Celou tu dobu působí Marcela Březinová jako divoká a bezstarostná rockerka, jenže život nejen hladí, ale taky dává nečekané rány. Před devíti lety přišla o manžela, v devětatřiceti o maminku. Oba spáchali sebevraždu. Dá se s tím vyrovnat? „Těžko, máte zkrátka v srdci kráter. Jedno přísloví říká, že čas hojí rány na těle, ale ne na srdci či duši. Od takové tragédie, v mém případě navíc dvojnásobné, se odstřihnout prostě nedá. Po manželově odchodu jsem se až extrémně upnula na věci, na kterých jsem byla závislá vlastně vždycky, a to na rodinu a na hudbu. Žila jsem pouze přítomností – naprosto programově, někdy možná až křečovitě. Na minulost jsem si zakázala myslet,“ a dodává „Člověk není stroj. Myšlenky a vzpomínky se vracejí, zdají se mi různé sny… Odchod dvou nejbližších milovaných lidí je pro mě pořád velikou záhadou. Moc bych si přála pochopit, proč se mi to stalo a co mi to má sdělit. Jedna sebevražda v rodině mohla být náhoda, ale dvě? Podobné otázky tu budou do konce života, bohužel nejenom mého.“ V aktuální Vlastě zjistíte, zdali už svému muži předčasný odchod odpustila.

Jak zpomalit čas

Na čas jsme se podívali i z jiného úhlu. Nejde nevidět, že po třicítce se každý další rok zdá kratší než ten předešlý. Naše dětství trvalo celou věčnost, ale dětství našich dětí přefrčí jako rychlík. Je možné naše vnímání času zpomalit?

Mezinárodní den válečných veteránů je za rohem, přečíst si tak můžete neuvěřitelný příběh mladé dívky, která byla na uniformu příliš malá, ale tato překážka ji nezastavila. Do svých pětadvaceti let Anna Fantlová prošla německým vězením a dvěma armádami, třikrát o vlásek unikla smrti. Dívka z Podkarpatské Rusi, vychovávaná jako venkovanka a služka, mezi vojáky našla hrdost, sebevědomí a nakonec i životní lásku.

Zajímavou profesi má Jana Hřebejková. Potápí se už dvacet let, za sebou má tisíce ponorů. V teplých mořích i za polárním kruhem. Na dosah ruky měla kosatky, delfíny, keporkaky… Jana je potápěčka, instruktorka, která své podvodní akce také fotí a natáčí. No a k tomu je čerstvá maminka.

Přesvědčíme vás, že i podzim může chutnat sladce. Ořechová bábovka, kaštanový krém, kávové lívance, arašídové muffiny... Pusťte se do nich a začne se vám tohle roční období líbit.

Tyto a další články najdete v nové Vlastě (číslo 46), které je nyní na stáncích