Čočka nakyselo s anglickou slaninou
Zaměňte poněkud fádní uzené maso nebo párky za křupavě opečené plátky anglické slaniny.
Doba přípravy: 30 minut namáčení + 60 minut
Suroviny na 4 porce:
- 500 g zelené čočky
- 1 bobkový list
- 5 snítek tymiánu
- 2 lžíce sádla
- 1 cibule
- šťáva z 1/2 citronu (nebo 1 lžíce octa)
- 2 vejce
- 12 plátků anglické slaniny
- sůl
Postup:
1. Čočku vsypte do hrnce se studenou vodou a nechte 30 minut máčet.
2. Vodu slijte a zalijte čerstvou vodou tak, aby čočka nebyla úplně ponořená. Přidejte bobkový list a snítky čerstvého tymiánu (může být i sušený). Přiveďte k varu a pomalu vařte 10 minut bez pokličky. Poté přikryjte pokličkou a vařte asi 40 minut doměkka. Před dokončením varu čočku osolte. Přebytečnou vodu vylijte.
3. Mezitím na pánvi rozpusťte sádlo a dozlatova v něm osmažte na proužky nakrájenou cibuli. Přimíchejte je k uvařené čočce, zakápněte šťávou z citronu a dosolte.
4. Do rendlíku s vroucí vodou vložte vejce a vařte je 10 minut. Lehce je naklepněte, nechte je trochu zchladnout ve studené vodě a ještě teplá oloupejte a rozkrojte na poloviny.
5. Mezitím opečte na suché pánvi (asi 10 minut) plátky slaniny. Čočku podávejte s křupavou slaninou a rozpůlenými vejci.
Tip: Zkuste 20 minut před dovařením přidat k čočce 2 mrkve nakrájené na kolečka, výslednou chutí budete mile překvapeni.
Tip: Zkuste 20 minut před dovařením přidat k čočce 2 mrkve nakrájené na kolečka, výslednou chutí budete mile překvapeni.
Kari z červené čočky
Pokrm téměř ideální – loupaná červená čočka zasytí, ale nenadýmá a nemusí se předem namáčet, takže jste najedeni dobře a rychle.
Doba přípravy: 25 minut
Suroviny na 4 porce:
- 1 střední červená cibule
- 1 čerstvá chilli paprička (můžete použít i sušenou)
- 400 g čerstvého špenátu (lze jej nahradit celými mraženými špenátovými listy)
- 2 lžičky oleje
- 6 zrnek kardamomu
- pepř
- 400 g červené čočky
- 1 lžička kari
- sůl
Postup:
1. Cibuli oloupejte a nadrobno nakrájejte. Papričku omyjte, osušte, rozpulte, odstraňte z ní semínka a nakrájejte ji na kousky. Použijete-li papričku sušenou, namočte ji na 30 minut do vody a pak zpracujte stejně. Špenát dobře propláchněte, odřízněte z něj kořínky a odstraňte povadlé lístky (podle toho, jak jsou lístky velké, je buď nechte v celku, nebo je natrhejte či nakrájejte na menší kusy). Čerstvý špenát se vyplatí propláchnout alespoň ve třech vodách, abyste ho zbavili hlíny.
2. V kastrolu s nepřilnavou úpravou zahřejte lžičku oleje a za stálého míchání na něm nechte zpěnit cibuli. Přidejte kardamom a pepř a krátce vše osmahněte, vůně bude intenzivnější. Přidejte čočku a zalijte ji dvojnásobným množstvím vody (např. 1 hrnek suché čočky zalijte 2 hrnky vody). Rychle přiveďte k varu a pak pomalu vařte asi 10 minut. Červenou čočku nemusíte předem namáčet, a přesto ji uvaříte za chvilku.
3. Mezitím na pánvi zahřejte druhou lžičku oleje a lehce v něm opečte chilli papričku a okořeňte ji špetkou kari. Přidejte špenát a krátce vše orestujte. Promíchejte s čočkou, osolte a podávejte.
Tip: Na závěr můžete přidat i několik vařených krevet nebo rybích tyčinek s krabí příchutí (surimi).
Tip: Na závěr můžete přidat i několik vařených krevet nebo rybích tyčinek s krabí příchutí (surimi).
Čočková polévka se sekanými rajčaty
Neloupanou čočku volte v případě, že chcete v pokrmu zachovat jednotlivá zrnka, loupaná se snadno rozvaří.
Doba přípravy: 35 minut
Suroviny na 4 porce:
- 200 g červené neloupané čočky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g rajčat
- 1 lžíce másla
- 70 g parmazánu
- několik snítek čerstvého oregana
- sůl
Postup:
1. Čočku přes noc namočte do studené vody (odstraníte tak většinu nadýmavých látek, a navíc se namočená čočka uvaří rychleji než suchá). Druhý den vodu slijte. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Česnek oloupejte a jemně nakrájejte. Rajčata omyjte a nakrájejte na malé kousky.
2. V kastrolu rozpusťte máslo, a jakmile začne pěnit, přisypte do něj cibuli a lehce ji za stálého míchání osmažte do světle žluta. Přidejte česnek a ještě chvilku smažte, ale nenechte jej příliš ztmavnout, aby nezhořkl. Přihoďte rajčata a na mírném ohni je lehce poduste. Přisypte čočku, zalijte směs vodou a vařte doměkka asi 15 minut. Na závěr vaření ji osolte.
3. Troubu rozehřejte na 170 °C a plech vyložte pečicím papírem. Pomocí lžičky rozložte na papír 12 malých, nízkých kopečků nastrouhaného parmazánu. Pečte je do světle žluta, asi 3 minuty.4 Polévku nalijte do misek a každou porci ozdobte lístky čerstvého oregana a pečenými parmazánovými placičkami.
Tip: Polévku můžete navíc ještě ozdobit plátkem opečené anglické slaniny.
Tip: Polévku můžete navíc ještě ozdobit plátkem opečené anglické slaniny.
Rostbíf se zelenou čočkou a zeleninou
Nezapomeňte, že čočka je jako příloha mnohem zdravější, než kdybyste si dali pečivo, brambory, nebo dokonce hranolky.
Doba přípravy: 50 minut + 15 minut na odležení
Suroviny na 4 porce:
- 750 g hovězí roštěné v celku
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 5 lžic oleje
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 1–2 mrkve
- 200 g zelené velkozrnné čočky
- svazek bylinek (bobkový list, petrželka a tymián)
- 2 lžíce nasekané petrželky
- pepř
- sůl
Postup:
1. Maso potřete hořčicí, opepřete ho, osolte a zabalte do fólie. Přes noc ho uložte do ledničky.
2. Troubu rozehřejte na 180 °C. Na pánvi rozpalte 3 lžíce oleje a maso na něm po všech stranách prudce opečte. Přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem a v rozpálené troubě pečte asi 40 minut.
3. Oloupejte cibuli a česnek a obojí nakrájejte na plátky. Celer nasekejte na menší špalíky a mrkev na kousky.
4. V kastrolu zahřejte 2 lžíce oleje, přisypte do něj cibuli a za stálého míchání ji nechte zpěnit. Přihoďte česnek, celer a mrkev a vše několik minut za stálého míchání smažte. Přidejte čočku a bylinky (svažte je kuchyňským provázkem a připevněte k uchu kastrolu, aby šly z hotového pokrmu snadno vyjmout). Směs zalijte vodou, vařte asi 15 minut doměkka, poté přimíchejte petrželku a osolte.
5. Upečený rostbíf přesuňte na prkénko, zatižte kastrolem naplněným vodou a nechte ho 15 minut odležet. Maso nakrájejte na tenké plátky. Uvnitř by mělo být krásně růžové a šťavnaté. Podávejte ho s čočkou a zeleninou.
Čočkový salát z tmavozelené čočky
Doba přípravy: 20 minut
Suroviny na 4 porce:
- 200 g tmavozelené čočky
- máslo
- 2 hrušky
- 1/4 celeru
- cukr
- citron
- koriandr
- vlašské ořechy
Postup:
1. V míse promíchejte 200 g uvařené tmavozelené čočky.
2. Na 1 lžíci másla osmahněte 2 hrušky nakrájené na plátky a 1/4 syrového celeru nakrájeného na nudličky. Přisypte lžíci cukru, zalijte šťávou z 1/2 citronu a promíchejte. Přidejte čočku, opět promíchejte a nechte nejméně 30 minut odležet.
