Čočka nakyselo s anglickou slaninou

Zaměňte poněkud fádní uzené maso nebo párky za křupavě opečené plátky anglické slaniny.

Doba přípravy: 30 minut namáčení + 60 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 500 g zelené čočky 
  • 1 bobkový list 
  • 5 snítek tymiánu 
  • 2 lžíce sádla 
  • 1 cibule 
  • šťáva z 1/2 citronu (nebo 1 lžíce octa) 
  • 2 vejce 
  • 12 plátků anglické slaniny 
  • sůl

Postup:

1. Čočku vsypte do hrnce se studenou vodou a nechte 30 minut máčet.

2. Vodu slijte a zalijte čerstvou vodou tak, aby čočka nebyla úplně ponořená. Přidejte bobkový list a snítky čerstvého tymiánu (může být i sušený). Přiveďte k varu a pomalu vařte 10 minut bez pokličky. Poté přikryjte pokličkou a vařte asi 40 minut doměkka. Před dokončením varu čočku osolte. Přebytečnou vodu vylijte.

3. Mezitím na pánvi rozpusťte sádlo a dozlatova v něm osmažte na proužky nakrájenou cibuli. Přimíchejte je k uvařené čočce, zakápněte šťávou z citronu a dosolte.

4. Do rendlíku s vroucí vodou vložte vejce a vařte je 10 minut. Lehce je naklepněte, nechte je trochu zchladnout ve studené vodě a ještě teplá oloupejte a rozkrojte na poloviny.

5. Mezitím opečte na suché pánvi (asi 10 minut) plátky slaniny. Čočku podávejte s křupavou slaninou a rozpůlenými vejci.

Tip: Zkuste 20 minut před dovařením přidat k čočce 2 mrkve nakrájené na kolečka, výslednou chutí budete mile překvapeni.

Čtěte také

Vyzkoušejte palačinky naslano

Čtěte také

Palačinky naslano: Vyzkoušejte dokonalé těsto a naplňte ho kuřecí směsí a sýrem

Kari z červené čočky

Pokrm téměř ideální – loupaná červená čočka zasytí, ale nenadýmá a nemusí se předem namáčet, takže jste najedeni dobře a rychle.

Doba přípravy: 25 minut 

Suroviny na 4 porce:

  • 1 střední červená cibule 
  • 1 čerstvá chilli paprička (můžete použít i sušenou) 
  • 400 g čerstvého špenátu (lze jej nahradit celými mraženými špenátovými listy) 
  • 2 lžičky oleje 
  • 6 zrnek kardamomu 
  • pepř
  • 400 g červené čočky 
  • 1 lžička kari 
  • sůl

Postup:

1. Cibuli oloupejte a nadrobno nakrájejte. Papričku omyjte, osušte, rozpulte, odstraňte z ní semínka a nakrájejte ji na kousky. Použijete-li papričku sušenou, namočte ji na 30 minut do vody a pak zpracujte stejně. Špenát dobře propláchněte, odřízněte z něj kořínky a odstraňte povadlé lístky (podle toho, jak jsou lístky velké, je buď nechte v celku, nebo je natrhejte či nakrájejte na menší kusy). Čerstvý špenát se vyplatí propláchnout alespoň ve třech vodách, abyste ho zbavili hlíny.

2. V kastrolu s nepřilnavou úpravou zahřejte lžičku oleje a za stálého míchání na něm nechte zpěnit cibuli. Přidejte kardamom a pepř a krátce vše osmahněte, vůně bude intenzivnější. Přidejte čočku a zalijte ji dvojnásobným množstvím vody (např. 1 hrnek suché čočky zalijte 2 hrnky vody). Rychle přiveďte k varu a pak pomalu vařte asi 10 minut. Červenou čočku nemusíte předem namáčet, a přesto ji uvaříte za chvilku.

3. Mezitím na pánvi zahřejte druhou lžičku oleje a lehce v něm opečte chilli papričku a okořeňte ji špetkou kari. Přidejte špenát a krátce vše orestujte. Promíchejte s čočkou, osolte a podávejte.

Tip: Na závěr můžete přidat i několik vařených krevet nebo rybích tyčinek s krabí příchutí (surimi).

Čtěte také

Guláš se vaří napříč bývalou monarchií

Čtěte také

Česká kuchyně: Mnoho jídel pochází z dob monarchie. Vyzkoušejte klasické pokrmy

Čočková polévka se sekanými rajčaty

Neloupanou čočku volte v případě, že chcete v pokrmu zachovat jednotlivá zrnka, loupaná se snadno rozvaří.

Doba přípravy: 35 minut 

Suroviny na 4 porce:

  • 200 g červené neloupané čočky
  • 1 cibule 
  • 2 stroužky česneku 
  • 100 g rajčat 
  • 1 lžíce másla
  • 70 g parmazánu 
  • několik snítek čerstvého oregana 
  • sůl

Postup:

1. Čočku přes noc namočte do studené vody (odstraníte tak většinu nadýmavých látek, a navíc se namočená čočka uvaří rychleji než suchá). Druhý den vodu slijte. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Česnek oloupejte a jemně nakrájejte. Rajčata omyjte a nakrájejte na malé kousky.

2. V kastrolu rozpusťte máslo, a jakmile začne pěnit, přisypte do něj cibuli a lehce ji za stálého míchání osmažte do světle žluta. Přidejte česnek a ještě chvilku smažte, ale nenechte jej příliš ztmavnout, aby nezhořkl. Přihoďte rajčata a na mírném ohni je lehce poduste. Přisypte čočku, zalijte směs vodou a vařte doměkka asi 15 minut. Na závěr vaření ji osolte.

3. Troubu rozehřejte na 170 °C a plech vyložte pečicím papírem. Pomocí lžičky rozložte na papír 12 malých, nízkých kopečků nastrouhaného parmazánu. Pečte je do světle žluta, asi 3 minuty.4 Polévku nalijte do misek a každou porci ozdobte lístky čerstvého oregana a pečenými parmazánovými placičkami.

Tip: Polévku můžete navíc ještě ozdobit plátkem opečené anglické slaniny.

Čtěte také

Remoska je dobrá na vaření v jednom hrnci

Čtěte také

Recepty z remosky: Zapékaná rýže, baskické kuře či slaný řecký dort

Rostbíf se zelenou čočkou a zeleninou

Nezapomeňte, že čočka je jako příloha mnohem zdravější, než kdybyste si dali pečivo, brambory, nebo dokonce hranolky.

Doba přípravy: 50 minut + 15 minut na odležení

Suroviny na 4 porce:

  • 750 g hovězí roštěné v celku 
  • 1 lžíce dijonské hořčice 
  • 5 lžic oleje
  • 1 červená cibule 
  • 2 stroužky česneku 
  • 3 stonky řapíkatého celeru 
  • 1–2 mrkve 
  • 200 g zelené velkozrnné čočky
  • svazek bylinek (bobkový list, petrželka a tymián) 
  • 2 lžíce nasekané petrželky 
  • pepř
  • sůl

Postup:

1. Maso potřete hořčicí, opepřete ho, osolte a zabalte do fólie. Přes noc ho uložte do ledničky.

2. Troubu rozehřejte na 180 °C. Na pánvi rozpalte 3 lžíce oleje a maso na něm po všech stranách prudce opečte. Přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem a v rozpálené troubě pečte asi 40 minut.

3. Oloupejte cibuli a česnek a obojí nakrájejte na plátky. Celer nasekejte na menší špalíky a mrkev na kousky.

4. V kastrolu zahřejte 2 lžíce oleje, přisypte do něj cibuli a za stálého míchání ji nechte zpěnit. Přihoďte česnek, celer a mrkev a vše několik minut za stálého míchání smažte. Přidejte čočku a bylinky (svažte je kuchyňským provázkem a připevněte k uchu kastrolu, aby šly z hotového pokrmu snadno vyjmout). Směs zalijte vodou, vařte asi 15 minut doměkka, poté přimíchejte petrželku a osolte.

5. Upečený rostbíf přesuňte na prkénko, zatižte kastrolem naplněným vodou a nechte ho 15 minut odležet. Maso nakrájejte na tenké plátky. Uvnitř by mělo být krásně růžové a šťavnaté. Podávejte ho s čočkou a zeleninou.

Čtěte také

Každého dokáže uklidnit něco jiného

Čtěte také

Hostina pro oči: Odpočiňte si u videí o pečení chleba či zdobení dortů

Čočkový salát z tmavozelené čočky

Doba přípravy: 20 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 200 g tmavozelené čočky
  • máslo
  • 2 hrušky
  • 1/4 celeru
  • cukr
  • citron
  • koriandr
  • vlašské ořechy

Postup:

1. V míse promíchejte 200 g uvařené tmavozelené čočky.

2. Na 1 lžíci másla osmahněte 2 hrušky nakrájené na plátky a 1/4 syrového celeru nakrájeného na nudličky. Přisypte lžíci cukru, zalijte šťávou z 1/2 citronu a promíchejte. Přidejte čočku, opět promíchejte a nechte nejméně 30 minut odležet.

3. Ozdobte sekaným koriandrem a vlašskými ořechy.

Čočkové karbanátky v arabském chlebu

Vhodná alternativa pro vegetariány i způsob, jak nabídnout čočku odpůrcům luštěnin.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 1 cibule 
  • 1 stroužek česneku 
  • 200 g uvařené zelené velkozrnné čočky 
  • 2 uvařené brambory 
  • 1–2 vejce 
  • 2 lžíce nasekané petrželky 
  • 100 g strouhanky na obalení 
  • olej na smažení 
  • hrst čerstvého špenátu 
  • 4 cherry rajčátka 
  • 4 placky arabského chleba 
  • čerstvě mletý pepř 
  • sůl

Postup:

1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a prolisujte. Uvařenou čočku nasypte do mísy, přidejte brambory a společně rozmačkejte nebo prolisujte lisem na brambory. Přidejte vejce, nasekanou cibuli, prolisovaný česnek a nasekanou petrželku. Vše opepřete, osolte a dobře promíchejte.

2. Navlhčenýma rukama tvořte malé karbanátky a obalujte je ve strouhance. Na pánvi rozpalte olej a karbanátky osmažte po každé straně asi 3 minuty dozlatova. Pokládejte je na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.

3. Rajčátka a špenát omyjte a osušte. Rajčátka nakrájejte na kolečka. Chlebové placky příčně rozpulte a naplňte je karbanátky, kolečky rajčat a lístky špenátu.

Tip: Máte pocit, že jsou karbanátky příliš mastné a těžké? Na sporák vedle pánve postavte rendlík a v něm vařte vodu. Každý osmažený karbanátek pomocí dvou vidliček vroucí vodou rychle protáhněte. Odstraníte tak všechen tuk, ale karbanátky přesto zůstanou křupavé.

Čtěte také

Guláš se bez papriky neobejde

Čtěte také

Jak se do Evropy dostaly papriky? A jak z nich připravit dokonalou gulášovou sůl

Čočka v zapékacích mističkách

Štědrovečerní stůl má být symbolem hojnosti, proto na něm nesmí chybět ani ovoce. V této úpravě je navíc i krásnou dekorací.

Doba přípravy: 30 minut + 8 minut pečení + namáčení

Suroviny na 4 porce:

  • 100 g čočky (malé tmavě zelené Puy)
  • 1 stroužek česneku 
  • 5 snítek rozmarýnu 
  • 200 g drůbežích jater 
  • 1 lžíce oleje 
  • 1 střední cibule 
  • 2 lžíce kachního sádla 
  • 100 ml suchého bílého vína 
  • 100 ml smetany na vaření 
  • 4 vejce
  • sůl 
  • pepř

Postup:

1. Předem namočenou čočku uvařte v čerstvé vodě s celým stroužkem česneku a snítkou rozmarýnu.

2. Játra očistěte a nakrájejte na kousky. Na pánvi zahřejte olej a zpěňte na něm nakrájenou cibuli. Přidejte drůbeží játra nakrájená na kousky a opečte je ze všech stran. Nakonec je osolte a opepřete.

3. Troubu rozpalte na 180 °C. Malé zapékací misky (kokotky) vymažte kachním sádlem. Naplňte je do poloviny čočkou a na ni pak dejte vrstvu opečených jater. Zakápněte bílým vínem a smetanou. Nakonec rozklepněte do každé misky jedno vejce, osolte a 8 minut zapékejte v troubě.

4. Ozdobte rozmarýnem a podávejte s pečivem.

Jak správně uvařit čočku?

Čočku přeberte a namočte (nejlépe přes noc). Čočka nabobtná, změkne a výrazně se pak zkrátí doba varu. Druhý den vodu slijte, protože obsahuje látky způsobující nadýmání. Zalijte čočku čerstvou vodou, ale jen tak, aby zrnka byla potopená. Můžete přidat bylinky – tymián, šalvěj nebo rozmarýn. Přiveďte k varu a poté vařte pomalu, abyste ji neuvařili „přes zrno“ a aby nezůstala tvrdá – asi 10–15 minut. Ze stejného důvodu solte čočku (a všechny luštěniny) až nakonec. Uvařenou čočku nechte na cedníku okapat.

Čtěte také

Jaká polévka je vaše oblíbená? Zelňačka?

Čtěte také

Husté polévky: Zelňačka, uzená s květákem i slepičí klasika s nudlemi