V televizním seriálu Osada zářila Petra Nesvačilová coby divoká a soutěživá Helena, v komedii Kurz manželské touhy se proměnila v křehkou Alici, která zachraňuje uvadající partnerský vztah i vlastní sebeúctu. Petra Nesvačilová ale není jen herečka, ona taky režíruje dokumenty, zpívá a píše. Své pocity a pohled na život vložila do příběhů, které nedávno vyšly pod názvem Skutečná. "Líbí se mi být nejenom před kamerou, ale i za ní. Jsem takový pozorovatel – ráda sleduju ostatní. Občas někteří lidé mají s mojí všestranností trochu problém – nevědí, do jaké profesní kategorie mě přesně zařadit. Já sama si s tím hlavu nelámu. Vím, že to mám půl na půl. Neřeším, jestli je to zrovna divadlo, film, režie nebo zpěv. Nejdůležitější je, že mě to baví a vidím v tom smysl. Všechno to jsou věci, které živí můj vnitřní svět. Obohacují mě."

Hudbu vydává Petr Ostrouchov patnáct let. Od méně známého jazzu až po jména jako Lenka Dusilová či Vladimír Mišík. Produkuje ji i sám skládá. Mimo to je v hudebním a filmovém světě vyhledávaným právníkem. Když má všeho nad hlavu, protože občas nestíhá a unavuje ho lidská agrese, pomáhá mu šumavské ticho. "Poslední dobou mě frustrují i soudní spory. Když to řeknu kulantně, narážím na zjednodušeně uvažující soudce, kteří si nedávají příliš práce s tím, jak dospět ke svému rozhodnutí, často nepředvídatelnému. Mám pocit, že nebojuju za spravedlnost, ale o přízeň konkrétních soudců. Pro určitou míru marnosti mě tahle část práce už přestala bavit. A to přitom české soudnictví vůbec nepovažuju za korupční prostředí. A druhá věc – ve sporech, které vedu, přibývají negativně a bojovně jednající lidi. Pro ně to není jen právní spor, ale i osobní. Vnímám to jako budování nenávisti a jen kroutím hlavou, kde se to v nich bere."

Má to smysl?

Může se to stát komukoliv z nás. Kdykoliv, v jakoukoliv denní či noční hodinu. Může přijít okamžik, kdy se sami sebe zeptáme: má to všechno vůbec smysl? Ujasnění si životních priorit není jen banální frází, ale životní nutností. Ohleduplnost ke svému zdraví, naslouchání tělu i pocitům vás může včas varovat.

A je to tady – vánoční pečení! Začínáme tradičně perníčky, ale na svátečním stole nesmějí chybět ani vanilkové rohlíčky, pracny, ořechy či vosí hnízda. A máme pro vás také vánoční inspiraci z ciziny.

Ozdobný věnec na dveřích připomíná, že advent je čas lásky a že tady bydlí někdo, komu na sobě a na ostatních lidech záleží. Ještě dřív, než vaše rodina nebo hosté vkročí do bytu nebo domu, budou vnímat adventní naladění a láskyplnou péči.

Tento a další články si můžete přečíst v nejnovějším časopise Vlasta (číslo 49), který je nyní na stáncích: