní pravidla, na jejichž dodržování se přísně dbá. Pod Kraví horou kromě úsměvného pravidla zdravení platí povinnost hospodařit – povolené nejsou trampolíny ani bazény, dokonce ani anglické trávníky, jen záhony se zeleninou, květinami nebo ovocné stromy. Žádný z členů svazu si svoji zahrádku nesmí oplotit, jen vizuálně oddělit. Když někdo rok nebo dva nehospodaří, jeho právo na pronájem propadne někomu dalšímu, kdo čeká v pořadníku. Tipnete si, kolik se toho dá na takové malé zahrádce v kolonii vypěstovat?

Třikrát týdně

Kalendářní věk vysoký, ale fyzicky mladý... Biologické stárnutí se skutečně dá zpomalit pravidelným vytrvalostním tréninkem. Věda odhalila, že tři pětačtyřicetiminutové tréninky týdně stačí, abychom předcházeli nemocím a zdravě stárli. Jak sportovat, aby se z pohybu stal opravdu funkční elixír mládí?

Jako lékařka v hospici pečuje o těžce nemocné a umírající. Jako miliardářka spoluzaložila se svým manželem Ondřejem Vlčkem nadaci na paliativní pomoc dětským pacientům. Vložili do ní 1,5 miliardy korun, čímž českou společnost šokovali. „Moje hodnoty nesouvisí s tím, kolik mám peněz,“ říká Katarína Vlčková.

Jak své syny vede ve vztahu k penězům? „Když byli mladší, dost jsme to řešili – nepřišlo nám vhodné říkat jim, kolik peněz máme. Snažili jsme se, aby vnímali, že nemůžou mít vše, a to, v čem vidíme smysl, si naopak můžeme dovolit i dražší. Ale jak je naučit, do čeho má smysl peníze vkládat? To je těžké. Nejdřív si to musíte zpracovat sama v sobě: „Mám peněz tolik, že bych si mohla koupit cokoli. Chci si koupit cokoli? Nepotřebuju si koupit cokoli! Co je tedy pro mě důležité?“ Dospěla jsem k tomu, že je fajn, když můžeme dětem třeba zaplatit vysokou školu – dovolit si něco drahého, co jim může pomoci v rozvoji. Ale nemáme na to, kupovat jim drahé oblečení jen kvůli značce. I malé děti jsou chytré bytosti a naši kluci toho časem už dost pochytali.“

Tento a další články si můžete přečíst v novém časopise Vlasta (číslo 20), který je nyní na stáncích: