1. V koupelně

Utěsněte všechny kohoutky. Když totiž, byť jeden, slabě kape, odteče jím měsíčně kolem 170 litrů vody. Ověřte také, zda neprotéká toaleta.
U té se vyplatí vyměnit neúsporné splachovače za moderní systém rozdělený na větší a menší splachování. Pokud ale nechcete volat instalatéra, namontujte si do nádrže alespoň úsporné závaží zvané Skrblík. Stojí kolem stokoruny. Zastaví odtok vody hned, jak přestane působit síla na splachovadlo.
Také když si čistíte zuby nebo se manžel holí, nenechávejte zbytečně vodu téct. Průtok vody lze omezit i pomocí takzvaných perlátorů, které se dávají do výtokové trubice dřezových a umyvadlových baterií. Cena je od sta do dvou set korun za kus. Uspořit dokážou třicet až čtyřicet procent vody na jedné baterii.

2. Sprchování je levnější

Myslíte si, že ve sprše spotřebujete stejné, nebo dokonce větší množství vody než ve vaně? Opak je pravdou. Na první pohled se to tak může zdát, neboť voda ve sprše teče stále proudem. Přesto sprchováním spotřebujete až trojnásobně menší množství vody. Navíc je sprcha zdravější.

3. Pořiďte si myčku

Způsob, jakým myjete nádobí, má velký vliv na spotřebu vody. „S myčkou se jí spotřebuje mnohem méně, přibližně 20 litrů, než při ručním mytí pod tekoucí vodou. Místo otrockého stání u dřezu věnujte volný čas raději rodině,“ radí Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny. Pokud ovšem myčku nemáte a nezbývá vám nic jiného, než nádobí mýt ve dřezu, zavřete odtok a namydlené nádobí na závěr jen opláchněte ve studené vodě. Počítejte však se spotřebou vody kolem 70 litrů na každé větší mytí.

4. V ruce perte výjimečně

Svetry a jemné prádlo často pereme v ruce. Jenže právě takovým praním se spotřebovává spousta vody. Nebojte se proto prát i jemnější kusy v pračce, vždyť většina moderních praček už má speciální programy i na nejjemnější prádlo. Vlněné věci, které do pračky dát nemůžete, perte jen v menší vaničce či lavoru, rozhodně ne ve vaně.

5. Vodu z kohoutku neodpouštějte

Nefandíte baleným vodám, ale kvůli chuti si kohoutkovou musíte odpouštět? „Studenou vodu si načepujte do plastové lahve a nechte ji v lednici. Vodou, kterou už nebude pít, zalijte třeba pokojové květiny,“ radí Jitka Jechová.

6. S autem do myčky

Věděli jste, že voda v některých myčkách je recyklovaná? Neztrácejte čas mydlením auta před barákem o víkendu a cestou z práce se zastavte v automyčce. Ušetříte čas a auto bude čisté raz dva. A ještě navíc ulehčíte přírodě.

7. Využívejte dešťovou vodu

Pro zavlažování záhonu použijte dešťovou vodu nachytanou do barelů. Zahradu zalévejte ráno nebo večer. Předejdete tak rychlému vypařování vody během teplejších dní.

8. Myslete dopředu

Čeká vás dovolená, pobyt na venkově nebo delší služební cesta? Uzavřete pro jistotu hlavní uzávěr vody. Vyhnete se nepříjemným nehodám a ochráníte majetek svůj i sousedův.