Srovnáváme se s ostatními ženami na sociálních sítích, jaké úžasné životy plné cestování do exotických destinací vedou, jak dokonale vypadají jejich těla, obličeje, domácnosti i partnerské vztahy, zatímco náš život je v troskách. Co všechno ve školních osnovách chybí?

Před třemi roky se Lenka Glisníková a Karolína Matušková skoro neznaly a málokdo ze světa módy znal je. Dnes jsou z nich kamarádky a oceňované fotografické duo Shotby.us. Fotí pro módní časopisy i renomované návrháře a designéry, na jaře získaly prestižní ocenění Czech Grand Design. A rozhodně se nebojí s fotkou experimentovat i provokovat.

Květinové objekty Přemysla Hytycha dosahují i nadživotní velikosti. Tvoří je několik měsíců, trpělivě slepuje lístek k lístku, semínko k semínku. Jeho floristická díla jsou naprosto ojedinělá a neskutečně krásná. I proto světově uznávaný florista z jižní Moravy už roky vítězí v mezinárodních soutěžích. „Původně, asi ve čtyřech letech, jsem chtěl být kuchařem. Pořád jsem se motal kolem mamky v kuchyni a dělal jsem obložené zeleninové mísy. Tím asi začalo moje aranžování a celková vášeň pro floristiku. O rok později jsem už vyráběl různá aranžmá i z rostlin. Úplně první bylo vánoční pro mamku – vlašské ořechy obalené alobalem, do kterého se krásně promáčkla struktura skořápky. Pak jsem je pověsil na větve jehličnanů ve velké váze. Tvořil jsem celou dobu na základní škole a učitelé mě v tom podporovali. Ve výtvarce jsem měl úplně volné ruce. V sedmé třídě jsem vyzdobil školní jídelnu, kde jsem udělal aranžmá z kůry a kytek, které jsem natrhal venku a nasušil. Být floristou byla prostě přímá cesta,“ říká.

Její jméno znamená v barmštině „voda“. „Vodu nelze zlomit,“ směje se drobná houževnatá žena. „V mrazáku zmrzne na led, při vaření se vypaří.“ Barmská disidentka Ma Thida je ztělesněním rčení, že tichá voda břehy mele. Nestojí o veřejné funkce, ale boj za změnu režimu jí stojí za to, nechat se zavřít do vězení. Strastem i slastem čelí meditací.

Šílíte a převracíte stůl, když kolem vás proletí můra, nebo večer prohlížíte rohy ložnice, zda někde nečíhá pavouk? Proč si někdo klidně pohladí hada a jiný jen při pohledu na něj málem umře. Kde se chorobný strach z různých věcí, situací či zvířat bere?

Tento a další články si můžete přečíst v nejnovějším časopise Vlasta (číslo 38), který je nyní na stáncích: