Psycholožka Jitka Nesnídalová radí především se přestat kritizovat. „Jakmile v sobě přestanete dusit neustálou vnitřní sebekritiku, můžete se uvolnit. Čím víc sebekritiky, tím víc jste odpojeni sami od sebe a ponořeni pouze v negativních smyčkách, které ale vůbec nic neříkají o tom, kdo skutečně jste. Většinou se jedná o naučená přesvědčení od jiných autorit z dětství. Je třeba se jim postavit a krok za krokem se dostávat sami k sobě. Nikdy ale není pozdě začít na sobě pracovat.“ Její slova potvrzuje v rozhovoru i lektorka body positive jógy Marie Zimáková.

Martina Formanová je spisovatelka, scenáristka i stand-up komička, která si dělá legraci ze svých nedostatků a skoro třicetiletého života v Americe. S lehkostí, radostí a obrovským nadhledem, jež odkoukala od svého manžela, oscarového režiséra Miloše Formana. „Svůj vývoj bych stručně popsala takto: Martina bez zodpovědnosti a bez výčitek, Martina nezodpovědná, ale kající se, a dnes Martina zodpovědná. Pokud tedy zrovna není noc a já netančím – to se mi pak zdá, že zodpovědná můžu být zase až od rána. Ale vážně: ano, určitě jsem dospěla, dělám si víc starostí, zajímají mě jiné věci… A hlavně: ta „stará“ Martina byla mladá!!!“

Tenhle příběh je trochu neuvěřitelný. Maratonkyně Marcela Joglová si do svých 29 let běhala jen tak pro radost. Až pak zjistila, že běhá časy srovnatelné se světovou elitou. Začala trénovat profesionálně a „vyběhala si“ i kvalifikaci pro start na olympijské maratonské trati v Sapporu.

V nové Vlastě najdete kromě dalších zajímavých rozhovorů také skvělé recepty na obložené bruschetty, což jsou de facto topinky, českou klasiku ale nepřipomínají ani omylem. Připravili jsme tipy, jak si vybrat plavky a v rubrice krása jsme se zaměřili na péči o pleť v dekoltu. Na tohle místo se v péči často zapomíná, přitom ji tolik potřebuje.

Další články si můžete přečíst v nejnovějším časopise Vlasta (číslo 31), který je nyní na stáncích: