„Ovoce představuje vedle mnoha vitaminů, minerálních látek a vlákniny vydatný zdroj cukrů. Především fruktózy a glukózy, přičemž fruktóza má trochu odlišný metabolismus než glukóza, což je spojeno se sníženými nároky na tvorbu inzulínu po požití fruktózy. Nicméně energetická hodnota je stejná jako v případě glukózy. Nadbytečný příjem fruktózy vede ke zvýšené tvorbě triacylglycerolů, jejichž zvýšená hladina (nad 1,7 mmol/l) je rizikovým faktorem pro metabolický syndrom a kardiovaskulární onemocnění,“ upozorňuje na zádrhel spojený s ovocem Karolína Hlavatá, dietoložka spolupracující s iniciativou Vím, co jím.
Jahody lepší než banány
Rozhodně to neznamená, že byste neměli jíst ovoce vůbec, jen byste měli častěji – pokud jde o zdroje vlákniny – jíst zeleninu. „Obsah jednoduchých sacharidů, díky kterým nám ovoce tak chutná, je důvod, proč se obecně doporučuje navýšit spíše konzumace zeleniny. Cukr obsažený v ovoci je především ve formě fruktózy, s jejímž příjmem to není vhodné nijak přehánět,“ říká k porovnání ovoce a zeleniny Hana Pávková Málková ze společnosti STOB. Obsah ovocného cukru neboli fruktózy v ovoci závisí na druhu ovoce a stupni jeho zralosti. Více ho obsahují banány, hroznové víno, meruňky, méně pak druhy, jako jsou jahody a drobné ovoce.
Velké množství cukru obsahují i džusy – ty kvalitní, nejlépe čerstvé, jsou co do stravování lepší než třeba cola a podobné limonády, ale co do energetické vydatnosti si s nimi nezadají. Například jeden litr stoprocentního pomerančového džusu má kolem 1850 kJ, což je jen o něco méně, než má 100 g čokolády, o níž mnoho lidí tuší, že není tou nejlepší volbou, pokud chtějí něco shodit. Přitom vypít litr pomerančového džusu není zase tak náročné, zvláště pokud si člověk myslí, že tím dělá něco pro své zdraví.
Sušené ovoce? Jen pár kousků
Pozor také na sušené ovoce, je to podobný chyták, jakým jsou džusy. Příkladem, po kterém raději nesahejte, jsou banánové chipsy, které jsou sladké nejen samy o sobě, ale často jsou navíc ještě přislazované. I když ovoce přislazované není (například sušené meruňky), stačí pár kousků, celý sáček už obsahuje cukru v podstatě tolik jako třeba bonbony. Nebo jinak, patnáct čerstvých meruněk byste nejspíš na posezení nesnědli. Protože by vám bylo těžko, ale u sušených to člověku tolik nepřijde.
Výše zmíněná fruktóza se k nám navíc dostává i několika jinými způsoby, najdete ji v mnoha výrobcích, jako jsou ovocné šťávy, slazené nápoje, cukrovinky, oplatky, sušenky, pečivo a tak dále.
Zdroje: