Perníková chaloupka

Za několik dnů vstoupí do našich domácností advent. Ozdobte si byt originální perníkovou chaloupkou. Potřebujete jen několik tradičních surovin, čas, poměrně dost místa v kuchyni, trpělivost, fantazii a trošku manuální zručnosti. Pokud ji budete tvořit poprvé, možná nebude tak dokonalá jako ty, které se prodávají. Ale bude jen vaše, dozdobíte si ji po svém a v očích vašich dětí bude určitě ta nejkrásnější na světě.

Doba přípravy: min. 4 hod. na odležení těsta, 1 hodina pečení, min. 3 hodiny odležení upečených kousků, 2 hodiny tuhnutí polevy

Suroviny na 1 chalupu a dekoraci:

Perníkové těsto:

  • 120 g másla
  • 200 g medu
  • 800 g hladké mouky
  • 280 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 3 lžíce rozdrceného perníkového koření (skořice, badyán, hřebíček a nové koření)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžíce kakaa 

Potření:

  • 2 žloutky
  • 1 lžička kakaa 

Poleva:

  • 400 g moučk. cukru
  • 2 bílky
  • šťáva z 1/2 citronu

Postup:

Na mírném plameni rozpusťte máslo a med a nechte směs vychladnout. Do mísy dejte mouku, cukr, vejce, perníkové koření, sodu a kakao. Přidejte rozpuštěné máslo s medem a vše zpracujte (nejlépe na válu) do tuhého hladkého těsta. Těsto nechte pořádně odpočinout (min. 2-4 hodiny). Pokud ho ale v chladničce necháte odležet 1-2 dny, nic nezkazíte, právě naopak! Jednotlivé díly chaloupky rozkreslete na čtvrtky a vystříhejte z nich šablony. Rozměry mohou být různé. My jsme použili dvě štítové stěny (20 x 10 x 16 cm), dvě boční (15 x 10 cm) a dva střešní díly (18 x 16 cm) + obdélníkovou podložku (asi 30 x 40 cm). Můžete popřemýšlet i o dalších detailech, kterými chaloupku „vyšperkujete“, a načrtnout si je.

Čtěte také

Jak na nejlepší linecké

Čtěte také

Vánoční pečení pro začátečníky: Zkuste naše nejlepší linecké i kakaové těsto

Vyndejte těsto z chladničky, nechte je alespoň 1 hodinu změknout a poté rozdělte na 4 kusy. Z každého kusu vždy na lehce pomoučeném válu vyválejte plát o síle 3-5 mm a vykrajujte z něj podle šablon jednotlivé díly. Ze zbytků po ořezech můžete vyřezat stromeček, plot, kočku, kameny a komín nebo třeba ježibabu, sněhuláka či vánoční hvězdu do štítu..., prostě nechte svou fantazii, ať se vyřádí.

Výsledné tvary opatrně přeneste na plech s pečicím papírem a ještě je následně upravte podle šablon, protože těsto má tendenci se táhnout. Výřezy na okénka, dvířka atd. dělejte raději až přímo na plechu, protože tyto „děravé“ díly by se mohly při přenosu značně deformovat. Vložte do trouby a pečte při teplotě 180 °C asi 6-15 minut, podle velikosti dílů.

Potření: Mezitím prošlehejte žloutky s kakaem. Po upečení jednotlivé díly chaloupky, ozdoby a doplňky rozložte na jiný (ne horký) plech nebo pevnou rovnou podložku, nejlépe přímo na desku kuchyňské linky, a ještě horké je směsí potřete. Nechte je zchladnout a „vydýchat“ nejméně 3 hodiny (ideálně však do druhého dne).

Poleva: Moučkový cukr minimálně dvakrát prosejte přes jemné síto. Přidejte do něj bílky a šťávu z citronu a vše ručním šlehačem na nejvyšší obrátky 1-2 minuty šlehejte do bílé barvy. Pomocí zdobičky, papírového kornoutku, injekční stříkačky či mikrotenového sáčku s ustřiženým růžkem svoji chaloupku nazdobte. Tvořte ornamenty, zdobte rámy oken a dveří i střešní tašky, které předem polevou přilepte ke střešním dílům, a další. Na rovné podložce pak jednotlivé díly nechte alespoň 2 hodiny zaschnout. Zbytek nespotřebované polevy uschovejte do chladničky.

A nyní nejdůležitější část postupu, kdy jednotlivé díly k sobě zbylou polevou slepíte: Nejdříve pomocí struhadla či ostrého nožíku zkoste jejich hrany a pak začněte lepit. Nejprve připevněte obvodové stěny k sobě a k podložce a nakonec střechu. Ta má tendenci sklouzávat, proto ji zajistěte párátky či špendlíky, které ale po ztuhnutí polevy pečlivě odstraňte! Podle místa na podložce i vaší představivosti přidejte další detaily (například rampouchy pod střechou) a poté celou chaloupku nechte ztuhnout. Nakonec ji řádně „zasněžte“ moučkovým cukrem a uložte na chladnější místo, než ji vystavíte na odiv rodině i návštěvám.

Bohatě zdobené vánoční perníčky

Perníčky potřebují na odležení nejdelší dobu, proto se pečou z vánočního cukroví nejdříve. A při zdobení zaměstnejte i děti, jejich fantazie totiž nezná mezí, a navíc - kdo zdobí, nezlobí!

Doba přípravy: 30 minut + 24 hodin na odležení těsta

Suroviny na 50-60 perníčků:

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 200 g medu
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce vody
  • 2 rozšlehaná vejce
  • 1 balíček kypřicího prášku do perníku
  • 1 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • na špičku nože pomerančové a citronové kůry
  • špetka soli 

Na dozdobení:

  • 100 g sekaných pistáciových oříšků
  • 100 g vyloupaných mandlí
  • 100 g lentilek
  • 100 g kandované pomerančové kůry 

Čokoládová poleva (může být i koupená):

  • 100 g čokolády na vaření
  • 50 g 30% smetany na šlehání 

Cukrová poleva (může být i koupená):

  • 250 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy 

Postup:

Ve vlažné vodě rozpusťte cukr a med. Do mísy prosijte mouku s kypřicím práškem. Postupně přidejte vodu s cukrem a medem a rum, potom i skořici, hřebíček, citronovou kůru a špetku soli. Nejdříve vařečkou, potom rukama vypracujte tuhé těsto. Nechte je v chladu (minimálně přes noc) odležet. Na vále posypaném moukou vyválejte asi 5 mm silný plát. Formičkami vykrajujte žádané tvary. 3 Povrch perníčků potřete rozšlehaným vajíčkem nebo oslazeným mlékem. Pečte je v troubě rozpálené na 180 °C na plechu vyloženém pečicím papírem asi 10-15 minut.

Na vychladnuté perníčky naneste štětcem polevu. Čokoládovou připravíte tak, že na drobně nasekanou čokoládu nalijete vřelou smetanu a vše povaříte ve vodní lázni. Cukrovou polevu získáte tak, že budete třít cukr s citronovou šťávou a 2-3 lžícemi vřelé vody tak dlouho, až zhoustne a zbělá. Potřené pečivo ozdobte oříšky, lentilkami atd. Hotové pečivo uložte do krabice a dejte do chladu. Perník, který je po upečení tvrdý, během tří čtyř týdnů navlhne a krásně změkne.

Čtěte také

Pečením perníčků začíná adventní období

Čtěte také

Perníkové recepty: Hnízda, slepované perníčky a skořicové oválky

Medové perníčky

Perník původně obsahoval kromě medu a mouky také pepř. A právě od pepře pochází jeho starý název - peprník.

Doba přípravy: 15 minut + 12 hodin na odležení těsta + 25 minut pečení

Suroviny na 2 plechy (asi 40 kusů):

  • 250 g medu
  • 250 g jemného cukru krupice
  • 2-4 lžíce vody
  • 2 lžíce rumu
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g mletých mandlí
  • 1 balení kypřicího prášku do perníku (nebo kypřicího prášku a perníkového koření)
  • 1 šálek oslazeného mléka na potření pečiva
  • sůl 

Cukrová poleva:

  • 300 g moučkového cukru
  • 3-5 lžic vody
  • potravinářské barvy

Postup:

Ze všeho nejdříve nahřejte med. Až trochu vychladne, přidejte do něj cukr, vodu a rum. Do mísy prosejte mouku, mleté mandle, kypřicí prášek a špetku soli. Pak přilijte vlažnou medovou směs a vypracujte tuhé těsto. Zabalené v potravinářské fólii je nechte přes noc odležet v lednici. Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyndejte z lednice, nechte ho ohřát na pokojovou teplotu a pak z něj vyválejte asi 0,5 cm vysokou placku a vykrajujte z ní požadované tvary. Ty rozložte na plech vyložený pečicím papírem a povrch potřete mlékem. Pečte je 20-25 minut v troubě při teplotě 160 °C.

Cukrová poleva: Cukr dejte do misky, přilijte vodu a třete vařečkou do zhoustnutí, asi 10 minut. Poleva musí být hustá, ale tekutá. Můžete ji navíc obarvit potravinářskou barvou (při její přípravě postupujte podle návodu na obalu). Vychladnuté perníčky ozdobte pomocí nového štětce. Až poleva zaschne, vložte perníky do krabice a nechte je minimálně 14 dnů odležet.

Tip: Perníčky lze ozdobit třeba i rumovou či citronovou polevou nebo čokoládovou polevou ze sáčku. A použijte barevné zdobení.