3. Ozdobte sekaným koriandrem a vlašskými ořechy.
Čočkové karbanátky v arabském chlebu
Vhodná alternativa pro vegetariány i způsob, jak nabídnout čočku odpůrcům luštěnin.
Doba přípravy: 30 minut
Suroviny na 4 porce:
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 200 g uvařené zelené velkozrnné čočky
- 2 uvařené brambory
- 1–2 vejce
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 100 g strouhanky na obalení
- olej na smažení
- hrst čerstvého špenátu
- 4 cherry rajčátka
- 4 placky arabského chleba
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a prolisujte. Uvařenou čočku nasypte do mísy, přidejte brambory a společně rozmačkejte nebo prolisujte lisem na brambory. Přidejte vejce, nasekanou cibuli, prolisovaný česnek a nasekanou petrželku. Vše opepřete, osolte a dobře promíchejte.
2. Navlhčenýma rukama tvořte malé karbanátky a obalujte je ve strouhance. Na pánvi rozpalte olej a karbanátky osmažte po každé straně asi 3 minuty dozlatova. Pokládejte je na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.
3. Rajčátka a špenát omyjte a osušte. Rajčátka nakrájejte na kolečka. Chlebové placky příčně rozpulte a naplňte je karbanátky, kolečky rajčat a lístky špenátu.
Tip: Máte pocit,
Tip: Máte pocit, že jsou karbanátky příliš mastné a těžké? Na sporák vedle pánve postavte rendlík a v něm vařte vodu. Každý osmažený karbanátek pomocí dvou vidliček vroucí vodou rychle protáhněte. Odstraníte tak všechen tuk, ale karbanátky přesto zůstanou křupavé.
Čočka v zapékacích mističkách
Štědrovečerní stůl má být symbolem hojnosti, proto na něm nesmí chybět ani ovoce. V této úpravě je navíc i krásnou dekorací.
Doba přípravy: 30 minut + 8 minut pečení + namáčení
Suroviny na 4 porce:
- 100 g čočky (malé tmavě zelené Puy)
- 1 stroužek česneku
- 5 snítek rozmarýnu
- 200 g drůbežích jater
- 1 lžíce oleje
- 1 střední cibule
- 2 lžíce kachního sádla
- 100 ml suchého bílého vína
- 100 ml smetany na vaření
- 4 vejce
- sůl
- pepř
Postup:
1. Předem namočenou čočku uvařte v čerstvé vodě s celým stroužkem česneku a snítkou rozmarýnu.
2. Játra očistěte a nakrájejte na kousky. Na pánvi zahřejte olej a zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Přidejte drůbeží játra nakrájená na kousky a opečte je ze všech stran. Nakonec je osolte a opepřete.
3. Troubu rozpalte na 180 °C. Malé zapékací misky (kokotky) vymažte kachním sádlem. Naplňte je do poloviny čočkou a na ni pak dejte vrstvu opečených jater. Zakápněte bílým vínem a smetanou. Nakonec rozklepněte do každé misky jedno vejce, osolte a 8 minut zapékejte v troubě.
4. Ozdobte rozmarýnem a podávejte s pečivem.
Jak správně uvařit čočku?
Jak správně uvařit čočku?
Čočku přeberte a namočte (nejlépe přes noc). Čočka nabobtná, změkne a výrazně se pak zkrátí doba varu. Druhý den vodu slijte, protože obsahuje látky způsobující nadýmání. Zalijte čočku čerstvou vodou, ale jen tak, aby zrnka byla potopená. Můžete přidat bylinky – tymián, šalvěj nebo rozmarýn. Přiveďte k varu a poté vařte pomalu, abyste ji neuvařili „přes zrno“ a aby nezůstala tvrdá – asi 10–15 minut. Ze stejného důvodu solte čočku (a všechny luštěniny) až nakonec. Uvařenou čočku nechte na cedníku okapat.