Úsporné praní

Tříděním prádla podle barev a nastavením přiměřeného pracího cyklu zabráníte vypírání barvy a také naopak obarvení. Obojí vede k opotřebovanému šedému nádechu. Oblečení výrazně prodloužíte život.

Tip redaktorky Lucie

Tip redaktorky Lucie

V sekáči jsem ulovila dětské chlupaté vestičky kus za 59 Kč a hodlám z nich vytvořit hromadu hřejivých dekoračních polštářků. Místo kupované vycpávky použiji vyřazená trička a svetry. Střihnu čtverce a obdélníky a po rubu na obvodu 3 strany zalepím tečkami lepidla z tavné pistole. Otočit, vycpat a zalepit zbývající stranu.

Jako milionáři

I když mohou rozhazovat, většina z nich obrátí v ruce každou korunu/euro/ dolar, než peníze pošle do světa.

  • Každý z nás by si rád dopřál čas od času nějaký luxus. Aby vám větší výdaj nenaboural finanční rovnováhu, musíte si na něj našetřit rovnou dvojnásobnou částku. Tím se vyrovná riziko, že utracené peníze vám budou chybět, kdyby se stalo něco nečekaného, co vyžaduje okamžitou investici.
  • Ve světě bezhotovostních plateb to působí divně, ale je dobré mít doma vyšší částku „v prasátku“. Ideálně tak ve výši šesti platů, jestli se vám to podaří našetřit. Nehromaďte bankovky s nejvyšší hodnotou, ale spíš ty, které se dají snadněji rozměnit.
  • Jestli máte čich na investování, využijte celou částku, která vám zbyde na účtě před tím, než přijde výplata. Tu si také můžete střádat do zmíněného prasátka.
  • Spousta milionářů žije velmi skromně. Odnaučili se totiž oslňovat úspěchem okolí. Funguje to asi takhle – chci opravdu tu předraženou kabelku proto, že se mi líbí, nebo jen aby všichni koukali? V prvním případě utrácejte, ve druhém to zvažte.

Vaříme levně a sezonně: Špenátové palačinky

Královnou úsporné kuchyně není Rettigová, ale Anuše Kejřová. Z devátého vydání její kuchařky, vydané poprvé v roce 1905, vybíráme recepty, které nespravedlivě upadly v zapomnění.

Suroviny na 4 porce:

Na palačinky:

  • 20 lžic mléka
  • 2-3 žloutky
  • 2 bílky
  • hladká mouka
  • špetka soli

Na náplň:

  • 500 g špenátu
  • 50 g slaniny
  • 2 lžíce hl. mouky
  • 2 lžíce strouhanky
  • 4 lžíce smetany
  • muškátový květ

Postup:

1. Do hrnečku dejte 20 lžic mléka, dva až tři žloutky, špetku soli a tolik hladké mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Těsto dobře vyšlehejte a nakonec do něj opatrně vmíchejte sníh z jednoho bílku.

2. Rozpálenou pánev na omelety potřete máslem, nalijte na ni těsto a zprudka opečte palačinky do růžova z obou stran. Z uvedeného množství budete mít dvě až tři palačinky, které následně potřete špenátovou nádivkou.

3. Půl kila špenátu dejte do osolené vody vařit. Spařené listy zchlaďte studenou vodou, nechte okapat a nesekejte na jemno. Slaninu naškrábejte, dejte do středního rendlíku, přidejte hladkou mouku a nechte chvilku zaškvířit. Přidejte špenát, trochu vody ze špenátu a po chvíli přidejte strouhanku předem namočenou ve smetaně. Náplň nepatrně okořeňte špetkou muškátového oříšku nebo květu a dosolte podle chuti.

4. Nádivkou potřete obě palačinky, sviňte je, položte do máslem vymazaného pekáčku a nechte krátce zapéct.

ZDROJ: časopis Vlasta

Související články