Ingredience:

• 500 g polohrubé mouky

• 250 g změklého másla

• 250 g cukru krupice

• 1 lžička vanilkového extraktu

• 2 vejce

• 1 až 2 lžičky drceného kardamomu

 

Čtěte také

Velikonoční hnízdo

Čtěte také

Velikonoční hnízda na čokoládová vajíčka stlučete ze starých dřevěných latí

Na polevu:

• 1 bílek

• 200 g moučkového cukru

 

Postup:

  • Máslo šlehejte, dokud nezesvětlá a nezvětší objem, pak přidejte cukr a zase šlehejte, dokud nezískáte nadýchanou světlou pěnu. Do ní postupně zašlehejte vejce, vanilkový extrakt a kardamom a nakonec ručně natřikrát vmíchejte mouku. Pozor, těsto má sklony k přemíchání, takže stačí lehce promíchat, aby se mouka spojila se základem. Vznikne poměrně měkké těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a odložte přes noc do lednice.
  • Druhý den vyndejte z lednice těsto a důkladně ho prohněťte. Zpočátku se bude zdát, že je drobivé, ale hnětením získá elasticitu a bude se s ním snadno pracovat. Rozválejte ho na tenký plát a vykrájejte z něj své oblíbené tvary. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a uložte nejméně na 20 minut do lednice, aby před pečením ztuhly. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 8 až 12 minut, podle velikosti.

Čtěte také

kraslice

Čtěte také

Vyfoukněte kraslice jen jednou dírkou. Nejlépe to jde s plastovou stříkačkou

  • Na polevu moučkový cukr dvakrát prosejte, ať je bez hrudek. Do mísy dejte bílek, přidávejte cukr a třete lžící, dokud nezískáte hladkou polevu. Měla by mít konzistenci asi jako zubní pasta.
  • Další postup rozvrhněte podle toho, kolik barev a jak chcete zdobit. Pokud jako my, pak polevu rozdělte do tolika misek, kolik barev chcete. Každou obarvěte na požadovaný odstín. Asi třetinu každé polevy dejte do zdobicích sáčků a polevu v miskách zakryjte, aby neoschla. Polevami v sáčcích vykreslete kontury na sušenkách a nechte je zatuhnout.
  • Pár kapkami vody potom nařeďte polevy v miskách tak, aby pomalu stékaly ze lžičky, a lžičkou je roztáhněte po sušenkách. Mělo by to jít snadno, pevné kontury se postarají, aby se poleva neroztekla, kam nemá. Nechte polevu důkladně zaschnout a pak vezměte do ruky opět hustší polevy v sáčcích a dokreslete ještě detaily: mašličky, puntíky, kytičky – co vás napadne. Jakmile zaschne i poslední zdobení, skladujte sušenky ve vzduchotěsné nádobě.

Zkuste si letos uplést pomlázku sami podle našeho návodu: