Natě

Většina z nás je s výjimkou petržele považuje za odpad. Přitom jsou nejen chuťově zajímavé, ale také nabité živinami. Je ale třeba použít je opravdu začerstva. Zkuste je napříště omýt a použít do salátů nebo smoothie, kde ještě udělají velkou parádu. Za pozornost rozhodně stojí minimálně natě ředkvičky a fenyklu, které jsou chuťově velmi výrazné. Ředkvičkovými listy můžete doladit obložené chleby, fenykl neváhejte použít do bílých omáček. Celerová nať podtrhne chuť vývaru, řepné listy se zase dají upravit na způsob špenátu. Z mrkvové nati připravíte chutné pesto – stačí ji rozmixovat s piniovými oříšky, parmazánem a olivovým olejem. Poslouží ale i namísto petrželové nati coby zelená ozdoba.

Aquafaba

Také se při slévání konzervované cizrny zbavujete nálevu? Chyba. V kuchyni vám ještě může posloužit do sladkých i slaných pokrmů. Výborně s ním například nahradíte vaječný bílek, což se hodí nejen v případě, že patříte mezi vegany. Šlehání sice trvá déle než v případě bílků, ale s hotovým cizrnovým ‚sněhem‘ se dá pracovat téměř stejně jako s tím klasickým. (Před šleháním nálev sceďte, ať ho zbavíte zbytků cizrny.) Použijte ho do bábovky, kokosek nebo třeba do nádivky.

Z aquafaby můžete vyrobit i domácí majonézu – vyšlehejte ji s trochou octa, soli, dijonské hořčice a sušeného česneku. Pak pomalu přidávejte olej a dál šlehejte, až směs zhoustne do požadované konzistence.

Slupky

Ani slupky nemusí hned skončit v koši. Je-li zelenina v dobré kondici, umyjte ji a slupky z ní ještě použijte na zeleninový vývar. Slupky si doma můžete postupně střádat do krabičky, a až jich budete mít dost, jednoduše založíte vývar tak, jak jste běžně zvyklí (přidejte cibuli, česnek a koření). Netřeba dodávat, že do vývaru můžete přihodit i zbytky kořenové zeleniny nebo stonky z bylinek. Tento typ vývaru se hodí jako základ dalších jídel. Doporučujeme zamrazit si ho do zásoby, díky čemuž ho vždy budete mít po ruce.

Kosti a odřezky

Z kostí a odřezků masa vyrobíte chutný a výživný vývar. Pokud jich nemáte z jednoho obírání dostatek, postupně je zamrazujte, než budou vaše zásoby dostatečné. Kromě syrových kostí můžete na vývar použít i ty pečené – vývar tím dokonce ještě získá na chuti, bude plnější a výraznější. Nebojte se experimentovat s různými druhy kostí – klidně na jeden vývar použijte kosti z různých druhů masa. Přidat můžete i kůži ze slaniny, která masovému vývaru dodá příjemně uzenou chuť.

50 kg

50 kg

Průměrně tolik potravin ročně vyhodí každý Čech. Vyplývá to z nedávné studie Mendelovy univerzity v Brně. Obdobný výzkum z Univerzity Karlovy udává dokonce ještě vyšší čísla, a to 57 kg vyhozených potravin na hlavu. Větší část z tohoto ‚odpadu‘ (57 procent) přitom v koši vůbec skončit nemusela, pokud bychom v kuchyni hospodařili správně. Podle výpočtů iniciativy Zachraň jídlo, která na problematiku plýtvání potravinami upozorňuje, každá domácnost ročně vyhodí jídlo za zhruba devět tisíc korun.

ZDROJ: časopis Vlasta, https://www.natur.cuni.cz/fakulta/veda-a-vyzkum/popularizace/clanky/kolik-jidla-vyhodi-ceske-domacnosti, https://mendelu.cz/lide-plytvaji-potravinami-mnohem-vice-nez-odhaduji/?psn=600

Související články