Inkontinence může potkat ženu v jakémkoli věku. Nejčastěji bývá spojena s těžkým porodem, menopauzou, dlouhou fyzickou námahou nebo s různými jinými onemocněními. I proto se tento problém týká spíše starších žen. Neschopnost udržet moč ale trápí i ženy mladé, které o problému samozřejmě nechtějí mluvit, protože se stydí.

Příčiny a spouštěče

Jednou z příčin je porušení souhry svalů v oblasti pánevního dna. Buď ochabne svěrač v močové trubici, nebo se stane svalovina močového měchýře dráždivější, což vede k předčasným stahům měchýře a nekontrolovanému odtoku moči. Důvody jsou různé, velmi častou příčinou je menopauza, při které klesá hladina ženského hormonu estrogenu. Takzvaná stresová inkontinence, ke které dochází například při kašli, smíchu, kýchnutí či fyzické námaze, patří mezi obvyklé typy úniku moči právě v období menopauzy. I v tomto případě se ale dají potíže zmírnit nebo vyřešit.

Žijte zase naplno!

Prvním krokem je zbavit se ostychu a navštívit lékaře. Ten vyhodnotí situaci, diagnostikuje typ inkontinence a navrhne další postup. Ne vždy je nutné chirurgické řešení, v počátcích leckdy postačí medikamentózní léčba či posilování svalů pánevního dna, které je při pravidelném cvičení velmi účinné. V lékárně a po doporučení lékaře najdete pomocníky, kteří pomáhají zpomalovat přirozené změny na močovém ústrojí ženy, jsou šetrné, bez hormonů – a tedy bezpečné pro ženský organismus.

Další informace najdete například na webu: www.moliklub.cz