Na Valašsku rodiny, jak říká Kristýna Podzimková, drží víc pospolu a trvanlivější se jí zdají i vztahy. „Páry se rozcházejí až v momentě, kdy se děje něco opravdu hodně vážného. Na druhou stranu tam existují bokovky, o kterých se mlčí. Ženy často zůstávají ve vztahu kvůli dětem, z finančních důvodů, ze strachu ze samoty, klasika… Těžko říct, co je lepší – jestli jít do rizika, nebo zůstat v pohodlí jakési tíživé jistoty. Rozchody jsem zažívala jako bezdětná, otázkou je, jak bych se chovala teď coby matka malého dítěte, čímž tedy nechci nic takového přivolávat,“ říká herečka, která se v létě stala maminkou.

Naučte děti zase mluvit

Máte-li větší děti, ty školou povinné, pak oceníte hlavní téma Vlasty. Je o mobilech ve škole. Děti spolu o přestávce nemluví, nestíhají se nasvačit ani se vyčurat, jsou nesoustředěné, a navíc kvůli mobilům stoupá kyberšikana, tvrdí jedni. A snaží se prosadit zákaz mobilních telefonů během vyučování i o přestávce. „Zákazy nic neřeší,“ rozčilují se druzí. Nedopadla by ale i princezna Růženka o něco lépe, kdyby pan král místo spálení všech kolovrátků v zemi Růženku varoval, jaké nebezpečí na ni číhá, když vezme do ruky ostré vřeteno? Takhle jen docílil toho, že princeznu v den jejích osmnáctin zlákal neznámý předmět, o kterém nevěděla zhola nic.

Co drží rodinu pohromadě?

Jestli jste zvyklí číst si před spaním, dost možná tenhle zvyk udržujete proto, že vám před spaním kdysi četla pohádky vaše maminka. A jestli v neděli po obědě musíte vyrazit na rodinnou procházku (jako jste to dělávali v dětství) a o Vánocích vždycky krájíte jablíčko, zdali se objeví hvězdička, protože to vždycky dělala i vaše maminka, tak děláte jen dobře. Rituály jsou totiž lepidlo, které drží rodinu pohromadě.

A rodinu samozřejmě stmeluje i společný čas u jídla, jenže ve všední dny, když jsou děti ve škole a rodiče v práci, obvykle obědvat společně nejde. Domácí sendvič, bageta, wrap, vyladěná polévka, zdravý salát, vafle naslano, či naopak sushi nasladko… dobrá svačina rodinu spojí aspoň v myšlenkách. Budete se v přípravě spravedlivě střídat s ostatními členy rodiny?

Všechny články a ještě další si můžete přečíst v novém čísle časopisu Vlasta, který je nyní na stáncích: