Zpěvačka Kateřina Marie Tichá působí na české hudební scéně jako zjevení. V jejích písničkách nenajdete žádné sladkobolné fráze ani klišé, ale lásku ve všech podobách, hledání, váhání i rozchody. Prostě život takový, jaký je. Říká, že „Láska je nejsilnější moc ve vesmíru, která v nás násobí to nejlepší.“. S tím se nedá nesouhlasit! Kateřině gratulujeme, protože v době, kdy jsme číslo odesílali do tisku, jsme vůbec netušili, že si ze sobotního předávání Cen Anděl odnese cenu za Objev roku.

Spolkni papírek

Farmaceutka Denisa Stránská vymyslela unikátní technologii pro podávání léků formou papírku. Ten se vloží do úst, rozpustí a uvolní léčivo. Je to rychlé, jednoduché a šetrnější k tělu než tablety či kapsle. Klinické studie papírku s lékem proti covidu se právě připravují. A proč podle ní věda potřebuje vědu? „Potřebuje je proto, že ženy uvažují a jednají jinak než muži, což se odráží i ve výzkumu. Ženy vědkyně musí být většinou ambiciózní a musí mít vnitřní motor, který je pohání dopředu. Mají také výborně zvládnutý time management, protože pečují o děti, rodinu. Efektivita, s jakou ženy přemýšlejí a pracují, je to, co je odlišuje od mužů. Proto do vědy patří a mají v ní své místo. Škoda, že těch míst není tolik, kolik by si zasloužily.“

V nové Vlastě najdete také recepty na rychlé, snadné a levné jídlo, které bude chutnat celé rodině; v rubrice cestování článek o životě na českých náplavkách, kde se v posledních pár letech koncentruje společenský život. Dozvíte se také něco o teorii typů osobnosti.

Další články si můžete přečíst v nejnovějším časopise Vlasta (číslo 23), který je nyní na stáncích: