Že čtení ženské literatury může být povznášející a uklidňující, zjistíte, jakmile se ocitnete na posledních stránkách románu Barbory Šťastné Hezčí svět. Novinářce a publicistce, jejíž texty najdete i na stránkách Vlasty, vyšla nedávno pátá kniha. Po jejím přečtení vděčně vzkážete autorce, že její sázka na sílu happy endu vás zachránila od probdělé noci. Obrátit hrůzu v naději, citovou abstinenci v lásku, to všechno Šťastná nadělila čtenářům až v závěru. Možná navíc v jejím románu objevíte vysvětlení, proč se některým totalitním rodinám méně dařilo předstírat, že jsou stejné jako ostatní.

Šťastná píše čtivě, hraje si s postavami na šachovnici příběhu jako zkušená pozorovatelka lidských životů a má cit pro detail, díky kterému vaše vzpomínky ožijí. Hezčí svět ovšem mate motivem na obálce. Rozevlátá postava na břehu zátoky s majákem na obzoru na první dobrou čtenáře navnadí na sladkobolné čtení o lásce a naději. O tom všem román sice je, ale trochu jinak. Hlavní hrdinka Zdena Švarcová se živí jako redaktorka časopisu s lesklou obálkou Olivia. Její čtenáři ji znají jako Zeldu Švarc. Role redaktorky lifestylového měsíčníku jí ale není zrovna vlastní. Mezi svými kolegyněmi vyčnívá nejen neochotou předstírat, že povrchní svět je prima, ale také způsobem života a pochybnostmi o sobě. V prostředí, které okupují dokonalé a sebevědomé ženy, to není častý jev. Zdena/Zelda nevymetá luxusní večírky, neutrácí za modýlky z Pařížské či od módních oděvních návrhářek ani neholduje dietám, nemá dokonalý vztah, zato se stará sama o dceru a žije ve společném bytě s matkou. S matkou, s níž to úplně neklape a která projevuje příznaky demence v rozměrech, jež se nedají přehlížet.

Obvyklý motiv hledání lásky je tu vedlejší – Zdena hledá podstatu, své kořeny, sebe a taky tajemnou Dede. Ovšem hlavní linku představuje její pátrání po vysvětlení podivného sledu okolností, po nichž se v roce 1986 obrátil život její rodiny vzhůru nohama. Může být šťastná a spokojená žena, která přijde o práci, vychovával ji tyranský otčím, s vlastním otcem (jehož jméno dodnes nosí) nemá žádný vztah a matka celé její dětství mlčí a ignoruje ji – k tomu se na „stará kolena“ zadluží, projede v exekuci byt a ještě krade vnuččiny pribináčky z lednice? Cesta k hezčímu světu nakonec není pro Zdenu ani pro žádného ze zúčastněných zapovězená. Jen některé zvlášť záporné hrdiny odvede až na druhý břeh.

Barbora Šťastná: Hezčí svět, Motto, 336 stran, 314 Kč

Hodnocení: 4,5 / 5