Nepříjemný zápach a šedý kouř z požáru v Hřensku v národním parku České Švýcarsko sužuje nejen obyvatele přilehlých měst, ale šíří se například i do desítky kilometrů vzdálené Prahy, Libereckého, Pardubického a Královéhradeckého kraje nebo třeba na Vysočinu. Vlivem povětrnostních podmínek se však rozšířil i na Orlickoústecko a Svitavsko, což je stovky kilometrů daleko. Také v ovzduší cítíte spáleninu a oblohu nad vašimi hlavami zahalil dým? Poradíme, jak si udržet „čisté“ plíce i domácnost.

1. Omezte větrání

Ano, víme. V dobách tropických veder je to rada nad zlato. Jiný způsob ale bohužel není. Zavřená okna a dveře jsou v tuto chvíli základ úspěchu.

2. Zapněte klimatizaci

Pokud máte doma centrální klimatizaci, nebojte se ji použít. Ujistěte se ale, že je systém nastaven na režim recirkulace a má uzavřený přívod venkovního zakouřeného vzduchu.

3. Použijte čističku vzduchu

Vzhledem k tomu, že následky požáru se budou dle odhadu hasičů likvidovat dny až týdny, zvažte, zda do domácnosti nepořídit čističku vzduchu. Výrazně sníží škodliviny i zbaví nepříjemného odéru. Čističku vybírejte podle typu nečistot a velikosti místnosti, kde bude přístroj používán.

4. Vyhněte se některým činnostem

Zvyšovat znečištění ovzduší interiéru může i obyčejné pálení svíček, používání plynových sporáků nebo třeba vysávání, které víří prach. Pokud chcete volněji dýchat, zkuste tyto činnosti na pár dní lehce omezit.

5. Vycházejte ven jen v nutných případech

Jestliže je vám vdechování štiplavého kouře nepříjemné, nevystavujte se mu. Zůstaňte raději doma a zbytečně se nepřepínejte. To platí zejména v případě, máte-li respirační potíže. Podle záchranářů by měl být režim podobný jako při extrémně vysokých teplotách.

Jaké jsou příznaky vdechování kouře?

Jaké jsou příznaky vdechování kouře?

  • kašel
  • chraptivě mluvící hlas
  • bolest hlavy
  • podrážděné/červené oči
  • dušnost
  • bolest/těsnost na hrudi
  • rýma
  • ztráta vědomí

Příznaky vdechnutí kouře závisí na jeho množství a složení. Podle mluvčí pražských záchranářů Jany Poštové však strach z podobných, ač dočasných stavů, mít nemusíme. Koncentrace zplodin v desítky kilometrů vzdálených oblastech od požáru totiž vysoká není a jedná se spíše o pocit diskomfortu při dýchání.

Zdroj: vlasta.cz adssecurity.com