Květen je odedávna čas lásky a romantického sbližování. Jak ale partnerské vztahy vnímají dnešní adolescenti? Touží ještě po tom, vyrazit na skutečné rande? "Randí méně, protože mají sociální sítě a sytí si tuto potřebu jinak. Starší se naopak mnohem více seznamují přes internetové seznamky, což se dříve nedělalo. Člověk byl dříve považován tak trochu za lúzra, když potřeboval seznamku," vysvětluje psycholog a párový terapeut Petr Kačena.


Taťána Makarenko má pořád k modelingu velmi blízko. Během třinácti let se jí povedlo vybudovat soutěž Miss Czech Republic, soutěž, která má zvuk a jejíž vítězky bodují i ve světě. A podařilo se jí ještě něco. Zbořit zažitý mýtus, že „missky“ jsou jen krásné tváře bez duše. Jak krásnou se vidí ona sama? "Musím říct, že jsem sama k sobě velmi kritická, takže kdybych se měla rozpovídat o tom, co se mi na mně nelíbí, tak toho bude mnoho. A stejně jako jiné ženy se neustále srovnávám. Někdy je to tlak. Ale čím je člověk starší, tím snáze se učí žít s tím, co mu pánbůh dal do vínku," říká.


Říká vám něco jméno Andula Sedláčková? Kritici pěli ódy na její herecké nadání a půvab, muži ji obdivovali, ženy se podle ní oblékaly a česaly. Byla průkopnicí českého filmu, majitelkou divadla, letní vily i chaty. Zažila ale také pád až na dno a zemřela tragicky v roce 1967.

Krémové polévky sametově zasytí a studené verze zase příjemně osvěží. A připravit je lze z nejrůznějších druhů zeleniny, třeba brokolice, hrášku, mrkve, řepy, kedluben a dalších...

Tyto a další články si můžete přečíst v nové Vlastě (číslo 18), která je nyní na stáncích.