Na webu www.needo.cz/needo-talks/ vysílají pro lidi ze „své bubliny“, ale cílí i na zdravou populaci. Obě mají doma dcery s postižením, Eva dvaadvacetiletou Paulínku, Lenka šestnáctiletou Elišku.

A obě to mají v hlavě srovnané – tak, že jsme se dostaly i na to, jak si dělají z postižení srandu. Lenka Bártolová k tomu říká: Ta hranice je tenká. My máme ten humor v sobě, ale to neznamená, že snesu všechno od kohokoli. Fór na Elišku si může dovolit někdo, kdo mi s ní pomáhá. Mám kamarádku Marii, která je na vozíčku, řešily jsme nějaké židle na jakousi akci a Marie zavtipkovala, že ona si svoji židli nosí s sebou. Ode mě by to vyznělo blbě, ona může. Jednou jsem vyzvedávala Elišku ze stacionáře, pro něco jsem se vracela dovnitř, nechala ji před budovou, a „tety“ se ptaly, jestli nemám strach, ji tam tak nechat. Říkám jim: „Jako že by ji někdo ukradl? Leda na náhradní díly!“ Z jejich výrazu bylo jasné, že pro ně jsem přestřelila.

Eva Nemčková se přidává: U nás přestřelujeme ještě víc. Každé dva roky k nám musí přijít paní ze sociálky a položit nemluvící Paulínce sadu předepsaných otázek a zhodnotit její stav. A můj muž pravidelně dělá vtipy: „Paulínko, teď nemluv!“ Přitom ona nemluví vůbec. „Paulínko, teď prosím tě nevstávej!“ Přitom ona neumí stát. Když jede můj muž nakupovat, nechává Paulínku v multivanu, to je dost drahé auto. Mám z toho nepříjemný pocit, že ji někdo ukradne. A on pravidelně říká: „A tobě není líto toho multivanu?“ To jsou všechno vtipy, které můžeme dělat my, ale nikdo jiný. A málokdo jiný je pochopí.

Jak na vlny

Na odlehčení je ve Vlastě zcela ženské a lehké téma. Týká se vlasů, které jsou pro ženy taky dost důležité. Našly jsme ženy, které umí zkrotit zničené vlnité a kudrnaté vlasy do apartních elegantních tvarů. V textu najdete příběhy žen, které probudily krásu svých vlnitých vlasů a tvrdí, že tak našly samy sebe. Zkusíte to také?

O nástrahách mužského přechodu jsme si povídali s urologem Martinem Lukešem. A je to vážné i docela úsměvné.

A protože vitaminů není nikdy dost, připravili jsme recepty, do nichž potřebujete citrusy. Hodně citrusů! A pak můžete hodovat - nasladko i naslano.

Tento a další články si můžete přečíst v novém časopise Vlasta (číslo 11), který je nyní na stáncích: