Podstoupit léčbu chrupu pomocí rovnátek mají mnozí z nás spojenou s extrakcí zubů a lepením fixních rovnátek na zuby. Tento způsob léčby je nejen bolestivý, ale také zdlouhavý a doprovází ho řada omezení včetně špatného pocitu ze vzhledu rovnátek. Tomu všemu se dnes můžete naštěstí vyhnout.

Mnoha specialisty doporučovanou možností jsou neviditelná rovnátka, konkrétně systém Invisalign, který se skládá ze série snímatelných průhledných dlah. Tyto fóliové dlahy jsou vyrobené na míru podle postavení zubů daného pacienta.

Prvním krokem léčby je digitální scan vašeho chrupu. V druhém kroku se pomocí specializovaného softwaru naplánuje každý sebemenší pohyb zubů. Na základě tohoto plánu se vyrobí plastové dlahy, které budete v pravidelných intervalech vyměňovat.

Opravdu účinná

Jednou z hlavních výhod je, že neviditelná rovnátka si poradí s jakoukoli vadou chrupu. Hodí se jak pro nejlehčí, tak i pro ty nejsložitější případy. Výjimkou není ani léčba například vychýlených zubů, zkříženého předkusu nebo dokonce komplikovaných vad čelistí. Od závažnosti vady chrupu se samozřejmě odvíjí nejen délka léčby, ale také počet použitých dlah.

V drtivé většině případů není nutné před zahájením léčby trhat zuby. Tak se oproti klasickým kovovým rovnátkům vyvarujete zbytečné bolesti a ve výsledku bude váš úsměv vypadat naprosto přirozeně.

Vzhledem k tomu, že systém Invisalign využívá pouze snímatelné plastové fólie, celý proces se obejde bez použití jediného kousku kovu. Vyhnete se tak neoblíbeným zámečkům, drátkům a gumičkám.

Síla v estetičnosti

Fólie jsou vyrobené z průhledného plastu, a jsou tak opravdu neviditelné. V běžném životě málokdo pozná, že nějaká rovnátka vůbec nosíte. Jsou také vytvarována tak, že ani vám nebudou v ústech překážet.

Neviditelná rovnátka jsou vhodná pro všechny věkové kategorie. I to je jeden z důvodů, proč jsou tak oblíbená. Mnozí dospělí se už na rovnátka cítí staří, ale právě tento způsob léčby je efektivní a zároveň diskrétní.

Důraz na estetiku jistě ocení především náročnější pacienti, ale fakt, že celá léčba je v podstatě bezbolestná ocení všichni. Během nošení nebudete mít nepříjemný pocit v čelistech a nedojde ani k podráždění dásní a vnitřních stran tváří.

Život bez omezení

Péče o zuby je stejná jako bez rovnátek. Před čištěním dlahu vyndáte z úst a zuby si normálně vyčistíte. Předejdete tak vzniku zubních kazů, což je u fixních rovnátek o poznání komplikovanější.

Neviditelná rovnátka odložíte také před každým jídlem, což znamená žádná omezení při výběru potravin. Jíst můžete všechno, co máte rádi, včetně oříšků nebo karamelek. Bez rovnátek v ústech se vyhnete také nepříjemnosti v podobě uvíznutých zbytků jídla. Po každém jídle je nezbytné si před opětovným nasazením rovnátek zuby důkladně vyčistit.

Rychlá léčba

Léčba je díky výše uvedeným důvodům nejen pohodlnější, ale také rychlejší. Celková doba nošení neviditelných rovnátek může být až o polovinu kratší oproti běžným rovnátkům. Lékař vás předem informuje, kdy máte jednotlivé dlahy měnit, proto budete do ordinace chodit na minimum kontrol.

Zaujala vás neviditelná rovnátka a jejich výhody? Jestli ano, tak na nic nečekejte a objednejte se k ortodontistovi, který vám naplánuje vhodný postup. Již několik měsíců po zahájení léčby uvidíte změnu k lepšímu, která vám vykouzlí úsměv na tváři.