Zatímco před čtyřiceti lety přežilo rakovinu jen kolem dvaceti procent dětí, dnes se poměr obrátil. Vyrůstá tak úplně nová generace dospělých, kteří vyhráli nad vážnou nemocí. Na první pohled na nich většinou nic nepoznáte, netušíte, proč bývají unavení a že se tři čtvrtiny z nich potýkají s dlouhodobými následky nemoci a její léčby. Jak se jim žije a co dobrého jim nemoc přinesla?

Osudové ženy představuje v divadle i ve filmu – o co je profesní život herečky Máši Málkové pestřejší, o to víc hledá klid a uvolnění v tom soukromém. "Je tady jaro a to mi evokuje třeba zamilované procházky na Petřín, kam se chodit naštěstí nikdy nepřestalo, což je fajn. Jen si teď můžete vybrat, za jaké pohlaví tam půjdete… Láska je láska a každého věc, jen by se neměla vytratit její pravá podstata," říká Máša Málková. Ovšem zda-li herečka prozradila, s kým se na Petřín hodlá vydat ona sama, to se dozvíte až z rozhovoru.

V nové Vlastě najdete opět vyzkoušené recepty. Hlavní roli v každém z nich sehrála pro spoustu lidí nespravedlivě nudná surovina - brambora. Zabrousili jsme při přípravě do české lokální kuchyně i do světa.

Tyto a další články si můžete přečíst v nejnovějším časopise Vlasta (číslo 13), který je nyní na stáncích: