Buďte co nejvíc přirozené, slyší často ženy ohledně svého vzhledu. Když se tím řídí, stanou se terčem nenávistných komentářů. Přehnané nároky a tlak společnosti na krásu neustále sílí. Ženy to v tomto směru neměly jednoduché nikdy. Tlak na vzhled každé století sílil, zásadní roli v tom všem sehrála masová média a na začátku minulého století vznik fotografie a zrod filmu, který se potkal s rozvojem plastické chirurgie. Obor původně soustředěný na nápravu znetvořených obličejů a těl vojáků z první světové války se po odeznění vlny zranění z bitevních polí přeorientoval na zákroky estetického charakteru. V roce 1925 si americká herečka Fanny Brice nechala od plastických chirurgů narovnat nos. „Jsi to ještě ty, Fanny? Kam se poděla tvá zvláštní krása a kouzlo?“ pokřikovali na ni z počátku fanoušci. Plastické chirurgii ale zajistila skvělou reklamu. Po druhé světové válce obor expandoval. Lékaři zase pomáhali vojákům s podlomeným zdravím, dveře dokořán nechali i pro jejich manželky. Cílili na ně sugestivní reklamou. „Jak se budete cítit, až se potkáte s manželem? Neměla byste něco udělat pro to, abyste se mu zdála stejně svěží, jako když se s vámi loučil?“ hlásaly reklamní slogany. Zlatá éra plastické chirurgie právě odstartovala a rok 1962 ji s první operací silikonových prsních implantátů katapultoval na výsluní.

Plánujete-li hubnout, zaměřte se kromě jídelníčku a cvičení také na kvalitu a délku spánku. Ten je totiž zásadní součástí našeho života, ovlivňuje řadu pochodů v našem těle a souvisí dokonce i s tím, kolik tuku a svalů budeme mít nebo jak (ne)snadno se nám bude shazovat. Víme proč!


Ať vstoupíte do jakékoliv české cukrárny nebo kavárny, pravděpodobně tam mezi dezerty objevíte i mrkvový dort. Ještě před dvaceti lety by přitom nikoho nenapadlo dávat tuhle kořenovou zeleninu do těsta na dort. Pokrok však nezastavíš! V nové Vlastě proto najdete (nejen) pro znalce a milovníky mrkváčů devět verzí tohoto skvělého dezertu.