Peču skvělé koláče. Každý je chválí, kamarádky je chtějí na své oslavy. To je přece dobré znamení. Půjdu do toho. Otevřu si malou živnost! Jenže... co když se mi to nepovede? Co když si to nikdo nekoupí? Co když mě pomluví? Co když to finančně neutáhnu?

Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Pravidla, jak se bát trochu míň

Pravidla, jak se bát trochu míň

  1. Uvědomit si, že strachu se člověk úplněnezbaví. Ušetřete za kurzy Jak se zbavit strachu a naučte se s ním raději pracovat .
  2. Pochopit, že věta NEBOJ, TO BUDE DOBRÝ nefunguje.
  3. Promluvit si s vlastním strachem v zrcadle. Když strachu řeknete nahlas, že o něm víte, stane se menším.
  4. Rozmyslet si dobře své kroky – půjčit si na živnost od lichvářů určitě není dobrý nápad, stejně jako půjčovat si na luxusní dovolenou. Bojím se, že to nesplatím. V tomto případě jsou vaše strachy asi oprávněné.

Sled otázek by mohl pokračovat donekonečna, protože v tomto případě zrovna vítězí strach. Známe ho všichni. Někdy nám pomůže: vyhneme se nebezpečí a přílišnému riziku, jindy nás zcela paralyzuje. Něco neuděláme a pak toho už jen litujeme. Určitě i vy si vzpomenete na něco, co jste raději neudělali, a dnes nechápete, proč jste to alespoň nezkusili. Tehdy vyhrál strach.

Strach vás brzdí

Na druhou stranu – strach je důležitá emoce, kdysi nás připravovala na útěk před mamutem nebo na boj, dnes občas na útěk před námi samotnými, ale nemusíme se kvůli němu vzdávat svých snů. „Řekněte si, co nejhoršího se mi může stát, a když nenastane něco fatálního, čím byste ohrozili svou rodinu, jděte do toho,“ radí Margareta Křížová. Nicméně varuje před příliš rychlým pálením mostů, například jestliže jde o výpověď ze stávající práce. Pokud to jde, nic nebrání dělat chvíli živnost při zaměstnání. Otestujte, zda vás „vaše koláčky“ uživí, a pak směle do toho.

Pár tipů, jak začít šetřit v rodinném rozpočtu

Pár tipů, jak začít šetřit v rodinném rozpočtu

  • Zeptejte se sami sebe, co byste dělali, kdybyste neměli strach.

  • Čapněte svůj strach a skočte do toho s ním.

  • Napište svému strachu dopis  (inspirujte se zde)