Perníčky zdobené mandlemi a brusinkami


Perníčky je dobré připravit v předstihu. Jen tak budou krásně vláčné. Pokud si netroufáte na práci s cukrovou polevou, ozdobte perníčky postaru, ořechy a sušeným ovocem.

Doba přípravy: 40 minut + 15 minut pečení + 8 hodin na odležení těsta

Suroviny na 40 perníčků:

120 g medu
1 lžička skořice
1 lžička směsi mletého hřebíčku, mletého nového koření a anýzu 
1 lžička citronové kůry
100 g krystalového cukru 
300 g hladké mouky 
na špičku nože vinného kamene (přírodní kypřidlo) 
2 vejce + 1 bílek na potření 
loupané mandle a sušené brusinky na ozdobu 
Postup:

1. Med ohřejte v širokém kastrolu na sporáku. Vmíchejte do něj koření, citronovou kůru, cukr i mouku s vinným kamenem. Přidejte prošlehaná vejce a vypracujte tuhé těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte v ledničce odpočinout do druhého dne.

2. Troubu rozehřejte na 175 °C. Na lehce pomoučené ploše vyválejte asi 0,3 cm tenký plát. Vykrajujte z něj hvězdičky a opatrně je přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

3. Perníčky potřete rozšlehaným bílkem, ozdobte je mandlemi a brusinkami a pečte v troubě asi 10–15 minut. Poté je opatrně z plechu sundejte a nechte vychladnout. Skladujte je na suchém a studeném místě v plechové nebo plastové krabici. Před konzumací byste měli perníčky nechat alespoň dva týdny (třeba v ledničce) změknout. Je to opravdu nezbytné, jinak si na nich moc nepochutnáte. Proto se ostatně perníčky pečou z vánočního cukroví jako první.

Tip: Perníčky můžete upéct bez ozdob a vychladlé polít rumovou polevou, ušlehanou ze 2 lžic rumu, 100 g moučkového cukru a 1 lžíce horké vody. Do polevy na perníčcích pak teprve „zasaďte“ mandle a brusinky.

Čtěte také

Jak na nejlepší linecké

Čtěte také

Vánoční pečení pro začátečníky: Zkuste naše nejlepší linecké i kakaové těsto

Plněné perníkové koule

Ani perníková chaloupka, ani ploché zdobené perníčky – dnešní děti tvoří hned ve 3D! Když na ně trochu dohlédnete, tenhle recept na báječné perníkové koule, které ozdobí nejen stromeček, ale ukrývají také sladké překvapení, jim můžete klidně svěřit!

Doba přípravy: 20 minut + chlazení

Suroviny na 5 naplněných koulí:

Těsto:

  • 400 g hladké mouky 
  • špetka soli 
  • 140 g moučkového cukru 
  • 1 lžička jedlé sody 
  • 1 a 1/2 lžičky perníkového koření 
  • 2 lžičky kvalitního kakaa 
  • 50 g másla + na vymazání 
  • 2 vejce + 1 žloutek 
  • 2 lžíce tekutého medu 
  • lentilky na naplnění 

Poleva:

  • 1 bílek 
  • 170 g moučkového cukru 
  • pár kapek citronové štávy 

Postup:

1. Mouku se solí prosejte do mísy a promíchejte s cukrem, sodou, kořením a kakaem. Přidejte rozpuštěné máslo, vejce, žloutek a med.

2. Zpracujte na měkké těsto a zabalené ve fólii ho nechte přes noc v ledničce odležet.

3. Připravte si formičky a každou vymažte máslem. Těsto rozválejte na tloušťku asi 3 mm. Tvořítkem vykrajujte z těsta kolečka a vyložte jimi poloviny formiček. Naplněné formičky postavte na plech a pečte asi 10 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Upečené perníčky se nesnažte hned vyklopit, nechte je vychladnout ve formičkách.

4. Z dvakrát prosátého cukru a bílků smíchejte polevu a naplňte jí cukrářský sáček. Perníčky vyklopte a na struhadle jim zarovnejte okraje.

5. Polovinu každé koule naplňte lentilkami, spoje potřete polevou, spojte a pomocí polevy nalepujte hotové cukrářské zdobení.

Nakonec ozdobně převažte mašličkou.

Čtěte také

Čokoláda a maliny? Prostě sen!

Čtěte také

Čokoládový sen: Palačinky s malinami či mražené ovesné muffinky

Perníkové sušenky

Letos si připravte vánoční zasedací pořádek a jako jedlou dekoraci použijte stylové jmenovky z perníku.

Doba přípravy: 45 minut + 8 hodin odležení těsta

Suroviny na 30 sušenek:

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 60 g másla
  • 1 vejce 
  • 100 g medu 
  • 1 lžíce kakaa 
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody 
  • 1 lžička skořice 
  • 1 lžička perníkového koření 

Postup:

1. Smíchejte mouku s cukrem, máslem a vejcem. Přidejte med a ostatní ingredience. Dobře vypracované těsto zabalte do fólie a nechte v lednici do druhého dne odpočinout.

2. Druhý den vyválejte 0,5 cm tenký plát a vykrajujte z něj sušenky. Troubu rozehřejte na 175 °C. Vykrojené kousky těsta pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi 10 minut.

3. Hotové sušenky nechte vychladnout a uschovejte je ve vzduchotěsné nádobě na chladném místě. Doba rozležení je 14–21 dnů.

Tip: Do vykrojeného těsta sušenky můžete vyrýt nebo natisknout jména či přáníčka. Nebo je jen hezky nazdobte a věnujte jako dárek.

Čtěte také

Hruškové inspirace

Čtěte také

Podzimní inspirace: Jablkové pečivo či štrúdl s hruškovomandlovou náplní

Perníkový cheesecake

Najděte si v adventním období chvilku na přípravu perníkového moučníku. Vaši práci odmění voňavý a neskutečně jemný dortík překvapivé vánoční chuti.

Doba přípravy: 30 minut + 70 minut pečení

Suroviny na 12 porcí:

  • 1/2 těsta z receptu na perníčky
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 500 g tučného tvarohu
  • 2 balení (celkem 400 g) krémového sýra (Philadelphia nebo Buko) 
  • 1 vanilkový lusk (nenahrazujte ho vanilinovým cukrem!) 
  • 4 vejce 
  • 1/2 hrnku tekutého medu nebo javorového sirupu 
  • 1/2 lžičky soli 
  • 1 a 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička skořice 
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry 

Postup:

1. Troubu rozehřejte na 180 °C. Kulatou formu na dort o průměru 23 cm vyložte pečicím papírem. Perníkové těsto vyválejte na plát silný asi 1 cm, vložte ho do formy a pečte v troubě asi 15 minut.

2. Nechte vychladnout a rozmixujte ho v mixéru na „strouhanku“. Tu smíchejte s máslem a lžící cukru. Směs namačkejte zpět na dno formy, ve které jste ponechali pečicí papír. Pečte při stejné teplotě 10 minut.

3. Teplotu v troubě snižte na 160 °C. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a ostrým nožem z půlky vyškrábněte semínka. Sýr promíchejte s tvarohem, zbylým cukrem a vanilkou. Vejce krátce prošlehejte s medem, solí, kořením a citronovou kůrou a poté spojte s tvarohem.

4. Náplň vlijte do formy na vychladlý korpus. Formu postavte do pekáče s vodou (měla by dosahovat asi do poloviny výšky formy). Pokud si nejste jistí, zda je vodotěsná, obalte ji předem alobalem. Korpus pečte 50 minut – náplň by měla ztuhnout, ale zůstat pružná.

5. Cheesecake nechte ve formě vychladnout při pokojové teplotě a poté ho přendejte do ledničky na 8 hodin. Před podáváním dort vyndejte z formy a ozdobte perníčky.

Tip: Na korpus můžete použít nastrouhané či rozmixované kupované rumové perníčky. Potom už ale nepřidávejte cukr.

Čtěte také

Dokonalý vídeňský řízek je opravdu přes celý talíř

Čtěte také

Jak na dokonalý vídeňský řízek? Řiďte se naším návodem a přidejte k němu i salát

Chaloupky z litého perníku

Ozdobte hostům podšálek s čajem netradiční chaloupkou. Její příprava vám zabere jen chviličku a malý zákusek udělá radost každému.

Doba přípravy: 15 minut + 20 minut pečení

Suroviny na 8 porcí:

  • 50 g másla 
  • 125 g moučkového cukru
  • 1 lžíce medu 
  • 2 vejce 
  • 100 ml mléka 
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička sody 
  • 1 lžička tlučeného anýzu a badyánu 
  • 2 lžíce kakaa

Postup:

1. Troubu rozehřejte na 170 °C. Tuk našlehejte s cukrem a medem. Postupně přimíchejte vejce a mléko. Hladkou mouku promíchejte se sodou, kořením a kakaem a vmíchejte do medové směsi.

2. Plech vyložte pečicím papírem, nalijte na něj těsto asi v centimetrové vrstvě, povrch uhlaďte a pečte v troubě 20 minut.

3. Plát nechte vychladnout. Z jedné části nakrájejte kostky na základny chaloupek a z druhé trojúhelníčky na jejich střechy. Obě části spojte rybízovou marmeládou nebo hruškovými povidly. Střechy poprašte moučkovým cukrem a komíny vytvořte z kousku kandovaného ovoce.

Tip: Perník můžete rovněž překrojit na půlky. Jednu polovinu potřete povidly, přiklopte ji druhou půlkou, nakrájejte na kostky a posypejte cukrem přes tvary vystřižené z papíru.

Čtěte také

Remoska je dobrá na vaření v jednom hrnci

Čtěte také

Recepty z remosky: Zapékaná rýže, baskické kuře či slaný řecký dort

Vykrajované perníčky s cukrovou polevou

Připravte si těsto, a nemáte-li děti, zavolejte přátelům. Při společném zdobení totiž práce uteče jako voda a při sváteční atmosféře se upevní přátelské i láskyplné vazby.

Doba přípravy: 40 minut + 15 minut pečení + 1 hodina odležení těsta

Suroviny na 60 perníčků:

  • 5 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky skořice 
  • 2 lžičky mletého zázvoru 
  • 1 lžička mletého hřebíčku 
  • špetka muškátového oříšku 
  • 250 g másla 
  • 1 hrnek nerafinovaného cukru 
  • 2 vejce 
  • 1 a 1/2 hrnku tekutého medu 

Cukrová poleva:

  • 125 g moučkového cukru 
  • 2 lžíce vody 

Postup:

1. Promíchejte mouku se sodou, solí a kořením. V jiné misce vyšlehejte změklé máslo s cukrem do pěny. Postupně přidejte vejce a poté med. Vmíchejte mouku s kořením a vypracujte pevné těsto. Zabalte ho do fólie a uložte na hodinu do ledničky.

2. Troubu rozehřejte na 170 °C. Na lehce pomoučené ploše vyválejte plát vysoký asi 0,5 cm a vykrajujte z něj perníčky. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10 minut.

3. Cukrová poleva: Cukr na polevu prosejte do misky, přidejte vroucí vodu a trpělivě míchejte do hladké sněhobílé kašičky. Míchejte ručně, nešlehejte!

4. Hotové perníčky opatrně sundejte z plechu, nechte je vychladnout a můžete zdobit.

5. Polevu nalijte do malého mikrotenového sáčku, ustřihněte z něj růžek a zdobte upečené perníčky. Použít můžete rovněž kornoutek z pečicího papíru. Hotové perníčky uchovejte v chladu, uzavřené ve vzduchotěsné nádobě 14–21 dní. Po této době by měly být krásně rozleželé a měkké.

Tip: Do polevy místo vody můžete přilít citronovou šťávu, obarvit ji potravinářskými barvami a vykouzlit perníčky různobarevné.

Čtěte také

Bramborová jídla jsou jedna z nejoblíbenějších

Čtěte také

Proměny bramboráku: Zkuste italskou verzi s mozzarellou či plněnou českou cmundu

Perníkový chlebíček s čokoládovou polevou

Tenhle rychlý chlebíček pro odpolední svačinu nebo sváteční snídani vám pomůže vyrovnat se s předvánočním stresem.

Doba přípravy: 20 minut + 35 minut pečení

Suroviny na 10 porcí:

  • 2 hrnky polohrubé mouky 
  • 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 1 kypřicí prášek do perníku 
  • 2 lžíce kakaa 
  • 1 vejce 
  • 1/2 hrnku oleje 
  • 1 lžíce rybízové marmelády 
  • 2 lžíce medu
  • 1/2–3/4 hrnku mléka (podle potřeby) 

Poleva:

  • 100 g hořké čokolády 
  • 1 lžíce másla 

Postup:

1. Troubu rozehřejte na 180 °C. Formu na biskupský chlebíček vyložte pečicím papírem.

2. Mouku prosejte do mísy a promíchejte s cukrem a práškem do perníku. V jiné míse krátce metlou prošlehejte vejce s olejem, marmeládou, medem a mlékem (mléka použijte raději menší množství).

3. Tekuté těsto nalijte do formy (pokud je příliš husté, zřeďte je předtím zbylým mlékem) a pečte 35 minut. Je-li perník upečený, zjistíte testem špejlí. Zapíchněte ji doprostřed těsta, a bude-li po vytažení suchá, máte hotovo. Pokud na ní ulpí těsto, nechte ještě perník dopéct.

4. Poleva: Polevu vytvoříte rozpuštěním čokolády s máslem v misce položené nad hrncem s vroucí vodou.

5. Hotový perník vyklopte z formy, nechte ho (nejlépe na mřížce) vychladnout a pak přelijte čokoládovou polevou.

Tip: Nemáte-li po ruce kypřicí prášek do perníku, použijte ten obyčejný a do těsta přidejte lžičku směsi mleté skořice, hřebíčku, zázvoru a muškátu.

Čtěte také

Každého dokáže uklidnit něco jiného

Čtěte také

Hostina pro oči: Odpočiňte si u videí o pečení chleba či zdobení dortů