Pocit únavy, vyčerpání, podrážděnost nebo bolest hlavy. To vše nás může potkat v důsledku nedostatku slunečního svitu, pro něhož jsou podzimní a zimní měsíce typické. Každý den je kratší než ten předchozí až o čtyři minuty a tyto změny trvají až do zimního slunovratu 21. prosince. Od tohoto data se dny začínají opět pomalu ale jistě prodlužovat. Pošmourné dny jsou ovšem velkým rizikem i pro naše oči. Jakým hrozbám předcházet?

VIDEO: Proč se při čtení zhoršuje zrak, jak si zrak zlepšit a zbavit se brýlí

Zdroj: Youtube

Špatná viditelnost na silnicích

Možná se to nezdá, ale zrak v zimních měsících za volantem namáháme více než jindy. Podzimní a zimní plískanice nás totiž častují mlhou, deštěm a potrápit dokážou i světla protijedoucích vozidel. Nedostatek světla navíc snižuje schopnost správně určit vzdálenost a zkresluje kontrastní barvy. Vzniknout tak může dočasná refrakční vada, tzv. noční myopie, k níž dochází právě za zhoršené viditelnosti.

„Jde v podstatě o to, že oko během večera reaguje na málo světla rozšířením zornic a mírným posunutím ohniska před místo nejostřejšího vidění, čímž vznikne čtvrteční krátkozrakost. A to i u člověka, který žádnou refrakční vadu nemá,” vysvětluje optometrista Martin Slaný s tím, že ještě rizikovější ale může být noční krátkozrakost v případě, pokud člověk nějakou oční vadou, ať už dalekozrakostí, krátkozrakostí či astigmatismem, již trpí. S klesající viditelností se totiž zhoršuje i ostrost vidění a následná reakce. "Například řidiči se šedým zákalem hůře vnímají oslnění reflektory protijedoucích aut, takže určitou dobu nic nevidí,” tvrdí specialista.

Pro tyto případy jsou vhodné sluneční brýle s fotochromatickými skly, které se hravě přizpůsobí světelným podmínkám a korigují tak ostření. "Ovšem pomůžou i speciální brýle, které mají tónovací filtry a antireflexní úpravu. Ideální jsou pro všechny řidiče, protože zvyšují kontrast pozorovaných předmětů,“ popisuje odborný oční garant Martin Slaný.

Obecně platí, že krátkozrací lidé vidí v noci hůř než ti, kteří žádnou oční vadou netrpí

Obecně platí, že krátkozrací lidé vidí v noci hůř než ti, kteří žádnou oční vadou netrpí

Příklad: Zatímco totiž zdravé oko zpozoruje chodce ze vzdálenosti okolo 200 metrů, to krátkozraké s vadou -0,75 dioptrie až ze vzdálenosti 100 metrů, a s vadou -2 dioptrie už je to jen 20 metrů. Pokud k tomu navíc člověk nosí špatně zvolenou korekční pomůcku, tedy brýle nebo kontaktní čočky, a ostře vidí jen díky dobrému osvětlení a zúžené zornici, může být výsledná vzdálenost ještě menší.

Čtení v šeru

Asi znáte pocit, kdy se po náročném dni natáhnete k televizi, nebo usednete do křesla se zajímavou knížkou. Jenže ani jedna činnost není pro náš zrak prospěšná. Problémem je špatné osvětlení. Zatímco příliš ostré světlo ve večerních hodinách klame organismus zdáním, že je ještě den, pološero pak naše oči namáhá tím, že je nutí neustále ostřit. Chcete-li svému zraku ulevit, zvolte na čtení osvětlení v intenzitě přibližně 300 lumenů, pro děti pak zhruba 500 lumenů.

Suchý vzduch v místnosti

Našim očím nesvědčí ani suchý, vytopený vzduch v místnosti a změny z tepla do zimy. „Pobyt ve vytápěných prostorách nebo přesun z tepla do zimy může způsobit tzv. syndrom suchého oka. Ten se projevuje nejčastěji pocitem suchých, podrážděných a zarudlých očí či oteklých víček. Zajímavé je také to, že i když mohou oči nadměrně slzet, souvisí onemocnění s nedostatkem slzného filmu, který místo toho, aby oko zvlhčoval, odchází v podobě slz,“ dodává Martin Slaný s tím, že úlevu najdeme v podobě volně prodejných umělých slz, které zabraňují vysychání a regenerují spojivky.

Modré světlo z displejů

Počítač, tablet, mobilní telefon, televize - ty všechny vyzařují škodlivé modré světlo, kterým si každý den i večer svítíme přímo do očí, když brouzdáme po internetu, nebo sledujeme film. Modré světlo totiž náš organismus vyhodnotí jako sluneční svit, čímž se nabourává kvalita spánku i celkový biorytmus člověka. V dnešním světě, kterému moderní technologie vládnou, se tomuto světlu dá vyhnout jen stěží, řešení ke zmírnění škodlivých účinků na oči přesto existuje. „Kromě toho, že si na notebooku nebo mobilním telefonu můžete nastavit příjemnější žluté světlo, vyplatí se investovat také do tzv. bluefiltrů, které se jednoduše aplikují jako povrchová úprava na brýlové čočky. Další možností jsou pak úlevové kontaktní čočky, které doporučujeme zákazníkům v produktivním věku. Pracují na principu prodloužení zrakové ostrosti při střídání pohledu na střední vzdálenosti a na blízko, čímž jednoduše řečeno ulevují přeostřování mezi těmito dvěma vzdálenostmi,“ vysvětluje odborník.

Ulevte očím a zařaďte do své denní rutiny třikrát denně cvičení z oční jógy.

Ulevte očím a zařaďte do své denní rutiny třikrát denně cvičení z oční jógy.

Jak na to?

„Pokud budete pravidelně hýbat svaly v oku, dělat krouživé pohledy různými směry nebo nahoru a dolu, urychlíte tím látkovou výměnu v tomto okolí, což má pozitivní účinky na náš zrak. Někdy pomůže i jednoduché pravidlo 20-6-20. Tedy provádět 20vteřinové přestávky s pohledem na předmět vzdálený aspoň 6 metrů po 20 minutách práce,“ radí Martin Slaný.

Zdroj: vlasta.cz healthline.com/health/why-do-my-eyes-hurt Fokus Optik

Související články