Čtěte také

Dívat se na zdobení dortů? Koho by napadlo, že to bude populární

Čtěte také

Jídelní porno: Podívejte se, jak udělat umění z pečení chleba nebo zdobení dortů

Perníkové domino

Dominovými kostkami z perníku jistě nepohrdne žádný hráč. A když ho přestane hra bavit nebo mu nepůjde, jednoduše může lahodné perníčky sníst.

Doba přípravy: 30 minut + 8 hodin na odležení těsta

Suroviny na 40 kostek:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 10 vrchovatých lžic cukru krupice
  • 3x na špičku nože jedlé sody
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžíce směsi koření (tlučený hřebíček, mletá skořice, vanilka, mletý muškátový oříšek a tlučený badyán)
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu 

Poleva 1:

  • 1 bílek
  • 2 rovné lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy 

Poleva 2:

  • 50 g hořké čokolády 

Postup:

V míse nejdříve smíchejte mouky, cukr, sodu, citronovou kůru a koření a přidejte rozšlehaná vejce a med. Rukama vypracujte těsto, které pak zabalte do fólie a nechte přes noc odležet. Na pomoučeném válu vyválejte z těsta placku zhruba obdélníkového tvaru. Tu na válečku přeneste na plech s pečicím papírem. Pečte při 170 °C asi 10 minut.

Polevy: Ručním šlehačem šlehejte bílky a postupně do nich přidávejte prosátý moučkový cukr. Ke konci šlehání přilijte citronovou šťávu. Než upečený perník vychladne, vložte citronovou polevu do chladničky.

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.

Zchladlý upečený plát perníku nakrájejte nožem na obdélníčky. Kousky potřete citronovou polevou po celé ploše a špejlí namočenou do čokoládové polevy tvořte dominové kostky. Hotové domino nechte v chladu zaschnout. Perníčky uložte do krabičky.

Tip: Perníčky změknou, když je necháte tři týdny uležet.

Čtěte také

Švestková povidla? Nebojte se pustit do jejich přípravy

Čtěte také

Švestková povidla: Jak je udělat v hrnci či troubě, aby se nepřipálila

Perníkový domeček na hrnek kakaa

Recept jsme si vypůjčili ze žhavé novinky nakladatelství Smart Press Vaříme s dětmi a pro děti. Knížka je moc pěkná, doporučujeme!

Doba přípravy: asi 1 hodina + 24 hodin na odležení těsta

Suroviny na asi 6 domečků:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 180 g medu
  • 100 g tuku na pečení nebo másla
  • 2 vejce + 1 vejce na pomazání perníčků
  • 4 lžíce kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka pravé vanilky nebo lžička vanilkového extraktu
  • 1 hvězdička badyánu
  • špetka anýzu
  • asi 4 koriandrová semínka
  • 1 kulička nového koření
  • 2 hřebíčky
  • špetka mleté skořice
  • špetka fenyklových semínek
  • šťáva ze 2 lžiček čerstvě nastrouhaného zázvoru 

Poleva:

  • 1 bílek
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy

Čtěte také

Guláš se vaří napříč bývalou monarchií

Čtěte také

Česká kuchyně: Mnoho jídel pochází z dob monarchie. Vyzkoušejte klasické pokrmy

Postup:

Všechno suché koření nasypte do hmoždíře a snažte se rozdrtit je na co nejjemnější prášek, který ještě prosejte přes sítko. Všechny ingredience (včetně koření) dejte do velké mísy nebo do kuchyňského robotu a uhněťte z nich lesklou soudržnou kouli. Těsto zabalte do fólie a v lednici nechte do druhého dne odležet.

Druhý den vyndejte těsto z lednice a nechte povolit. Pak je rozválejte (můžete ho podsypat moučkovým cukrem) a ostrým nožem vykrájejte jednotlivé části chaloupky. (šablony najdete v knížce nebo si je vyrobte podle vlastní fantazie). Všechny vykrájené perníčky rozložte na plech vymazaný máslem nebo vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 C, pečte je asi 3-5 minut.

Hlídejte je, jejich okraje nesmí moc ztmavnout. Barva perníčků by měla být po celé ploše jednotná. Jakmile se vám bude zdát, že rohy jsou jen o něco málo tmávší než prostředek perníčků, je čas vytáhnout je z trouby, jinak by se přepekly a byly by příliš tvrdé. Po upečení nechte perníčky dobře vychladnout.

V misce smíchejte bílek, cukr a citronovou šťávu. Polevu přemístěte do zdobicího sáčku a pomocí něj jednotlivé díly chaloupek přilepte k sobě. Po zatuhnutí dozdobte. Domečky pak servírujte na okraji hrníčku. U sváteční snídaně si na nich pochutná celá rodina.

Čtěte také

Jak na dokonalou sekanou?

Čtěte také

Dokonalá domácí sekaná: Vyberte správné mleté maso a přidejte citron