Čočka nakyselo s anglickou slaninou

Zaměňte poněkud fádní uzené maso nebo párky za křupavě opečené plátky anglické slaniny.

Doba přípravy: 30 minut namáčení + 60 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 500 g zelené čočky
  • 1 bobkový list
  • 5 snítek tymiánu
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • šťáva z 1/2 citronu (nebo 1 lžíce octa)
  • 2 vejce
  • 12 plátků anglické slaniny
  • sůl

Postup:

1. Čočku vsypte do hrnce se studenou vodou a nechte 30 minut máčet.

2. Vodu slijte a zalijte čerstvou vodou tak, aby čočka nebyla úplně ponořená. Přidejte bobkový list a snítky čerstvého tymiánu (může být i sušený). Přiveďte k varu a pomalu vařte 10 minut bez pokličky. Poté přikryjte pokličkou a vařte asi 40 minut doměkka. Před dokončením varu čočku osolte. Přebytečnou vodu vylijte.

3. Mezitím na pánvi rozpusťte sádlo a dozlatova v něm osmažte na proužky nakrájenou cibuli. Přimíchejte je k uvařené čočce, zakápněte šťávou z citronu a dosolte.

4. Do rendlíku s vroucí vodou vložte vejce a vařte je 10 minut. Lehce je naklepněte, nechte je trochu zchladnout ve studené vodě a ještě teplá oloupejte a rozkrojte na poloviny.

5. Mezitím opečte na suché pánvi (asi 10 minut) plátky slaniny. Čočku podávejte s křupavou slaninou a rozpůlenými vejci.

Tip: Zkuste 20 minut před dovařením přidat k čočce 2 mrkve nakrájené na kolečka, výslednou chutí budete mile překvapeni.

Tip: Zkuste 20 minut před dovařením přidat k čočce 2 mrkve nakrájené na kolečka, výslednou chutí budete mile překvapeni.

Kari z červené čočky

Pokrm téměř ideální – loupaná červená čočka zasytí, ale nenadýmá a nemusí se předem namáčet, takže jste najedeni dobře a rychle.

Doba přípravy: 25 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 1 střední červená cibule
  • 1 čerstvá chilli paprička (můžete použít i sušenou)
  • 400 g čerstvého špenátu (lze jej nahradit celými mraženými špenátovými listy)
  • 2 lžičky oleje
  • 6 zrnek kardamomu
  • pepř
  • 400 g červené čočky
  • 1 lžička kari
  • sůl

Postup:

1. Cibuli oloupejte a nadrobno nakrájejte. Papričku omyjte, osušte, rozpulte, odstraňte z ní semínka a nakrájejte ji na kousky. Použijete-li papričku sušenou, namočte ji na 30 minut do vody a pak zpracujte stejně. Špenát dobře propláchněte, odřízněte z něj kořínky a odstraňte povadlé lístky (podle toho, jak jsou lístky velké, je buď nechte v celku, nebo je natrhejte či nakrájejte na menší kusy). Čerstvý špenát se vyplatí propláchnout alespoň ve třech vodách, abyste ho zbavili hlíny.

2. V kastrolu s nepřilnavou úpravou zahřejte lžičku oleje a za stálého míchání na něm nechte zpěnit cibuli. Přidejte kardamom a pepř a krátce vše osmahněte, vůně bude intenzivnější. Přidejte čočku a zalijte ji dvojnásobným množstvím vody (např. 1 hrnek suché čočky zalijte 2 hrnky vody). Rychle přiveďte k varu a pak pomalu vařte asi 10 minut. Červenou čočku nemusíte předem namáčet, a přesto ji uvaříte za chvilku.

3. Mezitím na pánvi zahřejte druhou lžičku oleje a lehce v něm opečte chilli papričku a okořeňte ji špetkou kari. Přidejte špenát a krátce vše orestujte. Promíchejte s čočkou, osolte a podávejte.

Tip: Na závěr můžete přidat i několik vařených krevet nebo rybích tyčinek s krabí příchutí (surimi).

Tip: Na závěr můžete přidat i několik vařených krevet nebo rybích tyčinek s krabí příchutí (surimi).

Čočková polévka se sekanými rajčaty

Neloupanou čočku volte v případě, že chcete v pokrmu zachovat jednotlivá zrnka, loupaná se snadno rozvaří.

Doba přípravy: 35 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 200 g červené neloupané čočky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g rajčat
  • 1 lžíce másla
  • 70 g parmazánu
  • několik snítek čerstvého oregana
  • sůl

Postup:

1. Čočku přes noc namočte do studené vody (odstraníte tak většinu nadýmavých látek, a navíc se namočená čočka uvaří rychleji než suchá). Druhý den vodu slijte. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Česnek oloupejte a jemně nakrájejte. Rajčata omyjte a nakrájejte na malé kousky.

2. V kastrolu rozpusťte máslo, a jakmile začne pěnit, přisypte do něj cibuli a lehce ji za stálého míchání osmažte do světle žluta. Přidejte česnek a ještě chvilku smažte, ale nenechte jej příliš ztmavnout, aby nezhořkl. Přihoďte rajčata a na mírném ohni je lehce poduste. Přisypte čočku, zalijte směs vodou a vařte doměkka asi 15 minut. Na závěr vaření ji osolte.

3. Troubu rozehřejte na 170 °C a plech vyložte pečicím papírem. Pomocí lžičky rozložte na papír 12 malých, nízkých kopečků nastrouhaného parmazánu. Pečte je do světle žluta, asi 3 minuty.4 Polévku nalijte do misek a každou porci ozdobte lístky čerstvého oregana a pečenými parmazánovými placičkami.

Tip: Polévku můžete navíc ještě ozdobit plátkem opečené anglické slaniny.

Tip: Polévku můžete navíc ještě ozdobit plátkem opečené anglické slaniny.

Rostbíf se zelenou čočkou a zeleninou

Nezapomeňte, že čočka je jako příloha mnohem zdravější, než kdybyste si dali pečivo, brambory, nebo dokonce hranolky.

Doba přípravy: 50 minut + 15 minut na odležení

Suroviny na 4 porce:

  • 750 g hovězí roštěné v celku
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 5 lžic oleje
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1–2 mrkve
  • 200 g zelené velkozrnné čočky
  • svazek bylinek (bobkový list, petrželka a tymián)
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • pepř
  • sůl

Postup:

1. Maso potřete hořčicí, opepřete ho, osolte a zabalte do fólie. Přes noc ho uložte do ledničky.

2. Troubu rozehřejte na 180 °C. Na pánvi rozpalte 3 lžíce oleje a maso na něm po všech stranách prudce opečte. Přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem a v rozpálené troubě pečte asi 40 minut.

3. Oloupejte cibuli a česnek a obojí nakrájejte na plátky. Celer nasekejte na menší špalíky a mrkev na kousky.

4. V kastrolu zahřejte 2 lžíce oleje, přisypte do něj cibuli a za stálého míchání ji nechte zpěnit. Přihoďte česnek, celer a mrkev a vše několik minut za stálého míchání smažte. Přidejte čočku a bylinky (svažte je kuchyňským provázkem a připevněte k uchu kastrolu, aby šly z hotového pokrmu snadno vyjmout). Směs zalijte vodou, vařte asi 15 minut doměkka, poté přimíchejte petrželku a osolte.

5. Upečený rostbíf přesuňte na prkénko, zatižte kastrolem naplněným vodou a nechte ho 15 minut odležet. Maso nakrájejte na tenké plátky. Uvnitř by mělo být krásně růžové a šťavnaté. Podávejte ho s čočkou a zeleninou.

Čočkový salát z tmavozelené čočky

Doba přípravy: 20 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 200 g tmavozelené čočky
  • máslo
  • 2 hrušky
  • 1/4 celeru
  • cukr
  • citron
  • koriandr
  • vlašské ořechy

Postup:

1. V míse promíchejte 200 g uvařené tmavozelené čočky.

2. Na 1 lžíci másla osmahněte 2 hrušky nakrájené na plátky a 1/4 syrového celeru nakrájeného na nudličky. Přisypte lžíci cukru, zalijte šťávou z 1/2 citronu a promíchejte. Přidejte čočku, opět promíchejte a nechte nejméně 30 minut odležet.

3. Ozdobte sekaným koriandrem a vlašskými ořechy.

Čočkové karbanátky v arabském chlebu

Vhodná alternativa pro vegetariány i způsob, jak nabídnout čočku odpůrcům luštěnin.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 200 g uvařené zelené velkozrnné čočky
  • 2 uvařené brambory
  • 1–2 vejce
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 100 g strouhanky na obalení
  • olej na smažení
  • hrst čerstvého špenátu
  • 4 cherry rajčátka
  • 4 placky arabského chleba
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a prolisujte. Uvařenou čočku nasypte do mísy, přidejte brambory a společně rozmačkejte nebo prolisujte lisem na brambory. Přidejte vejce, nasekanou cibuli, prolisovaný česnek a nasekanou petrželku. Vše opepřete, osolte a dobře promíchejte.

2. Navlhčenýma rukama tvořte malé karbanátky a obalujte je ve strouhance. Na pánvi rozpalte olej a karbanátky osmažte po každé straně asi 3 minuty dozlatova. Pokládejte je na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.

3. Rajčátka a špenát omyjte a osušte. Rajčátka nakrájejte na kolečka. Chlebové placky příčně rozpulte a naplňte je karbanátky, kolečky rajčat a lístky špenátu.

Tip: Máte pocit,

Tip: Máte pocit, že jsou karbanátky příliš mastné a těžké? Na sporák vedle pánve postavte rendlík a v něm vařte vodu. Každý osmažený karbanátek pomocí dvou vidliček vroucí vodou rychle protáhněte. Odstraníte tak všechen tuk, ale karbanátky přesto zůstanou křupavé.

Čočka v zapékacích mističkách

Štědrovečerní stůl má být symbolem hojnosti, proto na něm nesmí chybět ani ovoce. V této úpravě je navíc i krásnou dekorací.

Doba přípravy: 30 minut + 8 minut pečení + namáčení

Suroviny na 4 porce:

  • 100 g čočky (malé tmavě zelené Puy)
  • 1 stroužek česneku
  • 5 snítek rozmarýnu
  • 200 g drůbežích jater
  • 1 lžíce oleje
  • 1 střední cibule
  • 2 lžíce kachního sádla
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 100 ml smetany na vaření
  • 4 vejce
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Předem namočenou čočku uvařte v čerstvé vodě s celým stroužkem česneku a snítkou rozmarýnu.

2. Játra očistěte a nakrájejte na kousky. Na pánvi zahřejte olej a zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Přidejte drůbeží játra nakrájená na kousky a opečte je ze všech stran. Nakonec je osolte a opepřete.

3. Troubu rozpalte na 180 °C. Malé zapékací misky (kokotky) vymažte kachním sádlem. Naplňte je do poloviny čočkou a na ni pak dejte vrstvu opečených jater. Zakápněte bílým vínem a smetanou. Nakonec rozklepněte do každé misky jedno vejce, osolte a 8 minut zapékejte v troubě.

4. Ozdobte rozmarýnem a podávejte s pečivem.

Jak správně uvařit čočku?

Jak správně uvařit čočku?

Čočku přeberte a namočte (nejlépe přes noc). Čočka nabobtná, změkne a výrazně se pak zkrátí doba varu. Druhý den vodu slijte, protože obsahuje látky způsobující nadýmání. Zalijte čočku čerstvou vodou, ale jen tak, aby zrnka byla potopená. Můžete přidat bylinky – tymián, šalvěj nebo rozmarýn. Přiveďte k varu a poté vařte pomalu, abyste ji neuvařili „přes zrno“ a aby nezůstala tvrdá – asi 10–15 minut. Ze stejného důvodu solte čočku (a všechny luštěniny) až nakonec. Uvařenou čočku nechte na cedníku okapat.