Cestu k němu ale neměla jednoduchou, dlouho se jí nedařilo otěhotnět. „Bylo to jedno z nejtemnějších období mého života. Do té doby jsem byla zvyklá, že mi věci vycházely. No a život mi tím asi chtěl říct, že mám být více pokorná. Bojovala jsem, nechtěla jsem se smířit s tím, že děti mít nebudeme. Ale miminko nepřicházelo a já pomalu klesala na dno. Přišla chvíle, kdy to utrpení bylo tak velké a můj psychický a fyzický rozklad byl po všech hormonálních stimulacích tak devastující, že jsem věděla, že bojuji o nějaké přežití sama sebe a že ten boj o dítě musím vzdát. A když jsem si řekla, že končím, přestala jsem konečně bojovat,“ přiznává v rozhovoru, ve kterém je řeč i o tom, proč se ozvala se svou zkušeností se sexuálním obtěžováním ze strany slavného psychiatra.

Víte, kde mají Vánoce po celý rok? No přece tam, kde vyrábějí ozdoby na stromeček. Slezská tvorba v Opavě je takovým místem. Půl milionu ručně vyráběných foukaných skleněných baněk tu během roku projde hlavně ženskýma rukama. Na reportáž do „vánoční továrny“ se vypravila Hanka Halfarová a nasála spoustu zajímavých informací.

Na vánoční notu vás naladí i příběh tradiční přílohy slavnostní večeře. Odkud se na českých stolech vzal bramborový salát, jak dlouho jej opanuje a jakou roli v tom měla Marie Janků Sandtnerová, se dovíte v aktuálním vydání Vlasty.

Tento a další články si můžete přečíst v nejnovějším časopise Vlasta (číslo 51), který je nyní na stáncích: