Jak pracovat s barvami v interiéru

Změna barvy na stěnách je poměrně snadný způsob, jak do domova dostat svěží vítr. Můžete reagovat na trendy i aktuální vkus. Ale chce to s barvami zacházet s citem. Tmavé vy prostor opticky zmenšují, světlé naopak rozzáří. Proto barevnou paletu přizpůsobte velikosti místnosti i míře přirozeného světla v ní. Barvy můžete volit buď kontrastní nebo zvolit tón v tónu. Pokud chcete dosáhnout harmonického vzhledu, nekombinujte ideálně v místnosti více než tři barvy.

Výmalba, která není nudná

Stěny nemusí být jen bílé nebo jednobarevné. Pohrát si můžete i se vzory. K tomu slouží speciální válečky, které seženete v obchodech s malířskými potřebami. Na stěny si tak jednoduše nanesete geometrické a květinové vzory i třeba dekor dřeva.

Než se dáte do malování, vyměřte si natírané plochy a spočítejte, kolik barvy budete potřebovat. Čím hrubší povrch stěny máte, tím víc barvy spotřebujete.

Vše v místnosti pečlivě zakryjte, a to včetně okenních rámů a vypínačů. Také nezapomeňte stěnu zbavit nánosů barev z minulých malování. Jestli je potřeba škrábat zjistíte tak, že mokrým válečkem přejedete několikrát po stěně. Pokud se nátěr nelepí, stačí na povrch aplikovat penetrační nátěr a stěna je připravená k malování. Jestli jsou ve zdi praskliny, před penetrací je raději zatmelte.

Malování začněte stropy a detaily místnosti. Pak pokračujte na stěnách, ideálně po směru hodinových ručiček. Po zaschnutí nátěru raději naneste ještě druhou, finální, vrstvu.

Tapety do obýváku i koupelny

Tapety zažívají v posledních letech obrovský vzestup popularity. Kromě nekonečného množství barev a vzorů máte na výběr i z řady materiálů, včetně omyvatelných nebo paropropustných, které se hodí na stěny vlhčích obydlí. Kvalitní moderní tapety jsou stálobarevné a manipulace s nimi je mnohem snazší – jak lepení, tak i následné sundávání, u kterého nestrávíte celý víkend se špachtlí v ruce.

Výběr materiálu tapety volte podle povrchu i typu místnosti. Zatímco v kuchyni a koupelně oceníte omyvatelné vinylové nebo kvalitnější prodyšné sklovláknité tapety, v obytných místnostech jsou vhodnější vliesové, které tepelně i zvukově izolují.

TIP: Pokud nechcete řešit nanášení lepidla na stěny či tapety, zvolte samolepicí tapety. Ty jsou vhodnější ale spíše jako zvýraznění jen jedné stěny nebo její části.

Samolepky do každé místnosti

Samolepky na zeď nepatří jen do dětského pokojíčku. Spousta decentních dekorů oživí obývák, ložnici i třeba předsíň. Aplikace je navíc naprosto nenáročná. Nejlevnější jsou papírové samolepky, ale ty na stěnu nepřilnou tak dobře jako jiné materiály, a navíc se při sundávání trhají. Mnohem lepšího efektu docílíte s vinylovými samolepkami, které jsou pořád cenově velmi příznivé, ale jejich kvalita je mnohem vyšší. Další možností jsou tkané samolepky, které lze přemisťovat, což se také promítá do jejich vyšší ceny.

Dekorativní úpravy stěn, se kterými pomůže řemeslník

Velmi oblíbený způsob oživení stěn jsou různé stěrky. Ať už se jedná o cementové nebo epoxidové, které se hodí i do prostor s vyšší vlhkostí. Stěrka se nanáší na stěnu hladítkem a buď může být hladká nebo strukturovaná. Stejně tak máte na výběr z matných a lesklých povrchů. Možností je opravdu mnoho od betonového vzhledu přes perleťové efekty až po imitaci kamene či kovu.

Stěny lze také obložit dekorativními panely, které nabízí zajímavou možnost vnesení struktur do místnosti. Panely můžete volit ze dřeva, laminovaných MDF desek i třeba z keramických obkladů. Tady záleží především na vašem vkusu a rozpočtu.