Podle nově zvoleného krále Karla III. o ně bude nadále dobře postaráno. Poputují totiž do domácnosti královnina mladšího syna prince Andrewa a jeho dcery princezny Beatrice, kteří péči o pejsky v minulosti sami přislíbili, pokud by se Jejímu Veličenstvu něco stalo. Princezna Beatrice se svou matkou Sarah dokonce vypomáhaly s venčením, když královnu v posledním roce trápilo chatrné zdraví. Dříve však panovnice venčila své psy sama dvakrát denně. První procházka se tradičně konala poté, co corgiové dostali oběd, přičemž Její Veličenstvo často doprovázel sluha. Na druhou vycházku se pak Alžběta po areálu Buckinghamského paláce vydávala odpoledne. Princezna Diana kdysi trefně nazvala královnina nejvěrnějšího corgiho jako „pohyblivý koberec“, který panovnici všude doprovázel.

Psí máma

V průběhu svého života se královna starala o více než 30 corgiů, několik labradorů, kokršpanělů a kříženku Candy. Milovala a chovala také koně. Lásku ke zvířatům v ní od útlého dětství pěstovali rodiče. V roce 1933 přivítali v královské rodině prvního corgiho jménem Dookie, o několik let později se jeho nástupcem stala fenka Jane. Vlastního corgiho jménem Susan pak tehdejší princezna Alžběta dostala k osmnáctým narozeninám. A byla to právě Susan, která v roce 1949 prvním vrhem rozkošných štěňátek založila linii královských psů, jež je s britským panovnickým rodem tak úzce spjata.

Corgi místnost, psí sluhové i šéfkuchař

Královna svým mazlíčkům v Buckinghamském paláci dokonce nechala zřídit samostatnou místnost, kde měli každý vlastní proutěný košíček s prostěradlem. Ta personál denně převlékal za čistá. O pohodlí hafíků se starali dva sluhové jednoduše pojmenovaní Doggie 1 a Doggie 2 (v překladu Pejsek 1 a Pejsek 2). Čerstvou stravu pak čoklíkům připravovali královští kuchaři. Jídla se obvykle skládala z králíka, kuřecího masa, jater, hovězího masa, zelí a rýže. „Nejdůležitějším krokem bylo všechno maso nakrájet na jemné kostičky, abychom si byli jisti, že v něm nejsou vůbec žádné kosti,“ vzpomíná šéfkuchař Darren McGrady. "Představte si, že by se jim některý ze psů udusil. To bych byl ve skutečném průšvihu."

Zdroj: Youtube

Psy učila královské zvyky

Alžběta si však své psy často brávala i na soukromá sídla ve Windsoru, kde se jim o potravu starala sama. Míchala jim krmivo vidličkou a lžící, které přinesl na tácu lokaj. Poté si chlupáče seřadila do půlkruhu před sebe a jednoho po druhém krmila od nejstaršího po nejmladší. Ostatní jen seděli a trpělivě čekali, až na ně přijde řada. Královské zvyky jsou zkrátka královské zvyky. A těm se pejskové nevyhnuli ani v jiných sférách - s královnou se vozili v autě, v kočáře, létali s ní v soukromém letadle, doprovázeli ji na vyjížďkách na koni... Jednoduše žili a nadále budou žít život, o jakém se jiným tvorům ani nesnilo.

Zdroj: vlasta.cz goodto.com womenshealthmag.com rd.com

Související články