Americká zpěvačka a skladatelka Taylor Swift sice tvrdí, že třináctka je její šťastné číslo, ale jiní její lásku k číslici třináct nesdílejí. Strach z třináctky se zvyšuje o dalších tisíc procent, pokud se náhodou trefí do pátku. Což je dnes. Nikdo vlastně pořádně neví, jak „pátek třináctého“ získal svou hrůzostrašnou pověst. Odborníci ale mají určité teorie.

Dovolená nebo "za školu"

Oficiálně se strach z pátku třináctého nazývá paratriskaidekafobie. Název pochází ze tří řeckých písmen – paraskevi (pátek), dekatreís (třináct) a fobie (strach). Ti, kteří tímto chorobným strachem trpí, jsou tak vyděšení, že si raději berou dovolenou, jdou za školu, nebo se hodí marod, a vůbec nevycházejí z domu.

Nešťastná třináctka

Politolog Thomas Fernsler z University of Delaware, si myslí, že číslo 13 lidem nahání strach, protože následuje „dokonalé“ číslo 12. Existuje 12 měsíců v roce, 12 hodin na ciferníku, 12 znamení zvěrokruhu, 12 Ježíšových apoštolů a tak dále. Lidé s triskaidekafobií vnímají tohle číslo jako neúplné, a proto „nešťastné“.

Čtrnáctý host

Podle Donalda Dosseyho, folklorního historika a zakladatele Centra pro zvládání stresu a fobie v Asheville, je pátek třináctého nešťastný i pro firmy, které ten den přicházejí o miliony dolarů. Historik má pro chorobný strach další vysvětlení. Myslí si, že tento strach pramení z doby, kdy žili Vikingové ve Skandinávii. Podle populární legendy si dvanáct bohů užívalo poklidnou večeři ve svém mytologickém nebi, Valhalle, když bůh lsti a falše Loki údajně podnítil Hodera – slepého boha temnoty – aby zabil Baldera, boha radosti. Mnoho lidí se dodnes vyhýbá tomu, aby na večírku bylo 13 hostů. Ve Francii si některé podniky dokonce „pronajímají“ na večeři „čtrnáctého hosta“, neboli quatorzieme. A v roce 1943 natočil Oldřich Nový detektivní komedii Čtrnáctý u stolu, která řeší totéž jako majitelé francouzských restaurací.

Jidáš, Eva i Kain

Strach z pátku může mít na svědomí i náboženství. Podle Bible byl Ježíš ukřižován v pátek. Sice nebylo třináctého, ale stalo se tak po Poslední večeři, které se účastnilo 13 mužů, včetně Jidáše Iškariotského, apoštola, který Ježíše zradil. Mnoho biblických učenců také věří, že Eva svedla k pokušení Adama v pátek. Jedinou historickou událostí, ke které došlo v pátek 13., je ta, kdy Adam a Evin syn Kain zabil svého bratra Ábela.

Bez ohledu na důvody je strach z pátku 13. rozšířený. Odborníci odhadují, že více než 20 milionů lidí na celém světě trpí „paraskevidekatriafobií“. Jejich příznaky se pohybují od mírné úzkosti až po neodbytný strach, že se stane něco hrozného. Někteří dokonce zažívají záchvaty paniky. Je ironií, že studie z roku 2008 Nizozemského centra pro statistiku pojištění odhalila, že v pátek 13. se stane méně dopravních nehod než v jiné pátky. Klesly i zprávy o požárech a krádežích. A co vás může ochránit? Zkuste některý z následující rituálů a možná i najdete odvahu vystrčit nos ze dveří.

Dotkněte se dřeva

Nebo zaklepejte na dřevo. Dotýkat se dřeva je gesto, které se používá k odvrácení smůly, takže je ideální k odvrácení špatných znamení, která pátek 13. přináší. Počátky tohoto gesta spadají až do středověku a zřejmě souvisejí s dřevěným křížem, na němž byl ukřižován Ježíš. Existuje ale i vysvětlení z pohanské tradice, spousta stromů, jako je bříza nebo jabloň, byla Kelty považována za posvátné a věřilo se, že mají magické schopnosti. Klepáním na dřevo žádáte víly a duchy o štěstí.

Henna a mák

Pokud jste právě použili hennu k barvení vlasů, možná byste měli zůstat doma. To, co se může zdát jako neškodný kosmetický produkt, je ve skutečnosti považováno za zdroj škodlivých kleteb a špatných znamení. V Indii, když si žena barví vlasy hennou, nesmí po setmění vycházet z domu, protože se věří, že by mohla přilákat zlé duchy. Ale pokud dnes máte naplánovaný opravdu úžasný večer, posypte si hlavu mákem, abyste udrželi duchy na uzdě.

Železná podkova

V Itálii považují železo za materiál, kterého se musíte dotknout, abyste se vyhnuli smůle. Podle legendy pochází toto pověrčivé gesto od svatého Dunstana, kováře, kterému se zjevil ďábel a vyžádal si podkovu. Světec se nenechal zmást a začal bít ďábla svým kladivem, až mu ďábel slíbil, že se nebude objevovat nikde, kde by visela podkova. Takže si rychle pořiďte malou železnou podkovičku. Přinese vám štěstí.

Zdroj: Vlasta.cz,

https://people.com/home/heres-why-this-friday-the-13th-is-about-to-be-the-spookiest-yet/

https://blog.musement.com/us/superstitious-rituals-friday-the-13th/

https://www.nationalgeographic.com/culture/article/151113-friday-13-superstition-phobia-triskaidekaphobia-culture

Související články