Herečka a spisovatelka Kateřina Macháčková, dcera legendárního herce a režiséra Miroslava Macháčka, momentálně jede na plný plyn – učí na konzervatoři, připravuje další knížku a hlavně hraje divadlo. Jejím „majstrštykem“ je role bývalé sekretářky říšského ministra propagandy, která se na sklonku života rozhodne vyprávět svůj příběh. Nás zajímaly i její vztahy, nejen s muži, ale i s rodiči. "Moje maminka mě měla na konzervatoři, a proto ji nedodělala, takže mě neustále pronásledovala, abych se nespustila, abych studia dokončila. Do třetího ročníku na DAMU pro mě jezdila ke škole, abych nikoho neměla. Byla jsem tak vyděšená, že jsem viděla chlapa a utíkala před ním. Jenže pak jsem se zamilovala a s prvním klukem jsem pochopitelně otěhotněla," jak maminka přijala její těhotenství a jak se jejich vztah posléze proměňoval, to se dočtete v časopise.

Na konci 19. století se narodilo hned několik významných českých umělkyň, které si musely proklestit svou cestu a překonat odmítavé postoje společnosti. A nakonec dobyly svět, kterému do té doby vládli muži. Seznamíme vás s talentovanou autorkou návrhů hraček pro děti Minkou Podhajskou.

Umíte se omluvit? Umíte stejně dobře přijmout pardon od svých blízkých? Je důležité připustit si fakt, že člověk není tvor neomylný. Už jen přiznání této skutečnosti je svým způsobem osvobozující, stejně jako vědomí, že mýlit se je lidské a omluva není projevem slabosti, ale naopak silného a jistého charakteru.

Zalistovali jsme starými kuchařkami a zkusili vám pár klasických českých receptů nejen připomenout, ale některé představit i trochu netradičně.

Další články si můžete přečíst v nejnovějším časopise Vlasta (číslo 45), který je nyní na stáncích: