Když se cítím pod psa, vždycky mi pomůže, když obejmu svého partnera nebo děti. Objetí otupuje negativní pocity a je skvělým nárazníkem proti stresu.

Existuje tisíc dobrých důvodů, proč objímání uklidňuje, zvláště pak objímání s těmi nejbližšími. Proč je to tak příjemné? Odpověď je jednoduchá. Může za to oxytocin, hormon lásky. Ten hraje klíčovou roli v ženském reprodukčním systému, zejména při porodu a po něm. Uvolňování oxytocinu pomáhá posilovat touhu trávit více času s konkrétní osobou a taky dodává člověku pocit bezpečí.

Pozitivní emoce

Když někoho objímáme, hledáme především náklonnost a snažíme se navázat spojení či se pokoušíme sdělit nějakou potřebu. Různé kultury používají dotek různými způsoby k projevení něhy nebo respektu, jiní primáti se objímají, aby vytvořili sociální hierarchii. Fyzický dotek není vždy vítaný, a ne vždy je vhodný. Vědci z Finska ve studii Trusted Source, která byla publikovaná v roce 2021, tvrdí, že to, jestli dotek vyvolává pozitivní či negativní účinek, závisí na kontextu, v němž k němu dochází. „Dotek obecně nemusí vést k pozitivním emocím, protože kulturní rozdíly mohou zapříčinit, že kontakt bude vykládán jako porušení preferované mezilidské vzdálenosti,“ uvádějí vědci. Současně ale výzkum zjistil, že dotek je pro lidi velmi důležitý, pokud jde o udržování vztahů, a to nejen romantických.

Stačí i kočka

Nebylo to poprvé, co objímání zkoumali vědci. Řada studií provedených nizozemskými vědci ukázala, že objímání může člověka zbavit pocitů existenciálního strachu a odstranit pochybnosti o sobě samém. „Dokonce i letmé a zdánlivě triviální případy mezilidského doteku mohou lidem pomoci efektivněji se vypořádat s existenčními obavami,“ uvádí výzkumník Sander Koole z amsterodamské Vrije Universiteit. Ženy, které nabízely fyzický dotek a objetí jako symbol podpory svým partnerům, vykazovaly vyšší aktivitu v části mozku, která je zapojená do systému odměn. Je to jednoduché. Nabídněte uklidňující objetí osobě, která trpí bolestí nebo se cítí na dně, a prospěje to oběma. Oba pak zažívají pozitivnější emoce a cítí se navzájem silněji propojeni. A nemusí jít jen o člověka.

Pokud nemáte partnera nebo nikoho po ruce, koho byste mohli obejmout, ale máte třeba kočku nebo psa, přitulte se k nim! Hlazení zvířat pomáhá podobným způsobem jako kontakt kůže na kůži člověka. Přitulení se ke kočce spouští vyplavování oxytocinu úplně stejně a aktivuje váš hormon dobré nálady. A pozor. Nemáte-li ani psa, ani kočku, ani partnera, nevadí. „Naše zjištění ukazují, že i dotek neživého předmětu, třeba plyšového medvídka, může zmírnit existenciální strach a úzkost,“ dodává Sander Koole.

4 nejnovější důvody, PROČ SE OBJÍMAT

4 nejnovější důvody, PROČ SE OBJÍMAT

  • Objímání snižuje stresové hormony: Studie Goethovy univerzity ve Frankfurtu prokázala, že objímání vede ke snížení stresu. Dobrovolníkům při objímání (i sebeobjímání) byla naměřena nižší hladina kortizolu než těm, kteří se neobjímali.
  • Délka objetí má vliv na náladu: Když nás někdo od srdce obejme, hned se cítíme lépe. Nedávná studie Anny L. Dueren z Londýnské univerzity zjistila, že pětisekundová a desetisekundová objetí byla hodnocena jako příjemnější než jednosekundové objetí. Optimální by tedy mělo být objetí dlouhé aspoň pět sekund.
  • Otevřená náruč pro starší a pokročilé: Studie prováděná na univerzitě v Torontu se zaměřila na pozitivní účinky objetí na starší ročníky. Výzkumníci analyzovali data více než 20 tisíc lidí ve věku 65 let a více a zjistili, že ti, kteří se pravidelně objímají, mají vyšší pravděpodobnost být zdravější a psychicky v pohodě.
  • Kultura ovlivňuje, jak a zda se objímáme: Mezinárodní studie prováděná na Wroclavské univerzitě vyzkoumala, že lidé z méně konzervativních a méně nábožensky založených zemí mají více emocionálních kontaktů. Lidé ze zemí s teplejším klimatem se objímají častěji, pravděpodobně proto, že se tam lidé více setkávají a žijí venku. Mladší lidé se více objímají než ti starší, ženy objímají přátele a děti častěji než muži. A liberálové projevují více emocionální doteky než konzervativci.

Dvacet sekund ke zdraví

Objímat se vede nejen k psychické pohodě, ale taky k lepšímu zdraví. Tedy alespoň to tvrdí studie vedená Pavlem Goldsteinem z Coloradské univerzity. Držení za ruku zmírňuje bolest a zároveň zvyšuje empatii. Objímání vede k synchronizaci srdečního tepu a dýchání partnerů. Pokud tedy trpíte bolestí, zkuste se s někým blízkým obejmout.

Síla objetí je, zdá se, nekonečná. Objetí před spaním funguje lépe než počítání oveček, protože sníží úzkost. Ukazuje se, že kdo má sociální podporu a mazlí se, má spánek kvalitnější. Klesne hladina kortizolu, stresového hormonu. Objetí deaktivuje část mozku, která reaguje na hrozby. Další dobrá zpráva – objímání zlepšuje imunitu. Studie publikovaná v roce 2014 v časopise Psychological Science naznačila, že objetí má ochranný účinek proti respiračním infekcím. A ti, kteří už onemocněli a dostávali více emocionální podpory ve formě doteků, vykazovali méně závažné příznaky infekce.

A je toho mnohem, mnohem víc. Objímání je dobré pro srdce, protože se při něm snižuje krevní tlak a srdeční frekvence. Jedno dvacetisekundové objetí mělo podle studie za následek snížení krevního tlaku účastníků i poté, co jejich partner opustil místnost. Objímání a líbání funguje podobně jako vakcína. Seznamuje imunitní systém s potenciálními novými bakteriálními hrozbami a posiluje jeho účinnost. Pacienti s rakovinou, kteří dostávali „léčbu dotekem“, uváděli, že měli menší pooperační bolesti a že nepotřebovali tolik léků proti bolesti. Jasně, někteří lidé se neradi objímají a dotýkají, zvláště ti vysoce citliví. Většina lidí ale objetí od svých nejbližších akceptuje a dělá jim dobře.Kolik objetí denně potřebujeme? Rodinná terapeutka Virginia Satir tvrdí, že k přežití potřebujeme čtyři objetí denně. Na údržbu osm objetí a k růstu dvanáct objetí. Jednoduše řečeno, čím více doteků a objetí, tím lépe.

Jitka Nesnídalová, psycholožka a koučka

Jitka Nesnídalová, psycholožka a koučka

Objetí je nesmírně důležité pro naši pohodu, protože přináší pocit přijetí. Pokud nás někdo obejme, cítíme, že nás má rád. Stejně tak my dáváme najevo svým objetím kladný vztah k druhému člověku, což nám také přináší pocit spokojenosti. Říká se, že osm doteků denně dokáže zlepšit vztah, ať už partnerský, nebo například vztah s dítětem. Objetí otevírá srdce, rozmělňuje strachy a obavy, sytí láskou. Objetí znamená bezpečnou náruč, klidné spočinutí u hřejivého srdce druhého. A také je důležité věnovat si takové symbolické objetí sami sobě. Dát si soucit, obejmout sám/sama sebe s něhou a laskavostí, to uzdravuje tělo i duši.

ZDROJ: časopis Vlasta, https://research.vu.nl/en/persons/sander-koole https://jnesnidalova.cz/