Spíš než Senzibil by se nejnovější román Markéty Pilátové měl jmenovat Senzibilové. Podobně jako si pod tímhle pojmem představíme cokoli od telepatů přes hypnotizéry až po léčitele nebo temné zaříkávače, je i tenhle román, situovaný do současných Jeseníků, zalidněný hrdiny a hrdinkami mnoha schopností. Pilátová dokázala do knihy dostat i rozměr komunistického institutu pro výzkum paranormálních jevů, který sice na žádné paranormální schopnosti svých zaměstnanců oficiálně nevěřil, ale to mu nijak nebránilo v jejich využívání. Třeba pro klíčení brambor nebo pro hledání přeživších v zavalených dolech.

Hlavní hrdinové jsou dva. Mirek Hromada je hipsterský vousatý milovník dlouhých běhů, Rudy Hejzlar jako bývalý zaměstnanec institutu trochu slabošský prospěchář. Když oba nezávisle na sobě najdou starý kabát čpící smrtí, pochopí, že jde o pozůstatek z jiného času. A že jen oni dva společně dokážou vystopovat nejenom to, komu patří, ale i to, jaké tragédie za ním stojí. Jestli je Pilátová v něčem dobrá, je to líčení atmosféry hor, temnoty, která se kolem obou senzibilů stahuje, nejistoty jejich údělu a lidských pohnutek, které vedou malé k tomu, aby toužili po slávě, a skutečné hrdiny k tomu, aby bojovali za světlo.

Většina postav v románu jsou „něcisté“: řečeno s Tomášem Halíkem, nevěří v Boha, ale věří v něco, co nás přesahuje. Slabší už je autorka v rozhovorech protagonistů, ty občas až příliš znějí jako snaha sdělit čtenáři něco vyššího, diskuse o Bohu, světle a temnotě místy působí křečovitě. Románu to ale neubírá na poutavosti, vyvažuje to dramatickým dějem, který si nezadá s akčností hollywoodských filmů. A že jde nakonec o lásku? I to umí podat tak, že se čtenář neošívá trapností, spíš drží palce hrdinům a hrdinkám v cestách časem i prostorem. Skvěle popsané jsou paláce mysli, hypnóza i dramatické momenty závěrečné seance nebo lavírování některých postav mezi dobrem, zlem, vlastní pohodlností, odvahou a motivacemi, které je jednotlivě vedou k lepším i horším činům.

Markéta Pilátová: Senzibil, Torst, 320 stran, cena 273 Kč

Hodnocení: 4 / 5